2022. augusztus 5., péntek

Szimbolikus gesztus lenne a tűzijáték lemondása, de a kormány nem akarja

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Szétesett egészségügy, gyerekfelügyeletté váló oktatás, kiszáradt földek és kiapadó benzinkutak – mégis Európa legnagyobb tűzijátékának megrendezésére készül a kormány. Az évtizedes gazdaság- és szakpolitikai rövidlátás okozta válságot a putyini energiafegyver és a háború tette súlyossá.

Cikkünk a nemzeti érdek és a nemzeti összefogás kormányzati felfogásáról egy ünnep kapcsán, se arról is szó van benne, hogy a magyar állam tíz év alatt 16 százalékkal csökkentette a közoktatásra fordított GDP-arányos kiadásait. A sör viszont csak 350 Ft lesz Szent István ünnepén Budapesten.

Visszavágott juttatások

Az autók drágulása, az alkatrészhiány, az emelkedő üzemanyagárak és a júliustól közel duplájára emelt cégautóadó miatt egyre több munkáltató dönt úgy, hogy csökkenti ennek a juttatási csomagnak az értékét. Van, ahol visszaveszik a céges autót, de a többség inkább csak korlátozza a használatát.

A Szabad Európa által megkérdezett lízingcégek szerint a vállalatok harminc százaléka a kisebb teljesítményű modellek iránt érdeklődik, mert alacsonyabb cégautóadót kell fizetni utánuk, olcsóbb a fenntartásuk és kevesebb üzemanyagot fogyasztanak. A cégek negyven százaléka kérte a használati feltételek módosítását, részben a magánhasználatra vonatkozó részek miatt.

Négyszeres áron

Pályázatokkal támogatja a kormányzat a szabadtéri fitneszeszközök létesítését, így került sor tavaly júliusban Kecskeméten a Forradalom utcában egy sportpark kialakítására.

Mivel erősen túlárazottnak tűnik a kondipark negyvenmilliós ára, ezért a kecsup.hu helyi híroldal beszerezte a kivitelező árajánlatát egy ugyanolyan eszközökkel felszerelt kondipark megépítésére. Ez alapján a Bestrong 11,4 millió forintért vállalta a sportpark létrehozását.

Jó bőrben a MOL

Kimagasló eredményt valószínűsítettek az előzetes várakozások is, elsősorban azért mert a Mol a második negyedévben is viszonylag kedvező áron vásárolhatott olajat Oroszországból, ráadásul a hatósági ár miatt az üzemanyag-forgalom is jelentős maradt.

A Mol-csoport nettó árbevétel a konszolidált, nem auditált kimutatás alapján 2491 milliárd forint, míg tavaly ugyanekkor 1412,6 milliárd forint volt. A cég a második negyedévben 483,7 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta" EBITDA-t, vagyis kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredményt, valamint és 372,8 milliárd újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta" üzleti eredményt ért el.

Amit még érdemes tudni

Nincs megállás, mérésünk szerint most már 34 százalék feletti az élelmiszer-infláció (G7.hu)
A kenyérre, a zsemlére, a kiflire és a tésztákra nem raktak árstopot, ezek egy év alatt több mint a duplájára drágultak.

Veszteségesek Tiborcz István luxusszállói (mfor.hu)
Egyelőre sem a turai kastélyszálló, sem pedig a tarcali ötcsillagos szálloda nem tud profitábilisan működni.

A kormány vízlépcsőkkel orvosolná az aszályt, de szakértők szerint ez több mint rossz ötlet (Hvg.hu)
Az aszály akkora gondot okoz, hogy lépni kell, csakhogy a tervezett beruházások hosszú távon tovább fokoznák az elsivatagosodást.

Szép napot!
Wiedemann Tamás 

szabadeuropa@rferl.or  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése