2022. augusztus 26., péntek

Pešić: Koszovó elveszett, Szerbiának bele kell nyugodnia

                                                     Vesna Pešić (Fotó: 021.rs)

2022. augusztus 25. 14:42

Vesna Pešić szociológus kijelentette, hogy Koszovó minden fő intézményt megkapott, amely függetlenné tehet egy országot, ezért viccesnek tartja, hogy most a két fél a rendszámtáblák miatt vitatkozik.
Azt mondta az N1-nek: Szerbiának bele kell nyugodnia abba a ténybe, hogy Koszovó elveszett, és nincs mód a visszaszerzésére.
Szerinte az a legkevésbé fontos, hogy RKS vagy KM táblák lesznek-e használatban. Sokkal fontosabb az, hogy hogyan élnek az emberek Koszovóban.
Pešić úgy véli, sokat változott a helyzet a koszovói kérdés körül, mert „az amerikaiak nagyon belekeveredtek ebbe”, és „még Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is folyamatosan azt figyeli, mi történik ott”.
„A cél az orosz befolyás csökkentése a Balkánon”, mutatott rá Pešić, hozzátéve, hogy a probléma az, hogy Szerbia „nem hajlandó feladni Koszovó északi részét, mert ott a lakosság többsége szerb, Szerbia pedig nem mond le ennek a területnek az annektálásáról”.
Emlékeztetett arra, hogy korábban is voltak javaslatok Koszovó felosztására, de nagy valószínűséggel ez nem fog bekövetkezni, viszont az északi rész valóban problémát jelent. (N1)

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/31751/Pesic-Koszovo-elveszett-Szerbianak-bele-kell-nyugodnia.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése