2022. augusztus 25., csütörtök

Otvoriti vojvođansko pitanje!

 

Novi Sad, 25. avgusta 2022.

Saopštenje povodom tridesetogodišnjice Londonske mirovne konferencije:

Otvoriti vojvođansko pitanje!

Vojvođanski klub podseća da je na međunarodnoj Mirovnoj konferenciji o bivšoj Jugoslavij, održanoj  u Londonu od 26. do 28. avgusta 1992 godine, na kojoj su učestvovali: generalni sekretar UN, predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, dvanaest država Evropske zajednice, SR Jugoslavije i četiri bivše jugoslovenske republike, susednih zemalja, kao i Kanade, Japana, Turske, Saudijske Arabije, OEBS-a, Konferencije islamskih zemalja, Međunarodnog crvenog krsta i dr., konstatovano da su autonomne pokrajine Kosovo i Vojvodina, kao i šest republika bivše Jugoslavije, konstitutivni elementi jugoslovenskog federalizma te da je usvojen završni dokument u čijem se poglavlju „Srbija i Crna Gora“ navodi:

„Svi učesnici moraju da ispune obaveze koje su preuzeli. Posebno Srbija i Crna Gora nalaze se pred jasnim izborom. One su se obavezale da će obustaviti intervenciju preko granica s Bosnom i Hercegovinom ... da građanima Kosova i Vojvodine vrate ustavna prava...“

a u nastavku dodaje:

„Ukoliko Srbija i Crna Gora ... zaista nameravaju da ispune ove obaveze na delu kao i na rečima, one će ponovo zauzeti dostojno mesto u međunarodnoj zajednici. Biće im omogućeno da trguju, da primaju pomoć ... U suprotnom, Savet bezbednosti će biti pozvan da primeni oštre sankcije koje će voditi njihovoj potpunoj izolaciji“.

Vojvođansi klub podseća da su u međuvremenu sankcije i uvedene i ukinute, a građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava koja su im nelegalno i protivustavno oduzeta od režima Slobodana Miloševića. Na ovo su „zaboravili“, ne samo Republika Srbija kao pravni sledbenik SR Jugoslavije, već i međunarodna zajednica. Građani Vojvodine ovo ne smeju da zaborave. Pitanje Vojvodine je 1992. internacionalizovano, a oduzimanje stečenih prava nikada ne zastareva.

Ovim podsećanjem na Vojvodinu kao nerešen regionalni i evropski problem, Vojvođanski klub ima nameru da ide u smeru otvaranja vojvođanskog pitanja i poručuje da se vara režim koji misli da će pokrajina zauvek da ćuti u statusu silom zauzete teritorije.

Vojvođanski klub

FB stranica - https://www.facebook.com/vojvodjanskiklub

E-mail - vojvodjanski.klub92@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése