2022. augusztus 17., szerda

Žigmanov: A vajdasági horvátok készek részt venni az új szerb kormány munkájában

Žigmanov: A vajdasági horvátok készek részt venni az új szerb kormány munkájában

2022-08-16 16:31

Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke elmondta, hogy pártja készen áll belépni az új szerb kormányba, feltéve, hogy a számos kihívással szembesülő leendő kormány munkájának napirendjét és kereteit nagyon világosan kommunikálják – írja a zágrábi Večernji list.

„A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége kiáll az európai integráció folytatása, a jogállamiság, az intézmények működése, a sajtószabadság, a nemzeti kisebbségek társadalomba és intézményekbe való bevonásának politikája mellett” – mondta Žigmanov.

Hozzátette, a párt nem ragaszkodik ahhoz, hogy legyen minisztere, hanem inkább olyan társadalmi tevékenységekben kívánnak részt venni, amelyekkel befolyásolhatnák a kisebbségi jogokat, az oktatást és hasonlókat.

Az újság azt írja, hogy bár egyre hangosabb pletykák keringenek arról, hogy reális esélye van annak, hogy a horvát párt a szerbiai parlamenti többség részévé váljon, Žigmanov szerint erről még semmit sem lehet tudni. Arról, hogy a vajdasági horvát párt és annak képviselői milyen funkciókat kaphatnak, egyértelműen Aleksandar Vučić szerb elnök fog dönteni. Mindenesetre a szerb kormány és a horvát kisebbség közötti jó viszony határozott üzenet lenne Brüsszel számára arról, hogy Belgrád kész a tárgyalások folytatására, az etnikumok közötti kapcsolatok fejlesztésére és a Horvátországgal fennálló feszültségek enyhítésére – teszi hozzá a Večernji list.

https://szmsz.press/2022/08/16/zigmanov-a-vajdasagi-horvatok-keszek-reszt-venni-az-uj-szerb-kormany-munkajaban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése