2022. augusztus 22., hétfő

Amit a tűzijáték füstje takart volna

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

A hétvégét az időjárás és az ünnepi rendezvények megtartása körüli bizonytalanság határozta meg, de a történtek elemzése helyett inkább Kerényi György kollégám korábbi cikkét ajánlom figyelmébe a nemzeti érdek és a nemzeti összefogás kormányzati felfogásáról. Címe. ’Guszus 20.: mit takar a tűzijáték füstje?
 
A füstöt követi mai vezető cikkünk is a hazai tűzifa kitermelésről. Egy két évig tartó kutatás szerint eddig kétszer annyit használt el ebből a fűtőanyagból a lakosság, mint amennyit hivatalosan kivágnak az országban. Emiatt is aggódnak a kutatók a hazai erdőkért, mert úgy liberalizálta a kormány a fakitermelést, hogy évek, sőt évtizedek óta nincsenek pontos statisztikái a hazai erdőgazdálkodásról.
 
A gázzal vagy tűzifával való fűtés különböző hatásait veti össze magyarázó videónk is. Az Egyszerűen sorozatunk legújabb darabja arra keresi a választ, hogy ha nincs gáz, jó-e a tűzifa is.
 
Harapásnyomok
 
Az ember veszélyesebb az állatnál, mert utóbbi ösztönből működik, előbbi szabad akaratából bántja embertársát – ezzel a címmel foglalta össze a riporter, Báthory Róbert a Szelfi című podcast sorozatunk legutóbbi epizódjában elhangzott beszélgetést. Dr. Ajang Armin Fariddal készített interjút, a szakember most igazságügyi fogorvosszakértőként segít harapásnyomok vizsgálatával kézre keríteni gyilkosokat, erőszaktevőket, és azonosítani tömegszerencsétlenségek, így például a Hableány-katasztrófa áldozatait is.
 
Az ember állatias viselkedéséről számtalan hír érkezik az ukrajnai háború területéről is. A hétvégén bemutattunk egy videót arról, hogy milyen az élet készpénz és gyógyszer nélkül az oroszok megszállás alatt álló régiókban, de olvashat arról is, mivel fogadják és mennyire becsülik meg az Ukrajnából hazatérő orosz önkénteseket, illetve hogy Moszkva foglyokkal töltené fel megfogyatkozott ukrajnai csapatait, és arról is, hogyan telt a nyár Kijevben.
 
Oroszországgal határos
 
Az ukrajnai háborúval kapcsolatos az a hétvégi hír is, hogy a magyar kormány hozzáállását bírálta a szlovák külügyi államtitkár, amikor arról beszélt, hogy a budapesti vezetést talán nem zavarná, hogy ismét Oroszországgal lehet szomszédos. Pozsonyi munkatársunk a kijelentés hátterét járta körbe.
 
Ha szeret elmélyedni a részletekben, akkor még egy háttérelemzést is megemlítek: ma éjfélkor jár le az egyhónapos határidő a jogállami feltételrendszer keretében kelt legutóbbi brüsszeli levél megválaszolására, de brüsszeli tudósítónk információi szerint a magyar kormánynak további gesztusokat kellene tennie annak érdekében, hogy az Európai Bizottság szeptemberben ne javasoljon pénzügyi szankciókat a tagállamokból álló tanácsnak.
 
A ma reggeli cikkek közül érdemes még átolvasni a Vodafone állami felvásárlásáról megjelent írásokat (ez a link portfolio.hu-é), a hvg.hu beszámolóját arról, hogy miként készülnek a téli fűtésre az iskolák, a 24.hu értesülését az eu-s támogatásból felújított és most bontásra váró  keszthelyi óvodáról, a qubit.hu írását az LSD vagy varázsgomba pszichiátriai alkalmazásáról. A hirado.hu azt írja, novemberben kétféle többlet juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok, ugyanis nyugdíjkiegészítés és prémium is érkezhet, a Magyar Nemzet pedig az alvilág és a (2010 előtti) politika kapcsolatát boncolgatja.
 
Nyugodt napot kívánok,
Vovesz Tibor

szabadeuropa@rferl.or   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése