2022. augusztus 17., szerda

Párizsi konzul lesz Deutsch Tamás 24 éves unokaöccse

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Párizsi konzul lesz Deutsch Tamás unokaöccse
Deutsch Domonkos kicsit több mint nyolc hónapot töltött el a külügynél, mielőtt külszolgálatra Szijjártó Péter jelölte volna. Ez a gyors előmenetel meglehetősen ritka, főleg diplomáciai területen. A külszolgálati, illetve diplomáciai munkát alacsonyabb beosztásban szokás megkezdeni. Deutsch azonban már minisztériumi munkáját sem kezdő pozícióból indította, és most bármiféle külszolgálati vagy diplomáciai tapasztalat nélkül kapta meg a kinevezést. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Deutsch Domonkost kifejezetten Szijjártó Péter miniszter kérésére vették fel a minisztériumba tavaly szeptemberben.
 
„Igazi politikai sikert Magyarországon a szorongásra alapozással lehet elérni”
A magyar társadalomban nagyon sok a lelki, mentális problémával küzdő, illetve traumatizált egyén, ezért igazi politikai sikert a szorongásra alapozással lehet elérni, amelyek a már bennünk meglévő alapvető szorongást még jobban felnagyítják, mondja Hodász András katolikus pap. Vállalta hitét és véleményét a Papifrankóban, megjegyezte például az úgynevezett gyermekvédelmi népszavazás kapcsán, hogy nem biztos, hogy az LMBTQ-lobbi a legvalóságosabb probléma ma a gyerekvédelem szempontjából. Három év után, 30 ezer feliratkozóval végül úgy döntött, abbahagyja a Papifrankót.
 
Áramütés miatt pusztuló gólyák, megmaradó magyar erdők, aszály miatt leálló gyárak
Az elmúlt néhány napban nyolc gólyát is áramütés ért Szombathelyen, mert sok villanyoszlop nincs megfelelően leszigetelve. A fehér gólyák körülbelül hetven százaléka nem éri meg a kétéves kort. De mit tesz ez ellen az áramszolgáltató?
Meghátrált a kormány, részben visszacsinálták a tarvágásos szabályokat. Komoly részsikert értek el a fakivágás elleni tiltakozások. A kedden megjelent miniszteri utasítás visszaállítja az őshonos fajú védett erdők tarvágásnak tilalmát a természetvédelmi vagy Natura 2000-es területeken. Emellett például nem lesz általános a tarvágásos rendelet, az alkalmazását az erdőgazdálkodó előzetes kérelméhez köti.
Németország legnagyobb ipari lobbiszervezete kedden arra figyelmeztetett, hogy a gyárak kénytelenek lesznek visszafogni vagy teljesen leállítani a termelést, mert a Rajna vízszintjének csökkenése megnehezíti a teherszállítást.
 
Putyin szerint vége az USA vezette egypólusú világrendnek
Harctéri beszámoló a tankok legénységétől: az ukrán 3. páncélosdandár katonái azért harcolnak, hogy megtartsák a kelet-ukrajnai Szlovjanszk- és Harkiv-környéki területeket, ahol az orosz megszállók az elmúlt hetekben alig vagy egyáltalán nem haladtak előre. A Szabad Európának elmesélték harcban szerzett tapasztalataikat.
Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az ukrajnai ellenségeskedés meghosszabbítását ösztönzi annak érdekében, hogy fenntartsa globális hegemóniáját. Putyin azt mondta, azért küldött csapatokat Ukrajnába, mert Washington oroszellenes bástyává változtatta az országot.
Egymás után indultak el a gabonával megrakott teherhajók Ukrajnából, miután csaknem fél évre leállt az export a háború miatt.
Csendben, egy párhuzamos háborús megállapodással azonban Moszkva követelése is teljesült, hogy az orosz búza előtt is tegyék szabaddá az utat, hogy eljusson a világpiacra, fellendítve az orosz gazdaság számára is létfontosságú iparágat.
 
Érdemes még elolvasni:
Egy friss kormány rendelet jelentős jogköröket ad az építési minisztériumnak, aminek értelmében Lázár János minisztériuma minden nagyobb építkezést ellenőrizni fog, vette észre a hvg.hu.
Idén államosították a hazai meddőségi klinikákat. A Telex riportjában azt mutatja be, hogyan működik a jelentősen túlterhelt állami rendszer.
Két hét múlva indul a tanév de még mindig rengeteg pedagógust keresnek az iskolák, olyan nagy a tanárhiány, írja a Népszava.

Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos  

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése