2022. augusztus 1., hétfő

A Fideszben nem ismerik a békés válás intézményét

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Szakítás és választás

A nyilvánosság előtt kevesen szakítottak eddig a Fidesszel. Egyrészt mert a párt általában egyik katonáját sem hagyja az út szélén: állami vagy piaci munkákkal kárpótolja azt, akitől valamiért megválik. Másrészt viszont nem bocsát meg az általa árulóknak minősítetteknek.

„Aki tisztességesen viselkedik, ha megsebesül is a csatatéren, kihozzuk, de aki nem, arra mi is lőni fogunk” – mondta Orbán Viktor egy frakcióülésen akkor még földművelésügyi államtitkára, Ángyán József szerint.

Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki tanácsadó – ugyan csak pár napig tartó, de erősen Orbán-kritikus nyilatkozatokkal kísért – lemondása nyomán megnéztük, hogy kik voltak és mi lett a sorsuk azoknak, akik 2010 után nyilvánosan szakítottak a Fidesszel.

Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényen egyéni képviselőt választottak, a Nógrád megyei község, Cserháthalápon és a Tolna megyei Mőcsényben polgármestert választott a település, és volt egy népszavazás, hogy ne épüljön luxusszálló Tatán, az Öreg-tó partjára, ez utóbbi érvénytelen lett.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján.

A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd csaknem 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért.


Vonat és gyűlöletre nevelés
 
Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai területeken élő szülők és pedagógusok szerint a megszálló hatóságok zsarolással kényszerítik őket arra, hogy együttműködjenek a következő tanévre létrejövő Moszkva-barát iskolákkal.

A Szabad Európa ukrán szolgálatának forrásai szerint a megszálló hatóságok azt mondják a szülőknek, hogy elveszíthetik szülői jogaikat, ha nem szereznek orosz útlevelet és nem küldik gyermekeiket a kijelölt iskolába.

Eközben sokan, akiknek otthonát orosz rakéták rombolták le, most egy mellékvágányon veszteglő vonaton élnek a Kijev melletti Irpinyben. Az egyik kislány csak az egyik plüssállatát tudta magához venni, mielőtt otthonuk kiégett.


Amit még érdemes tudni

Tekergetik a gázcsapokat az oroszok, de van miben bíznia a magyar kormánynak (G7.hu)
Egyetlen fontosabb vezeték van, ahol még nőtt is a forgalom az egy évvel korábbihoz képest: az, amelyiken keresztül hozzánk is érkezik az orosz gáz.
 
Egymillió ember gondozása válik lehetetlenné a megemelt rezsi- és üzemanyagárak miatt (Népszava)
Szakmai szervezetek szerint már ősszel bezárhatnak szociális intézmények a megemelt rezsi miatt.
 
A boltok trükkjei miatt láthatatlanul fájdalmas az infláció (Napi.hu)
Az elmúlt másfél évben számos termék kiszerelése lett kisebb, hogy ne változzon meg az az ár, amit a vásárlók megszoktak.

 
Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése