2018. november 5., hétfő

A legitimitás súlyos hiánya

Bódis Gábor
Bódis Gábor

Az eddigi információk szerint a regisztrált vajdasági magyar választók (majdnem 130 ezren) csak 30-35 százalékban járultak az urnák elé, ami kb. 40-45 ezer szavazatot jelent. Ha ebből a Magyar Mozgalom kb. egynegyedet elvitt, akkor a még mindig több mint 200 ezres közösséget egy olyan párt irányít majd, amely csak 30 ezer vajdmagyar polgár támogatását élvezi.
A trend folytatódott: amíg 2010-ben még a vajdmagyarok 55 százaléka szavazott, 2014-ben csak 40 százalékuk volt kíváncsi milyen összetételű lesz a kisebbségi parlament. Ez most tovább csökkent.
Pedig a Vajdasági Magyar Szövetségnek minden a rendelkezésére állt: Orbán is, Vučić is. Meg a propaganda média, meg a Prosperitati.
A lejtőn nem lehet megállni és ezt Pásztorék sokkal jobban tudják, mint mi, akik nem vagyunk Orbán fogadószobájának gyakori látogatói.
Ezt az eredményt kell most sikerként elkönyvelni és eladni a szponzoroknak. Persze a fake news világában minden lehetséges és a tények nem sok szerepet játszanak. De azért mégis magyarázatra szorul, hogy a magyarországi adófizetők pénzén élősködő VMSZ ennyi adomány ellenére csak ilyen szerény teljesítményre képes. Ilyenkor a mentor kétségbe vonhatja a kitartott pártvezetőség képességét, hogy teljesítsen. Már pedig ha csak 30 ezer embert tud mozgósítani, akkor ez nem sokat segít a Fidesznek a soron következő választásokon (EU).
Eljött a magyarázkodás ideje.
2018. november 4.
https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=itthon&hir=11412


A VMSZ “Összefogás” nevű listája siralmasan szerepelt, de megtartotta a hatalmat

 

Amikor ezek a sorok kerülnek papírra, még nincsenek meg az MNT-választások végleges eredményei, de elmondható, hogy a nagyjából 30-35 százalékos részvétel mellett a VMSZ-tagok és kiszolgálóik által alkotott Összefogás lista 75-80 százalékos túlsúlyba került a Magyar Mozgalom listájával szemben.

A VMSZ-nek tehát immár a szavazópolgárok egynegyedének a voksaira sincs szüksége ahhoz, hogy megtartsa a hatalmát.
Elég, ha a délvidéki magyarság félretájékoztatott 20-25 százaléka szavaz bizalmat a csetnik múltra (is) visszatekintő, diktátor Szerb Haladó Párttal paktáló VMSZ-nek – máris megvan a “győzelem”.
Ugyanakkor többekben felmerül a kérdés: vajon mennyire jelent erőteljes alternatívát a VMSZ-szel szemben a volt VMSZ-esekből is álló Magyar Mozgalom vagy a nem túl aktív, választási bojkottra felszólító VMDK?
Akárhogyis:
a VMSZ örömmámorban úszik, holott a befektetett pénz és a gátlástalan kampány ellenére, a komplett délvidéki magyar fősodratú média birtoklása mellett siralmas, kb. 20-25 százalékos eredményt tudott felmutatni.
De a zsíros hatalom megmaradt!
Még szerencse, hogy az MNT-választás tétje minimális volt, ha szem előtt tartjuk, hogy tovább zsugorodott a nemzeti tanácsok hatásköre. A délvidéki magyarság immár a normális kulturális autonómiát sem élvezi…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése