2018. november 1., csütörtök

“Délvidékkel vigasztalódnak Koszovó elvesztése után?”


 

“A nemzeti közösségeket, amelyek az összlakosság legalább egyharmadát képezték, senki sem kérdezte, akarják-e, hogy sor kerüljön Vajdaság Szerbiához való hozzácsatolására”, nyilatkozta Milivoj Bešlin szerb történész a Deutsche Welle német lapnak.

“A Nagy Nemzetgyűlés a katonai győzelmek és a szövetségesek támogatása által megteremtett állapot formális legitimálását jelentette, ami az új délszláv állam létrehozásához vezetett”, fűzte hozzá Bešlin, aki szerint Szerbia ehelyett más évfordulókat is ünnepelhetne, csakhogy Vajdaság elcsatolása volt az utolsó “hadizsákmánya”, amelyet sikerült megőriznie. Azért élvez előnyt.
Aleksandar Popov, az újvidéki Regionalizációs Központ igazgatója úgy véli, az említett évforduló megünneplésének fő üzenete az, hogy
“ha Koszovó el is úszik, Vajdaság mindenképpen Belgrád kezében marad. Tehát ez amolyan kompenzáció.”
Rámutat, hogy a fentiekből kifolyólag “a hivatalos Belgrád egyre gyakrabban használja a Szerbia északi tartománya és a szerb Vajdaság kifejezéseket.”
Popov szavai szerint a vajdaságiaknak nincs okuk arra, hogy ünnepeljék ezt az évfordulót.
Amíg nem szüntették meg Vajdaság autonómiáját, kifejezésre lehetett juttatni azokat a kulturális sajátosságait, amelyek egy olyan rendezett államtól származnak, mint amilyen az Osztrák-Magyar Monarchia volt. Ezt azonban sem a mostani, sem az előző szerb hatalmi rendszerek nem tudták elviselni“, szögezte le Popov.
(Mint tudjuk, a VMSZ-t a nagyszerb körök magatartása cseppet sem zavarja.)
(fotó: life.hu)      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése