2018. november 7., szerda

Csonka Áron: Elértük a célunkat a bojkottal

A VMDK elnöke szerint olyan sok probléma volt a külön választói névjegyzékkel, hogy már azok miatt is kérdésessé vált a választások tisztasága 
 
  - A cikkhez tartozó kép 
Csonka Áron (Fotó: archívum) 

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a támogató aláírások összegyűjtésének nehézségei, s a közben felmerülő problémák miatt úgy döntött nem egészen egy hónappal a választások előtt, hogy bojkottálja a voksolást. Helyes volt-e ez a döntés? – kérdeztük most, a választások után Csonka Áront, a VMDK elnökét.
– Ha áttekintjük az összes nemzeti tanács választásának az eredményeit, akkor ki lehet jelenteni, hogy beigazolódott az, ami miatt a VMDK bojkottálta a választásokat. Nagyon sok nemzeti tanácsi választásnál szabálytalanságok voltak, ami szerintünk a Szerb Haladó Párt rátenyerelésének, befolyásolásának tudható be. Úgy a montenegrói, a szlovák, a bosnyák és más nemzeti közösségek részéről ilyen hírek, tiltakozások érkeztek. Ebből is látszik, hogy itt egy megrendezett folyamatról volt szó, amelynek az volt a célja, hogy a hatalmi struktúrák átvegyék a hatalmat a nemzeti tanácsokban. Ami az MNT megválasztását illeti, úgy gondolom, hogy a célt elértük, hiszen jelentősen csökkentettük a választási részvételt. Igaz, hogy egyesek csak 2-3 százalékról beszélnek, de ha megnézzük, hogy négy évvel ezelőtt 137 ezer ember volt feliratkozva a külön választói névjegyzékre és 40,6 százalékos volt a választási kedv, most pedig csak 129 ezer választópolgár volt a külön magyar névjegyzéken, s abból 35 százalék ment ki voksolni, akkor látható, hogy 5 százalékos a csökkenés. Ez volt az egyik célunk, a másik pedig, hogy rámutassunk, hogy a jelenlegi MNT-nek és egyáltalán a jelenlegi törvény szerinti nemzeti tanácsi választásoknak igen alacsony legitimitásuk van.
A 36 százalékos részvételi arány Csonka Áron szerint azt jelenti, hogy a választópolgárok közül 95 ezren azért nem mentek el szavazni, mert nem tartják megfelelőnek sem a jelenlegi rendszert, sem a jelenlegi vezetést.
– Ha tovább elemezzük a szavazatokat, akkor azt látjuk, hogy soha ilyen kevés szavazatot nem kapott még a VMSZ, s azt is láthatjuk, hogy az ellenzék, amely valójában biztosította a legitimitását ezeknek a választásoknak, még a felét sem kapta meg azoknak a szavazatoknak, amit együtt tudtunk megszerezni 2016-ban, amikor közösen vettünk rész a tartományi választásokon.
A VMDK elnöke szerint a számos furcsaság is volt a választások során.
– Négy év alatt a külön választói névjegyzékről eltűnt 8 ezer ember. Számos megkeresés és visszajelzés érkezett hozzánk a választások napján, hogy nem is kaptak értesítést a választásokról, holott rajta vannak a névjegyzéken. Ugyanakkor kaptak értesítést olyanok, akik már meghaltak, de olyan is előfordult, hogy más nemzetiségi névjegyzékre került a szavazópolgár neve. A külön névjegyzékekkel is rengeteg probléma volt tehát, ami ugyancsak megkérdőjelezi a választások tisztaságát. Számos bejelentés érkezett, hogy a választások napján SMS-eket kaptak a szavazók. Felmerül a kérdés, hogy kik és honnan szerezték meg ezeket az adatokat.
Csonka Áron szerint a hozzájuk beérkezett visszajelzések alapján nemcsak betegek vagy mozgásképtelenek szavazhattak otthonaikban, ami szintén törvénytelen. Ugyanakkor egy hirtelen és megmagyarázhatatlan ugrás is volt egyes községekben a választási kimenetel esetében. Egész nap alacsony volt a részvétel, mindössze 20-25 százalékos, s az utolsó 3 órában 15-20 százalékkal is megugrott a választási részvétel. A VMDK elnöke szerint azonban ezeket az adatokat fenntartásokkal kell fogadni, mert a pártoktól származnak, a választások napján ugyanis a Köztársasági Választási Bizottság meg sem szólalt, ami ugyancsak példátlan.
Németh Ernő
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/22994/Csonka-Aron-Elertuk-a-celunkat-a-bojkottal.html,2018. npvember 5. [18:55]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése