2018. november 5., hétfő

A szandzsáki bosnyákok saját fejükkel gondolkodnak:

Ugljanin listája győzött a nemzeti tanácsi választáson!

 
(fotó: pink.rs)

A szandzsáki bosnyákok 52 százaléka járult az urnákhoz a tegnapi nemzeti tanácsi választáson, amely ebből kifolyólag legitimnek, normálisnak tekinthető.

Ezzel szemben a délvidéki magyarok mindössze 36 százaléka szavazott.
A komplett fősodratú délvidéki magyar médiát birtokló, saját propaganda-birodalommal rendelkező, a Fidesz és a Szerb Haladó Párt politikai és egyéb támogatását élvező dúsgazdag VMSZ az egyetlen konkurensét, a Magyar Mozgalmat (amelyet a polgárok egy része – talán indokolatlanul – VMSZ kettőnek nevezi) 75-80 százalékos fölénnyel győzte le.
Ez azt jelenti, hogy a VMSZ tulajdonképpen az itteni magyarság kevesebb mint egynegyedéből préselte ki a “csúfos győzelemhez” elegendő voksokat.
Visszatérve Szandzsákhoz, ott kiélezett küzdelemre került sor.
A Vučićhoz dörgölőző volt főmufti, Muamer Zukorlić Bosnyák Matica nevű listája 13, a szerb média nagy része által démonizált Sulejman Ugljanin Önrendelkezés nevű listája pedig 16 mandátumot szerzett a Bosnyák Nemzeti Tanácsban, és ezzel nagyszerű diadalt aratott.
A szandzsáki bosnyákok tehát
megmutatták, hogy lehetetlen körülmények között is megőrizhető a nemzeti büszkeség és folytatható a területi autonómiáért, a szabadságért vívott küzdelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése