2018. november 17., szombat

EB-jelentés Szerbia „leggyengébb pontjairól”:

Nincs ok a dicsekvésre




Szerbia csak bizonyos területeken valósított meg előrehaladást az ún. reformok végrehajtásában – legalábbis az Európai Bizottság országjelentése szerint. Szerintünk semmiben sem, sőt.

A dokumentum közli, hogy a nyugat-balkáni ország
„késésben van az igazságüggyel, sajtószabadsággal, illetve a korrupcióellenes harccal kapcsolatos tervek végrehajtásával”.
Szerintük általánosan tekintve előrehaladás tapasztalható az intézményrendszer, a kisebbségek és menekültek jogaival kapcsolatban. Kiemelik, hogy az alkotmányreform továbbra is folyamatban van. Az igazság valójában az, hogy a kisebbségek jogai, illetve az ún. alkotmányreform enyhén fogalmazva is siralmas mutatókat produkálnak.
A bizottság továbbra is követni fogja a szerbiai állapotokat, annak érdekében, hogy biztosítsa az igazságügy függetlenségét.
A testület arra szólítja fel Belgrádot, hogy valós alapokon értékelje újra a tárgyalási fejezetekre vonatkozó akcióterveket. Ezeket minden érintett féllel, így a civil szervezetekkel együttműködve kell megvalósítani – áll a jelentésben.
http://delhir.info/2018/11/16/eb-jelentes-szerbia-leggyengebb-pontjairol-nincs-ok-a-dicsekvesre/

Szerbiának az igazságszolgáltatás, a sajtószabadság és a korrupció a leggyengébb pontjai

Brüsszel, Belgrád - Szerbia csak bizonyos területeken valósított meg előrehaladást a reformok végrehajtásában – áll az Európai Bizottság országjelentésében.



zastava srbija evropska unija eu
RTV

A dokumentum szerint késésben van az igazságüggyel, sajtószabadsággal, illetve a korrupcióellenes harccal kapcsolatos tervek végrehajtása. Általánosan tekintve előrehaladás tapasztalható az intézményrendszer, a kisebbségek és menekültek jogaival kapcsolatban. Kiemelik, hogy az alkotmányreform továbbra is folyamatban van.
A bizottság továbbra is követni fogja a szerbiai állapotokat, annak érdekében, hogy biztosítsa az igazságügy függetlenségét. A testület arra szólítja fel Belgrádot, hogy valós alapokon értékelje újra a tárgyalási fejezetekre vonatkozó akcióterveket. Ezeket minden érintett féllel, így a civil szervezetekkel együttműködve kell megvalósítani – áll a jelentésben.
2018. november 15. | 17:06 | Forrás: Tanjug-RTV 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése