2018. november 25., vasárnap

Milyen érzés lehet ma VMSZ-es tisztségviselőnek lenni és a tükörbe nézni?

Ma Újvidéken a szerb rezsim és a nacionalista tömegek “látványos” rendezvényeikkel megünneplik Délvidék Magyarországtól való elszakításának századik évfordulóját.

Mint ismeretes, 1918 november 25-én a szerb Nagy Nemzetgyűlés meghozta egyoldalú döntését, miszerint Bácska, Bánát és Baranya a Szerb Királysághoz került. Ezt 1920-ban a trianoni békediktátum szentesítette.
A délvidéki magyarság élete azóta pokollá vált.
Kivételt képeznek azok a lelkiismeret nélküli magyar politikusok, akik maradéktalanul kiszolgálták-kiszolgálják a “mindenkori” szerb rezsimet.
Ők, családjaik és a szűk politikai-üzleti-haveri köreik nagyszerűen éltek-élnek, a becsületes és normális nemzettársaink pedig súlyos egzisztenciális bizonytalanságban, alapvető emberi jogok nélkül, siralmas körülmények között próbálnak megmaradni a szülőföldjükön.
A tragikus évfordulót, amely a közösségünk szenvedését és megpróbáltatásait jelképezi, a szerb nacionalista kormány magasztos ünnepnapként kezeli.
Ezt a (sokak szerint) nemzetietlen Vajdasági Magyar Szövetség is lehetővé tette számukra.
Ez év június 19-én ugyanis a tartományi parlament megszavazta, hogy ezentúl  “Vajdaság Napja”, a tartomány ünnepnapja november 25. legyen, tehát a nap, amikor a Szerb Királyság elfoglalta Délvidéket.
A Vajdasági Magyar Szövetség hat tartományi képviselője, tehát a teljes frakciója: Pásztor István, Kormányos László, Bagi Bojan, Patyi Lajos, Pelt Ilona, Erdély Lenke, valamint a tartományi kormány tagjaként Nyilas Mihály nyugodt szívvel rábólintott a kezdeményezésre.
Pásztor István, a VMSZ elnöke a későbbiekben botrányos cinizmussal magyarázta ezt a magatartást. Olyanokat mondott, mint pl. hogy “pártja tiszteletben tartja a többségi szerb nemzetet, és ha a magyarságnak is lehetnek nemzeti ünnepei, akkor a szerbeknek is megvan ehhez a joga, valamint, hogy a Vajdaság elszakításának megünneplése belefér a régió sokszínűségébe”.
Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke ezzel egyetértett és politikailag legitimálta a délvidéki magyarok elárulását.
Pásztor egyik interjújában kiemelte: tudja, hogy egyesek árulónak fogják tekinteni a döntése miatt. Nos…
Már csak az a kérdés, vajon a VMSZ elnöke és káderei, megjelennek-e Péter király újvidéki szobrának mai avatásán vagy a díszülésen, hogy jelenlétükkel megtiszteljék a morbid nagyszerb ünnepséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése