2022. február 13., vasárnap

A Magyar Mozgalom hozza létre saját Nemzeti Tanácsát!

Lepeš Josip levele

 
2022. február  13. 10:05.
 
Kedves barátaim!
 
Azzal kezdem, hogy pár hete Sövény Ferinek megígértem, hogy a jövőben nem fogok „beleszólni” a Magyar Mozgalom terveibe, tevékenységébe, mert minden hatalomtól független, őszinte és sok éves tapasztalatból eredő gondolatom félreérthető, ami még zavaróbb, folyamatos „okoskodásnak” is tűnhet. 
Most, hogy ígéretem ellenére újra jelentkezem az elmúlt napok közösségi híreinek értékelés az oka. Továbbra is állítom, hogy a vajdasági magyarok nagy részének igazi képviselője (lehet) a Magyar Mozgalom, de nem a mostani szerveződési formában. 
Mindannyian tudjuk, hogy a VMSZ-t közvetlenül, megélhetésből támogató pár ezer (talán 8-10 ezer) magyar ember nem egyenlő a vajdasági magyar közösséggel. A VMSZ ígéreteivel nem kifejezetten meggyőzött polgárok legtöbb esetben azért szavaznak mégis bizalmat, mert nincs valós, jelent, jövőt irányítani tudó hatalmi szerveződés. 
Nem szeretnék most elemzésekbe bocsátkozni a szerb pártokkal, mozgalmakkal közös listákon való indulásról, de nagy közvélemény-kutatás nélkül, csak az ismerősökkel való beszélgetések után megállapítható, hogy a vajdasági magyarok nagy része nem örül az ilyen politizálásnak és várható, hogy szavazatait kényszerből a VMSZ-nek (mint „örökös megmentőnek”) adja, vagy ki sem megy szavazni. 
Nem titok, hogy kezdetektől (2015-től) nehezményeztem, miért nem fogalmaztunk meg világos, időszakokra felosztott, a magyar közösség minden részét érintő megvalósítási terveket, célokat, megvalósítási mechanizmusokat. 
A korábbi társelnökség, ahogy a ma intenzíven dolgozó csoport Sövény elnökkel az élen, vitathatatlanul nagy munkát végzett, végez, de nem eléggé széles körűt, ahhoz, hogy a Magyar Mozgalom „belakja” a vajdasági magyar közösség életterét, és megfelelő alapot biztosítson a közösség bizalmának, szavazatainak elnyerése érdekében. 
A VMSZ, a Pásztorok, a helyi kis pásztorok leváltásának folyamatos emlegetése a választások előtt, inkább kontraproduktív, mert a tétovázók valójában nem kapnak feleletet kérdéseikre, mit kínál ténylegesen a Magyar Mozgalom. 
Ennek érdekében javasolom, hogy az áprilisi választások lecsengése után a Magyar Mozgalom hozza létre saját Nemzeti Tanácsát. Megfelelő tevékenységi csoportokon belül tömegesen kapjanak lehetőséget azok a tiszta gondolkodású, múltú, emberek, szakemberek, hogy elemzések, valós tervek készülhessenek el a közösséget érintő területeken, amelyek a 2024-es választásokra komoly nyerési esélyt adhatnának a különböző (leginkább az önkormányzati) szintű választásokon. 
Meg kell fordítani a cselekvési piramist, és a VMSZ-t a hatalomból, a helyi közösségi, önkormányzati választásokon kell kiszorítani, mert abban az esetben megkérdőjelezhető lesz a VMSZ képviselőinek tartományi illetve köztársasági legitimitása.
Már most javasolhatom elemzésre GÁBRITY MOLNÁR IRÉN A vajdasági magyarok útkeresése (szociológiai jelenségvizsgálatok), írását, amely a VM4K megbízásából készült, meg sem említve a VMSZ, MNT szerepét, jelenlétét az elmúlt 12 évben. Mellékelem a szerzőnek írt egyik észrevételem tanulmányával kapcsolatban:
4. SZERZŐ: A dolgozatban áttekintést adok a vajdasági magyarok népességi adatairól, jellegzetes oktatási és regionális munkaerőpiaci esélyeiről. Fontosnak tartom az utóbbi évtizedekben elvégzett, vajdasági magyarokra vonatkozó kutatások másodelemzését, elsősorban az egyéni iskolai életutak és munkavállalási vagy elvándorlási tervek alakulása miatt.
MEGJEGYZÉSEM: Tiszteletreméltóan értékes és rengeteg adatot tartalmazó kutatói tevékenységed alapján nem ilyen összegzést vártam Tőled. A jellemzően senkit nem nevén nevezni, semmit nem számon kérni, viszont tudományosan csomagolt, elegánsan tovább gurított „ forró gesztenye” nem megoldásokra utal, hanem a jelenlegi „hatalmasok” igényeit elégíti ki, és megerősíti őket abban, hogy az egyetemi tanárok egy könnyen megvásárolható, megfélemlíthető ügyetlenek csoportosulása, akiket tisztségekkel, anyagiakkal….. könnyű elhallgattatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése