2022. február 20., vasárnap

Továbbra sem lesz ellenzéki magyar érdekképviselet!

Aki a VMSZ-re szavaz, az Vučićot támogatja!
 

Gyáva népnek nincs hazája.
Sajó Sándor: A VÉN BOLOND

A VMSZ képviselői 2020-2022 (Fotó: Hét Nap)

A szerb parlament február 4-én elfogadta a köztársasági elnök, a köztársasági képviselők és a helyhatósági választásokról szóló törvényjavaslatot, amelyekkel – a sajtóközlemény szerint – „javították a köztársasági és a helyi szintű választások feltételeit”,[1] amelyekre április 3-án kerül sor.
Olyan vélemény is van azonban, miszerint „a választási feltételek rosszabbak, mint két évvel ezelőtt.[2]


A köztársasági képviselők választásában, a nemzeti kisebbségi pártok számára a legfontosabb változás, hogy a választási listaállításhoz, a törvény 139/1 cikke szerint, az eddigi tízezer helyett ötezer aláírást kell összegyűjteniük.[3]
A választópolgár csak egy listát támogathat (72/1 cikk). A mandátumok elosztásakor, azoknak a nemzeti kisebbségi listáknak az esetében, amelyek 3 százaléknál kevesebb szavazatot kaptak, a szavazatok számát 35 százalékkal növelik (140/2 cikk).
A módosítások közé tartozik, hogy „a köztársasági elnökjelöltek sorrendjét sorsolással határozzák meg, a jelölt javaslóinak jelenlétében”,[4] nem pedig a jelentkezések átadásának időpontja szerint.
A választásokon indulók a kampányköltségek 40 százalékát megkapják előre, a maradék 60 százalékot pedig, amennyiben átlépték a 3 százalékos választási küszöböt.[5]
A médiaszolgáltatók a választásit kampány ideje alatt kötelesek a „kihirdetett választási listáknak és a képviselői jelölteknek megkülönböztetés nélkül biztosítani a sajtóban a jelenlétet, a médiaszolgáltatókra és az elektromos médiára vonatkozó jogszabályokkal összhangban” (6/2 cikk).[6]

A magyar nemzeti közösséget talán a legjobban mégis az érdekli, hogyan állnak a magyar előjelű pártok a választási kampány kezdetén?
A Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) február 17-én Belgrádban már átadta a Köztársasági Választási Bizottságnak az előrehozott parlamenti választások jelöltlistáját, illetve az ehhez szükséges támogató aláírásokat.
– Összesen 8896 aláírást sikerült a pártnak egy nap alatt összegyűjteni, így a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) után harmadikként adhatta át a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István elnevezésű listát, írja a párt közlönyének tartott Magyar Szó.[7]
Pásztor István, a párt elnökének elmondása szerint „a listájuk teljes, 250 jelöltet[8] sorakoztat fel (ennyi a szerb parlamenti képviselői helyek száma – B.A). Mint mondta, egy nap alatt 50 helyen Vajdaság területén, illetve Belgrádban, korábban soha ennyi aláírást nem sikerült összegyűjteni, mint most”.[9]
A 250-es jelöltlista már önmagában is nevetséges, komolytalan és csak a VMSZ, illetve a pártvezér (szükségtelen) nagyzási mániáját mutatja.
Nem volt nehéz összeszedni ennyi jelöltet: Ki nem szeretve képviselő lenni? Jó fizetés, semmi munka!
Persze, hogy össze tudtak szedni 8896 aláírást egy nap alatt, hiszen előre felkészített és – főként magyarországi pénzekből, a Prosperitati által is – fizetett, vagy megvett,  valamilyen tisztséget ellátó emberei vannak az említett 50, vagy éppen több helyen – ami a VMSZ 250-es képviselői listájából is jól látható –, akik akár egy fütyre követik az utasításokat.
A Köztársasági Választási Bizottság (a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt után) harmadikként már ki is hirdette ki a VMSZ „Értetek. Veletek. Midannyiunkért” listáját.[10] A Délhír portál nyomban fel is tette a kérdést, „milyen jogon tegezték le Pásztorék a potenciális szavazóikat, hiszen nem őriztek együtt birkát (disznót, libát)?”[11]

A VMSZ választási listáján vezető helyen szerepelnek:
1. Pásztor Bálint (Szabadka), megtartotta a 2020. évi választásokon is első helyét. 2007. február 14-től (!!) köztársasági parlamenti képviselő, frakcióvezető, aki elsősorban arról ismeretes, hogy a pártelnök elsőszülött fia, a VMSZ elnöki posztjának várományosa (most alelnöke), akinek a nevéhez kötik a délvidéki/vajdasági magyar közösségre hátrányos rehabilitálási, vagyon-visszaszolgáltatási és egyéb törvények meghozatalát, Szabadka város Községi-képviselő-testületének az elnöke, az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karán előadó, az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagja, stb. (??)
2. Kovács Elvira (Nagybecskerek), a szerb parlament „legdrágább” képviselője,[12] (aki „valamiért” nem vette még fel férje, Voislav Milosavljević nevét).[13] 2020-ban ugyancsak a második helyen szerepelt a VMSZ képviselői listáján.
3. Fremond Árpád (Pacsér), a párt (első) alelnöke, ugyancsak megtartotta az előző választási listás helyét.
4. Újvári Zsombor (a magyarkanizsai a Komunalac Közvállalat káderügyi előadója és informatikusa)[14] új jelölt, Pék Zoltán (Zenta) helyett, aki most a 15. helyre csúszott.
5. Ökrész (Kremenović?)[15] Rozália (Temerin), aki Vicsek Annamária helyére került a parlamentbe, aki az előző listához képest a 12. helyre esett vissza. Kovács Elvirához hasonlóan, valamilyen okból nem vette fel a fia apjának a nevét. Vele kapcsolatban felvetődött az összeférhetetlenség kérdése, mivel a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatói tisztsége sokak szerint összeegyezhetetlen a pártképviselői tisztséggel. A nyugdíjkorú Ökrész képviselői kinevezése „a párt  (pontosabban Pásztor István – B.A.)
ajándéka” lehet, „a jól elvégzett munkáért, ami elsősorban az volt, hogy az ellenőrzése alatt vezényelték le azt az úgy nevezett tisztogatást (a Magyar Szóban – B.A.), amikor azok, akiknek voltak saját gondolataik, és azokat közölni is merték, és akik úgy szerették volna végezni a munkájukat, hogy utána nyugodtan aludhassanak, önként távoztak a laptól, vagy az átszervezés mögé bújva erőszakkal eltávolították őket”.[16]
6. Újhelyi Ákos (Szabadka) megtartotta hatodik helyét, habár képviselősége során szinte alig lehetett hallani róla.
7. Úri Emese (Zombor) Juhász Attila helyére, került, aki most nincs az első 16-ban. A VMSZ frakcióban jószerivel a fikusz szerepét töltötte be.
8. Gyivánovity Dániel (Szabadka) 2020-ban a 11. helyen volt, vagyis most három hellyel lépett előre, habár nincsen egyetlen említést érdemlő képviselői felszólalása sem.
9. Lajkó Szilvia (Ada) Kiss Nándor korábbi helyére került, akit most a 16. helyre soroltak.
10. Szekrény Anetta (Óbecse) új jelölt. Ezen a helyen az előző választási listán Ökrész Rozália volt, aki az 5. helyre lépett előre.
11. Urbán Lálity Emese (Toronálvásárhely) szintén új jelölt, aki Gyivánovity Dániel helyére került, aki most a 8. helyre lépett elő.
12. Vicsek Annamária (Újvidék) 2020-ban az az 5. helyen volt, innen lett államtitkár, de úgy tűnik, a pártelnök nem túlságosan elégedett vele.
13. Jaksa Róbert (Törökkanizsa) Ezen a helyen Juhász Bálint volt, aki most egy helyet lépett hátra.
14. Juhász Bálint (Kishegyes), a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, az előző választási listán a 13-as szám alatt szerepelt, vagyis most egy hellyel lejjebb került.
15. Pék Zoltán (Zenta) a 2020. évi 4. helyről került ide.
16. Kiss Nándor (Ada),
a VMSZ Ifjúsági Fórumának vezetője a 9. helyről csúszott ide.

A 16-os lista első három helyén változásra, tehát, nem került sor. A többi helyen az öreg Pásztor kissé „megkeverte a lapokat”, pontosabban a sorrendet. Új nevek jelentek meg Újvári Zsombor, Lajkó Szilvia, Szekrény Anetta és Urbán Lálity Emese személyében. Lekerült viszont a listáról Sterbik Ildikó, Ferencz Boglárka és Kern Imre (akit Szabadka város alpolgármestereként alkalmazott a párt, vélhetően a nyugdíja kiegészítése miatt), akik 2020-ban képviselőjelöltek voltak.
Teljesen reménytelen, hogy ezek mind bejutnak a köztársasági parlamentbe. Mint ahogy az is, hogy akik be is jutnak, a magyar közösség érdekeit képviselik majd ott.

Ilyenkor, választások előtt, Pásztor Istvánnak, de a képviselőnek személy szerint is be kellene/el kellene számolni, hogy a 2020. évi választások után mit tettek a magyar közösség érdekében, a helyzetének javítása érdekében? Mi az ami miatt rájuk kellene szavaznunk? A pártvezér ezt, legalábbis a mai napig, nem tartotta sem szükségesnek, sem fontosnak.
A magát „áldottnak” érző Kovács Elvira is, a szerb parlament alelnökeként, a VMSZ képviselők tevékenységéről a Facebookon ezt közölte: 
🏛️Utolsó ülésnapunkat tartottunk ma ebben az összetételben. Összegezzünk👇
📊Egy kis statisztika:
👉A választópolgárok jóvoltából a #VMSZ-nek 9️⃣ képviselője volt ebben a mandátumban, gyakorlatilag mi voltunk a 3️⃣.legnagyobb frakció;
👉Az alakuló ülésünket 2️⃣0️⃣2️⃣0️⃣. augusztus 3️⃣-án tartottuk és azóta 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣. február 1️⃣4️⃣-ig a Képviselőház 2️⃣6️⃣5️⃣ törvényt fogadott el, 2️⃣4️⃣-et sürgősségi és 2️⃣4️⃣1️⃣-et rendes eljárásban. Ugyanebben az időszakban 1️⃣7️⃣0️⃣ egyéb aktust hoztunk meg, 5️⃣5️⃣-öt sürgősségi és 1️⃣1️⃣5️⃣-öt rendes eljárásban.
👉6️⃣7️⃣ ülésünk volt, ebből 🔟 rendkívüli.
👉4️⃣3️⃣5️⃣ napirendi pontról tárgyaltunk és döntöttünk, 7️⃣9️⃣ pontot sürgősségi, és 3️⃣5️⃣6️⃣-ot rendes eljárásban tüztűnk napirendre.
❗1️⃣3️⃣6️⃣ napot üléseztünk❗
👉Végül, de nem utolsósorban a #VMSZ frakciójának 1️⃣8️⃣7️⃣ felszólalása volt👏🏻
🤝Együtt Erő Vagyunk - Önökkel!🤝[17]

Az, hogy a gyakorlatilag ellenzék nélküli, egypárti szerb parlamentben a VMSZ képviselői képezték a „legnagyobb frakciót”, az égvilágon éppen semmit nem jelent, mivel a VMSZ hatalmi koalícióban van a Szerb Haladó Párttal és a Szerbiai Szocialista Párttal. Ez a gyakorlatban az jelentette, hogy mindent megszavaztak, amit a Vučić+Dačić+Pásztor kormány a parlament elé terjesztett. Gyakorlatilag a Szerb Haladó Párt fiókszervezetének a szerepét játszották, a kormány szekerét tolták. Annak demokratikusságát és nemzeti kisebbségi politikáját igyekeztek külföld felé legitimálni. Függetlenül attól, hogy az megfelelt-e vagy sem a magyar közösség érdekeinek.
Kovács jegyzete puszta számokból áll, ami mögött éppen semmilyen eredmény, kedvező változás nem látszik.
Nem jutott el hozzá még: Nem az a lényeg, hogy mennyi ülést tartott a parlament, hogy ki mennyiszer szólal fel, mennyi törvényt fogadott el, hanem, hogy ezek által javul-e vagy éppen rosszabbodott a lakosság, köztük a délvidéki/vajdasági magyarok helyzete vagy nem.
Szomorú, hogy Kovács nem érzi, vagy nem akar erről tudomást venni, pedig a Szentmihályi környezete alkalmas erre, hogy a lakosság életkörülményei tovább rosszabbodtak. Esetleg csak a VMSZ képviselőnek az anyagi helyzete javult és a testsúlya növekedett.
„Az lett a sok nóta vége”, hogy a VMSZ képviselői támogatták a népszavazásról szóló törvényt is, amely alapján a radikálisból haladóvá lett Aleksandar Vučić szerb elnök most már úgy és akkor változtathatja meg az alkotmányt (ideértve a nemzeti kisebbségi jogokra vonatkozó rendelkezéseket is), amikor erre éppen kedve szottyan (persze, amennyiben újraválasztják).
Folytatódott Vajdaságnak, de a magyar közösségnek is a lepusztítása, amit jól mutat az is, hogy „Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen drasztikusan kisebbek a bérek a szerbiai átlaghoz képest”.[18] Éppen most van folyamatban számos vajdasági helység közötti vasútvonal megszüntetése, például Óbecse-Ada-Zenta között, a sínek felszedése és ócskavasba való eladása is.[19]
A magyar tanulók számára is kötelező lett Szent Száva, a többségi nemzet szentjének ünneplése (január 27-én), bevezetésre került „a szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló” új állami ünnep (szeptember 15-én), törvénnyel rendelték el az iskolaév szeptember 1-jei kezdésekor a szerb himnusz meghallgatását, énekeltetését, stb.
A VMSZ képviselők – Pásztor István vezényletével – támogatták mindazt, ami ellentétben áll nem csak a polgárok és nemzeti közösségek egyenrangúságával, de a soknemzetiségű, valamint multikulturális társadalom elképzelésével is – Vulin „szerb világának”[20] az alakítását!

A katasztrofális társadalmi, gazdasági és politikai folyamatok ellenére, amihez a VMSZ képviselői is hatékonyan hozzájárultak, a délvidéki/vajdasági magyar ellenzéki pártok, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Magyar Mozgalom (MM) vezetői, nem tartották szükségesnek a közös fellépést, közös választási lista állítását, amihez bizonyára megnyerhették volna a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) támogatását is. Ehhez megvolt a választók hangulata is.
Az eredmény az lett, hogy a VMSZ az „egyetlen vajdasági és az egyetlen magyar listaként”[21] vesz részt az áprilisi választáson!
A VMDK az "Ujedinjeno za pobedu Srbije – Marinika Tepić" [Egyesülve Szerbia Győzelméért – Marinika Tepić] koalícióval közösen lép fel. A Danas belgrádi napilap azonban egyetlen magyar jelöltet sem említ a lista első ötven jelöltje között![22]
A Magyar Mozgalom a Moramo [Muszáj] koalícióval indul a választásokon. Az első tíz képviselő jelölt között magyart úgyszintén nem találni![23]
Továbbra sem lesz, tehát, ellenzéki magyar érdekképviselet a szerb parlamentben! Ebből bizony le kell vinni a következményeket!
Ezért szükségtelen volt Belgrádba rohangálni, a szerb ellenzéki pártokkal való, nem pedig az egymás közötti szövetséget keresni. (Ez, persze, semmiképen nem jelenti azt, hogy a szerb pártokkal nem kell egységesen fellépni a jelenlegi hatalom menesztése érdekében!) Ezzel a VMSZ malmára terelték a vizet! A magyar ellenzéki vezetők nem nőttek fel, sajnos, a feladathoz, ez pedig egy közös lista állítása lett volna!
Most már csak abban lehet reménykedni, hogy a szerb ellenzéknek a választásokon sikerül megdönteni a Vučić+Dačić+Pásztor hatalmat és elkezdődnek a változások.
Božo Prelević belgrádi ügyvéd, a Szabad Szerbia Közgyűlésének tagja, annak ellenére, hogy „Vučić bukása már elkerülhetetlen”, „nem hiszi, hogy a jelenlegi hatalom áprilisban megbukik, abban azonban hisz, hogy ez lesz a bukásának a kezdete”.[24]
Sokan azonban arra is figyelmeztetnek, hogy az ellenzék esetleges győzelme esetén Vučić békés úton nem lesz hajlandó átadni a hatalmat!
Szerbia – április 3. után is – a társadalmi- és a létbizonytalanság országa lesz! Ezért jól meg kell gondolni a választóknak, hogy kire adják a voksukat! 
Aki A VMSZ-re szavaz, az Vučićot támogatja!

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2022. február 20.
__________
[1] (N1) Skupština Srbije usvojila izmene seta izbornih zakona [Szerbia képviselőháza elfogadta a választási törvényeket] https://rs.n1info.com/vesti/skupstina-srbije-usvojila-izmene-seta-izbornih-zakona/, 2022. február 4. 18:33 > 18:41
[2] Vladimir Terzić, http://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Aforizm%C3%A1k, 2022. február 18.
[3] ZAKON O IZBORU NARODNIH POSLANIKA [Törvény a népképviselők választásáról] "Sl. glasnik RS" [A SZK Hivatalos Közlönyének] 2022. évi 14. száma https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_izboru_narodnih_poslanika.html
[4] ZAKON O IZBORU PREDSEDNIKA REPUBLIKE [Törvény a köztársasági elnökválasztásról] "Sl. glasnik RS" [A SZK Hivatalos Közlönyének] 2022. évi 14. száma, 17. cikk 5. bekezdés https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_izboru_predsednika_republike.html
[5] Tízezer helyett csak ötezer aláírást kell összegyűjteniük a kisebbségi pártoknak https://szmsz.press/2022/02/07/tizezer-helyett-csak-otezer-alairast-kell-osszegyujteniuk-a-kisebbsegi-partoknak/
[6] Lásd a 3-as alatti törvényt.
[7] mh: Értetek. Veletek. Mindannyiunkért! https://www.magyarszo.rs/hu/4855/kozelet/259789/, 2022. február 18. 11:46 >> 2022. február 18. 21:34
[8] ИЗБОРНА ЛИСТА КАНДИДАТА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНE СКУПШТИНE [A SZERB NÉPKÉPVISELŐHÁZ KÉPVISELŐJELÖLTJENEK VÁLASZTÁSI LISTÁJA] SAVEZ VOJVODJANSKIH MADJARA – ISTVAN PASTOR [VAJDASÉGI MAGYAR SZÖVETSÉG – PÁSZTOR ISTVÁN] https://szmsz.press/2022/02/18/a-vmsz-egy-helyet-javitott-pek-zoltan-tizenegyet-rontott/
[9] Uo.
[10] A VMSZ egy helyet javított, Pék Zoltán tizenegyet rontott https://szmsz.press/2022/02/18/a-vmsz-egy-helyet-javitott-pek-zoltan-tizenegyet-rontott/, 2022. február 18. 19:55 és mh: Kihirdették a VMSZ listáját. Magyar Szó, 2022. február 19. 1. és 5.
[11] F.F.: Milyen jogon tegezték le Pásztorék a potenciális szavazóikat?
https://delhir.info/2022/02/20/milyen-jogon-tegeztek-le-pasztorek-a-potencialis-szavazoikat-nem-oriztek-egyutt-birkat/
[12] Kovács Elvira volt a szerb parlament „legdrágább” képviselője, a VMSZ mégis belőle csinált képviselőházi alelnököt https://delhir.info/2020/10/23/kovacs-elvira-volt-a-szerb-parlament-legdragabb-kepviseloje-a-vmsz-megis-belole-csinalt-kepviselohazi-alelnokot/
[13] Kovács Elvira nem szereti az UÇK-t, de a szerb csetnikekkel nincs gondja? https://delhir.info/2017/04/29/kovacs-elvira-nem-szereti-az-uck-t-de-a-szerb-csetnikekkel-nincs-gondja/
[14] Újvári Zsombor http://www.kanjiza.rs/ujlap/site/index.html?mnu=2&art=3-3-1.html
[15] A VMSZ-es vezetők gyermekei krónikusan megöröklik a politikához való vonzódást https://delhir.info/2022/02/09/a-vmsz-es-vezetok-gyermekei-kronikusan-megoroklik-a-politikahoz-valo-vonzodast/
[16] Ökrész: Majd az illetékesek eldöntik, fennáll-e az érdekellentét https://szmsz.press/2020/12/10/okresz-majd-az-illetekesek-eldontik-fennall-e-az-osszeferhetetlenseg/, 2020. december 10 17:24
[17] Kovács Elvira https://www.facebook.com/kovacselviravmsz, 2022. február 14. 16:33 és Lásd még A VMSZ hozzájárulása a szerb köztársasági parlament munkájához számokban Hét Nap, 2022. február 15.https://hetnap.rs/cikk/A-VMSZ-hozzajarulasa-a-szerb-koztarsasagi-parlament-munkajahoz-szamokban-38458.html
Lásd még Redakcija Volim Zrenjanin: Zrenjaninka Elvira Kovač, potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope! [A Szeretem Nagybecskereket Szerkesztősége: A nagybecskereki Kovács Elvira az Európa Tanács Parlameneti Közgyűlésének az alelnöke] https://bit.ly/3JlHyvS és/vagy https://volimzrenjanin.com/intervju-zrenjaninka-elvira-kovac/, 2022. február 13.
[18] F.F: „Bravó VMSZ!” Szabadkán, Topolyán és Kishegyesen drasztikusan kisebbek a bérek a szerbiai átlaghoz képest https://delhir.info/2022/02/02/bravo-vmsz-szabadkan-topolyan-es-kishegyesen-drasztikusan-kisebbek-a-berek-a-szerbiai-atlaghoz-kepest/?fbclid=IwAR0OWJro0NL3D4-3CTfeolCBkwVpmAWPvPO2ES_Y-5gcEmyASNnBR7zYt9Y , és J.P.: Prosečne plate u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu drastično manje od republičkog proseka https://www.danas.rs/vesti/drustvo/prosecne-plate-u-subotici-backoj-topoli-i-malom-idjosu-drasticno-manje-od-republickog-proseka/, 01.02.2022. 17:22
[19] (RTS) Na prodaju stare šine sa brojnih deonica u Vojvodini, evo kuda voz više neće ići https://www.021.rs/story/Info/Vojvodina/295239/Na-prodaju-stare-sine-sa-brojnih-deonica-u-Vojvodini-evo-kuda-voz-vise-nece-ici.html?fbclid=IwAR0xta0umvjlPftLSnTsh0ssRnI0_6MdJyMAgL6zCvHbdNPu0cbP6UHWIdE, Homolya Levente: https://www.facebook.com/Napl%C3%B3-Vez%C3%A9rigazgat%C3%B3s%C3%A1g-378425015530782/, 2022. február 6. 11:11 és Csonka Áron https://www.facebook.com/csonkaaron 2022. február 19. 21:13
[20] Bővebben lásd A „Szerb Világ” alakítása c. írásom https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=13899, 2021. szeptember 18.
[21] Pásztor István https://www.facebook.com/pasztorvmsz, 2022. február 18. 17:08
[22] Lidija Valtner: Kako izgleda raspored na listi Ujedinjeni za pobedu Srbije: Đilas na 64. mestu [Lidija Valtner: Hogyan néz ki az Egyesülve Szerbia Győzelméért lista sorrendje:
Đilas a 64. helyen] Danas, 2022. február 17. 4. és/vagy https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori22/djilas-na-64-mestu-na-listi-ujedinjeni-za-pobedu-srbije/ , 2022. február 16. 13:44
[23] Nataša Latković: Otkrivamo: Prvih 10 imena na listi koalicije „Moramo“ [

Nataša Latković: Kiderítettük: A Moramo koalíció listájának első tíz neve] https://nova.rs/vesti/politika/otkrivamo-prvih-10-imena-na-listi-koalicije-moramo/?fbclid=IwAR1bWy4hrG4HBfafysWTk4BQFcKt0hmj3-53Y4zDbWDwBMPEYZ_5Vz-v154,  2022. február 17. 13:39 > 13:43 és/vagy https://nova.rs/.../otkrivamo-prvih-10-imena-na-listi.../
[24] Prelević: Vučić bukása már elkerülhetetlen https://szmsz.press/2022/02/17/prelevic-vucic-bukasa-mar-elkerulhetetlen/, 2022-02-17 19:33

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése