2022. február 6., vasárnap

Hol szedik fel a régi síneket?

 

Fotó: Ótos András

2022. február 5. 7:03
 
Számos olyan település van az országban, de elsősorban Vajdaságban, melynek területén a régi sínek ugyan még megvannak, de vonat nem haladt át rajtuk évtizedek óta. A következő két évben felszedik a régi síneket; a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat több mint 400 kilométeren tervezi elvégezni a munkát.
– Évtizedek óta gondot jelent a használaton kívüli vasutak problémája, voltak próbálkozások a megoldásra, de most végre valóban nekilátunk, hamarosan indul a munka. Összesen 15 régi útszakaszról van szó, ebből 14 vajdasági. 20–30, helyenként 40 éves vasútvonalakról van szó, senkinek sem érdeke ezeket felújítani, senki sem akar ebbe befektetni. A síneket és a pályatartozékokat sikerült eladni, 25 ezer tonna régi vasúti anyagról beszélünk, ami másodlagos nyersanyagnak számít. A nyilvános árverés befejeződött, Szerbiában ez volt az egyik legnagyobb ilyen licit az utóbbi években – mondta a Prva tévének Nenad Stanisavljević, a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat illetékese. A munkálatok még ebben a hónapban megkezdődnek, a régi síneket, talpfákat szétszerelik és elszállítják.
A következő vasúti szakaszokról van szó: Óbecse–Zenta, Zenta–Magyarkanizsa, Szécsány–Módos, Zombor–Béreg, Zombor–Regőce, Petre–Kevevára, Óbecse–Verbász, Nagybecskerek-Gyártelep–Versec, Horgos–Magyarkanizsa, Bácsordas–Bács, Pétervárad–Belcsény, a Zsablya–Óbecse vonalon a Csúrog és Óbecse közötti szakasz, Nagykikinda–Oroszlámos, Zombor–Apatin-Gyártelep és Sopot Požarevački–Kostolac.

B92/TV Prva

https://www.magyarszo.rs/hu/4844/gazdasag/259009/Hol-szedik-fel-a-r%C3%A9gi-s%C3%ADneket.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése