2023. március 8., szerda

A magyar küldöttség támogatja Svédország NATO-tagságát

 A Szabad Európa honlapja

2023. március 8.

Jó reggelt kívánok!
 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:
A magyar küldöttség támogatja Svédország NATO-tagságát
PDSZ: Olyan mértékben csicskáztatják majd a pedagógusokat, ahogy a munka világában senkit
Ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében vesz részt a magyar honvédség
 

A magyar küldöttség támogatja Svédország NATO-tagságát
A magyar parlamenti küldöttség kedden közölte, hogy támogatja Svédország NATO-tagsági törekvését. Tagjai előzőleg találkoztak többek között a svéd parlament elnökével, elsimítandó azt, amit a magyar kormánypárt „politikai vitáknak” nevezett. A stockholmi törvényhozás külügyi bizottságának vezetője tudatta, hogy a látogatóban lévő képviselők nem támasztottak semmilyen feltételt a ratifikációhoz.

Egyes magyar képviselők kételyeiknek adtak hangot, hogy Magyarország támogassa-e Svédország és Finnország NATO-tagságát, arra hivatkozva, hogy Stockholmból és Helsinkiből „égbekiáltó hazugságokat” állítanak a magyarországi demokrácia állapotáról. Ám a magyar delegáció kedden jelezte, hogy a magyar parlament végül ratifikálja Svédország NATO-tagságát. A magyar küldöttség most Finnországba látogat, hogy tisztázza álláspontját.

Ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében vesz részt a magyar honvédség

Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter arról számolt be, hogy Magyarország területén ukrán katonákat képeznek ki. A Honvédelmi Minisztérium erre reagálva közölte, hogy humanitárius célból vesznek részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében.

PDSZ: Olyan mértékben csicskáztatják majd a pedagógusokat, ahogy a munka világában senkit

Elvett közalkalmazotti státusz, lenullázott nevelőtestület, technikai megfigyelés, a munkaterhek növelése – néhány példa a kormány által közzétett törvénytervezetből. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a módosítások szinte minden eleme csorbítja a tanárok jogait, és szembemegy a kormány Európai Uniónak tett vállalásaival is. A PDSZ ezért teljességgel elfogadhatatlannak tartja a nemrég társadalmi vitára bocsátott köznevelési törvénytervezetet, és annak visszavonását javasolta.

Intézmények vándorlása: kikerül a miniszter alól a Külügyi és Külgazdasági Intézet is

Bár a neve alapján elszakíthatatlannak tűnhet a kapcsolat, az intézmény április 1-től mégis a Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül a Külgazdasági és Külügyminisztérium alól – tudta meg a Szabad Európa. Az információt három KKI-s munkatárs is megerősítette. A bejelentés a néhány héttel ezelőtti nagyköveti értekezleten hangzott el.

„​Szerintem azért szomorú ez az egész, mert minden hibája ellenére, a KKI-ban volt független külpolkutatás, így viszont nem lesz, és a szakmában már alig van olyan intézmény, ahol erre lehetőség maradna az országban” – mondta egy neve elhallgatását kérő KKI-s dolgozó.

Három mérnök és egy sebész, bemutatták a magyar űrhajósjelölteket
Egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését a HUNOR – Magyar Űrhajós Program –​ közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A kutatóűrhajós program keddi sajtótájékoztatóján mutatták be a négy jelöltet. Közülük egyvalaki vehet majd részt a mintegy egy hónapos tudományos küldetésen a Nemzetközi Űrállomáson.

Pert vesztett a rendőrség, vizsgálniuk kell a bántalmazott mohácsi hajléktalan ügyét

Két éve jelent meg a hír a sajtóban, hogy mohácsi rendőrök két helyi hajléktalant bántalmaztak, ezeket videóra vették és kollégájuknak továbbküldték. Az Országos Rendőrfőkapitány később elutasította, hogy a rendőrség felelősségét vizsgálják az ügyben, de az Utcajogász most pert nyert, mégiscsak meg kell vizsgálniuk.

Az ukrán északkeleti front döntheti el, hogy állnak fel az új harcvonalak
Az elmúlt hetekben felerősödtek a kifárasztást célzó tüzérségi harcok a stratégiai fontosságú városnak számító Kupjanszk környékén Harkiv megye keleti szélén, az Oszkil folyó partján. A diadal mindkét fél számára eldönthetné a jövőbeli támadási irányvonalakat: ha Oroszországnak sikerül az ukrán erőket a folyótól nyugatra szorítania, az szabaddá tenné az utat egy jelentősebb offenzíva előtt délebbre, ahol Luhanszk és Donyeck közigazgatási határai találkoznak. Ha az ukrán védelem kitart, az felfedheti az orosz sebezhetőséget és lehetővé tehet egy ellentámadást.

Újraírja az internetet a mesterséges intelligencia?
Novemberi megjelenése óta a mesterségesintelligencia-alapú ChatGPT-től hangos az internet. Sokak szerint forradalmi változásokat hoz magával sok területen. De mennyire alakulhat át az, hogy hogyan használjuk az internetet, és milyen kockázatai vannak az eszköznek az újságírásra nézve?
 
Amit még tudni érdemes
Egy hónap alatt mintegy 30 milliárd forinttal nőtt az állami fenntartású intézmények adóssága (Népszava)
A kifizetetlen energiaszámlákat jóval meghaladja a mindennapi beszállítókkal szembeni elmaradás.

Orbán infláció elleni 20 pontos csomagjával csak az a baj, hogy annak minden eleme növeli az inflációt (Telex)
Orbán az infláció negatív hatásait enyhítené a vállalkozásoknál, illetve a lakosságnál, de ezzel maga is emeli, fenntartja a pénzromlást, a lépések valójában egy inflációs ár-bér spirál programjának tekinthetők.

Hiába csökken néhány termék ára, még messze van a fordulat az élelmiszerek inflációját tekintve (G7)
A portál egyelőre nagy fordulatot az élelmiszer-inflációban még nem lát, legfeljebb enyhülést.

Dobrev Klára a legismertebb női politikus, Novák Katalin a legnépszerűbb, leginkább Varga Juditot utálják az ellenzéki szavazók (444)
A szavazókorú népesség körében a legismertebb magyar női politikus Dobrev Klára (DK) 92 százalékkal, a második alig valamivel lemaradva Novák Katalin köztársasági elnök 90 százalékkal, a harmadik helyen Dúró Dóra (Mi Hazánk) áll 80 százalékkal.
 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése