2023. március 18., szombat

Elfogatóparancsot adtak ki Putyin elnök ellen

 Elfogatóparancsot adtak ki Putyin elnök ellen

2023-03-17 17:07

Elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin ellen. Az ICC azzal gyanúsítja az orosz elnököt, hogy háborús bűnökért felelős, a többi között ukrajnai gyerekek törvénytelen elhurcolásáért- írta az euronews.

A Nemzetközi Büntetőbíróság szerint megalapozott a gyanú, hogy az orosz elnök személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba. Ugyanezzel a bűncselekménnyel összefüggésben az ICC ugyancsak elfogatóparancsot adott ki Marija Alekszejevna

Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen.
A hágai testület szerint a bűncselekményeket 2022. február 24-étől, Ukrajna lerohanásának a napjától kezdődően követték el. Moszkva tagadja, hogy csapatai háborús bűntetteket követtek volna el az invázió során.

https://szmsz.press/2023/03/17/elfogatoparancsot-adtak-ki-putyin-elnok-ellen/

Több ország üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság Putyin elleni elfogatóparancsát

Több ország üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság Putyin elleni elfogatóparancsát 
  Jonathan Raa/NurPhoto/NurPhoto via AFP

2023-03-18 10:21

Több ország üdvözölte, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt, az ENSZ-főtitkár szóvivője ugyanakkor úgy reagált, hogy a döntés nyomán Vlagyimir Putyin nem vált nemkívánatos személlyé.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kijelentette: Putyint mint háborús bűnöst kell felelősségre vonni az Ukrajnában elkövetett atrocitások más felelőseivel együtt. „Ez az ICC fontos döntése, amely rávilágít az orosz erőszak-apparátus által elkövetett háborús bűnökre” – mondta.
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter üdvözölte az elfogatóparancsot és azt, hogy az ilyen gyorsan megszületett. Szavai szerint Putyin felelős háborús bűnök és agresszió elkövetéséért. Petr Fiala cseh kormányfő Twitter-oldalán azt írta, az elfogatóparancs mutatja, hogy Oroszország milyen brutálisan és a nemzetközi renddel szembemenve lép fel Ukrajnában.
Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Twitter-oldalán idézte fel, hogy Szlovénia egyike volt annak a 43 országnak, amely kezdeményezte az eljárást az orosz elnök ellen. „Mint azt a parlamentben tegnap már elmondtam, a bűntetőeljárás a helyes út” – írta.
James Cleverly brit külügyminiszter szintén mikroblogján üdvözölte az ICC döntését „az orosz rezsim élén állók, köztük Vlagyimir Putyin felelősségre vonása érdekében”.
A francia külügyminisztérium Twitter-oldalán azt hangsúlyozta, hogy senki sem kerülheti el az igazságszolgáltatást.
Kaja Kallas észt miniszterelnök szintén a Twitteren azt írta, hogy az ICC történelmi jelzést küldött, miszerint az Ukrajna elleni “rémtettek” az orosz vezetés bűnös politikájára vezethetők vissza, tudatta összeállításában az MTI.

Joe Biden amerikai elnök szerint indokolt volt az ICC döntése, de az Egyesült Államok nem fogja elismerni a bíróság döntését. A probléma az, hogy az ICC-t nemzetközileg nem ismerjük el. De úgy gondolom, hogy nagyon határozottan foglalt állást – fogalmazott, az Index.hu szerint.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy Putyin nem vált nemkívánatos személlyé, s „António Guterres mindig mindenkivel beszélni fog, akivel szükséges”. Hozzátette: az ICC a világszervezettől független törvényszék.
Dujarric mindazonáltal nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy veszélyben látja-e a diplomáciai erőfeszítéseket Putyinnak az ICC döntéséből fakadó korlátozott utazási szabadsága miatt. Így például kérdéses, hogy Putyin Genfbe utazhatna-e az ENSZ égisze alatt folytatandó esetleges béketárgyalásokra, tekintettel arra, hogy Svájc részese az ICC alapító okmányának, a Római Statútumnak.

https://szmsz.press/2023/03/18/tobb-orszag-udvozolte-a-nemzetkozi-buntetobirosag-putyin-elleni-elfogatoparancsat/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése