2023. március 11., szombat

Freedom House: Magyarország csak részben szabad

 Freedom House: Magyarország csak részben szabad

2023-03-10 17:04

Tovább romlott Magyarországon a demokrácia helyzete, és továbbra is az egyetlen európai uniós tagállam, amely csak részben szabad – állapította meg az amerikai Freedom House civil szervezet felmérése. Bulgária 79 ponttal, Románia pedig 83 ponttal előzte meg Magyarországot, de még az uniós tagságért egyelőre csak sorban álló Észak-Macedónia (68), Albánia (67) és Montenegró (67) is megelőzi.

A Freedom House indoklása szerint Magyarország azért áll a szabadságjogok tekintetében Lesotho, Bolívia és India szintjén, mert „Orbán Viktor miniszterelnök pártjának áprilisi választási győzelmét elősegítette, hogy a kormány 2010 óta szisztematikusan aláássa az igazságszolgáltatás, az ellenzék, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlenségét”.

Szerbia a 16. helyen áll azon országok között, amelyekben az elmúlt 10 évben drámai mértékben csökkentek a szabadságjogok.

https://szmsz.press/2023/03/10/freedom-house-magyarorszag-csak-reszben-szabad/

 

A szabadságjogok drámai hanyatlása figyelhető meg Szerbiában Freedom House: Az SNS erodálta a politikai jogokat

<span class="entry-title-primary">A szabadságjogok drámai hanyatlása figyelhető meg Szerbiában</span> <span class="entry-subtitle">Freedom House: Az SNS erodálta a politikai jogokat</span>

2023-03-09 11:35

Szerbia a 16. helyen áll azon országok között, amelyekben az elmúlt 10 évben drámai mértékben csökkentek a szabadságjogok, de továbbra is részben szabad országnak számítanak – mutatja a Freedom House civil szervezet legfrissebb jelentése.

Szerbia parlamentáris demokrácia, ahol jelen van a többpártrendszer, de a Szerb Haladó Párt folyamatosan erodálta a politikai jogokat és a polgári szabadságjogokat, nyomást gyakorolt a független médiára, a politikai ellenzékre és a civil szervezetekre, olvasható A demokráciáért folytatott küzdelem 50 éve címet viselő jelentésben, írta a Beta.

https://szmsz.press/2023/03/09/a-szabadsagjogok-dramai-hanyatlasa-figyelheto-meg-szerbiaban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése