2023. március 15., szerda

Még később kerülhet sor a szavazásra a finn és svéd NATO-csatlakozásról

 A Szabad Európa honlapja

Jó reggelt kívánok!
 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Tovább csúszik a finn és svéd NATO-csatlakozás ratifikációja

A kormány kezdeményezte, hogy a korábban már véglegesített menetrenddel szemben a jövő héten ne üljön össze az Országgyűlés, így a NATO-bővítésről is csak ezt követően lehet majd a zárószavazás. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelében az újabb halasztás indokaként azt jelölte meg, hogy még nem zárultak le az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések.

A témában egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy Ulf Kristersson svéd miniszterelnök elismerte, hogy a török kormány politikája miatt egyre valószínűbb, hogy Finnország előbb léphet be az észak-atlanti szövetségbe, mint Svédország. „Nem lehetetlen, hogy Svédország és Finnország ratifikációja eltérő időben fog megtörténni” – mondta.


Felvarrja az árampiac ráncait az Európai Bizottság reformjavaslata

A villamosenergia-piac bemutatott reformjának keretében az Európai Bizottság olyan intézkedéseket javasol, amelyek felgyorsíthatják a beruházásokat a megújuló energiákba (az atomenergiát sem kizárva), kordában tarthatják az árakat, végső soron hozzájárulva a fogyasztók villanyszámlájának csökkentéséhez.

A villamosenergia-piac húsz éve kialakított szerkezetének radikális átszabása helyett olyan célzott beavatkozásokra tett javaslatokat a brüsszeli testület, amelyek állítása szerint képesek lesznek a szélsőséges áringadozások kisimítására, és megfizethető, stabilabb árakat garantálni a fogyasztóknak, miközben javítani tudják majd az európai ipar versenyképességét is.


Szerbia elkezdett ötször annyi fegyvert vásárolni, mint a fegyverkezőben lévő Magyarország

Az elmúlt öt évben globálisan visszaesett a fegyverkereskedelem, még úgy is, hogy Európában viszont igen jelentősen nőtt. Ennek az egyik legnagyobb nyertese Dél-Korea lehet, ahol kilőtt a hadiipari export. Már az ukrajnai inváziós kísérletük előtt jelentősen visszaesett az orosz állami fegyverexport, Kína pedig leginkább Pakisztánt fegyverezte fel. A nagy médiavisszhanggal futó hazai fegyverbeszerzések értéke a térségen belül is alacsony, az elmúlt öt évben Mali vagy Uganda beszerzési szintjét érte el  – olvasható a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) friss adatbázisában.


Kordont bontott a Karmelita kolostornál a Momentum és Hadházy Ákos

Délelőtt lebontották a mintegy másfél éve felállított kordont a budai várban, a Karmelita kolostornál a Momentum országgyűlési képviselői a független Hadházy Ákossal kiegészülve. A rendőrök nem akadályozták meg az akciót. Egy hétpontos követelést szerettek volna kifüggeszteni a kormányzati épületre, ezt azonban már nem engedték meg a rendfenntartók.


Szerződésben vállalta a Makronóm Intézet, hogy a kormányt képviseli a nyilvánosságban

Két és fél évre 2,3 milliárd forintot kap a KSH adatszivárgási botrányának főszereplője. A Makronóm Intézet szerződésben vállalta, hogy a nyilvánosságban a kormányzati álláspontot képviseli, ennek ellenére független szervezetként tüntetik fel magukat sajtómegjelenéseiknél. Az elérhető beszámolók alapján a Makronómnak más ügyfele nem is volt, csak épp az a minisztérium, ahol György László kormánybiztos dolgozik, akinek környezetéből kerülhettek a céghez a még embargós KSH-adatok.


Az építési minisztérium szerint ők semmilyen kifizetést nem állítottak le Mészáros Lőrinc cége felé

Újra akarja tárgyalni a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. a GSM-R nevű vasúti fejlesztési beruházást arra hivatkozva, hogy elszálltak a költségei, ezért függesztették fel a munkákat – írta az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Ez ellentmond az egyik kivitelező cég közlésének. A Szabad Európa hétfőn írta meg, hogy február 16-án az egyik alvállalkozó, az Alépítmény-Hálózat Kft. arra utasította a kivitelezést végző cégeket, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a munkát.

Március 15.: központi programok és a pártok, civilek rendezvényei

Orbán Viktor miniszterelnök Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál tart ünnepi beszédet március 15-én. Budapesten reggel a szokásos zászlófelvonással kezdődik a megemlékezés a Kossuth téren, majd megtartják a hagyományos ünnepséget a Múzeumkertben. A pártok közül csak a DK és a Momentum tart nagyobb rendezvényt, Karácsony Gergely főpolgármester a civilek és a szakszervezetek által szervezett Civil sugárúton fog beszélni az Andrássy úton.


A felsőoktatás után a közoktatásban is csökkenhet az állami szerepvállalás

Fenntartóváltás lehet egy fővárosi gimnáziumban, amelyért bejelentkezett az Óbudai Egyetem. A Népszava értesülése szerint nem ez lenne az utolsó ilyen eset. A szülői munkaközösség a jövő héten, a belügyminiszter várhatóan május 31-én dönt az ügyben.


Amit még tudni érdemes

Magyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója Európában (G7)
Bár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt Magyarországon, mint Európa más államaiban. Ennek eredményeként hihetetlen mértékben megnőtt hazánk részesedése az uniós orosz gázimportból.

Ordító a NATO-bővítés blokkolása: 2300 törvényből csak 14-en ült ennél többet a parlament (Telex)
Alig volt olyan törvényjavaslat az elmúlt 13 évben, aminek az elfogadásához 240 napnál is több időre volt szükség, mint most a svéd–finn NATO-csatlakozás ratifikálásához.

Erről tárgyalhatott Orbán Viktor Emmanuel Macronnal, és ezért nem tudhatunk több részletet (Index)
Orbán Viktor Párizsban járt, ahol Emmanuel Macron munkavacsorán fogadta. A megbeszélés témáit csak szűkszavú közleményekből ismerhetjük, amit a találkozó típusa is magyaráz.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése