2023. március 24., péntek

Tudatos törvényszegés a szabadkai önkormányzat részéről

 Az egynyelvű táblák továbbra is ott díszelegnek Szabadka bejáratánál

  
Forrás SZMSZ

 2023-03-23

A szabadkai önkormányzat több mint egy éve nem alkalmazza a nyelvhasználati törvény rendelkezéseit.

Szabadka városának bejáratait több mint egy éve ellepték az ízléstelen kinézetű, szerb trikolorba öltözött „üdvözlőtáblák”.  A hivatalos nyelvhasználatot szabályozó törvény rendeleteinek figyelmen kívül hagyása miatt, a városba látogatók csak szerb nyelven, cirill és latin írásmódban találkozhatnak velük. Üzenetük egyértelmű, még a sorok között is olvasható.  

Elhelyezésük után nagy volt a közvélemény felháborodása, hiszen ez egy arculcsapása volt a polgári értékeket ápoló szabadkaiak addigi életmódjára. Erre reagálva még a hatalomhoz tartozó tisztségviselők is felemelték a hangjukat. Szabadka alpolgármestere Kern Imre és a szabadkai kisebbségi párt elnöke Pásztor István is követelte a táblák eltávolítását, illetve a törvényes keretek közé terelését.  

Sajnos erre a mai napig nem került sor, minden maradt ahogyan volt, semmi sem történt.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) szerint ez így nincsen rendben!

Mert a helyi politikai zsoldosok csak elvesznek, és ígérnek. Ígérik, hogy az ízlés és a békés együttélés határát súroló fénymonstrumokat eltávolítják, kicserélik, módosítják, majd a közvélemény elcsitulása után maguk is elhallgatnak. Több mint egy éve ígértek valamit. Ígérni, persze nem nehéz, de tenni semmit sem tettek. Ehhez értenek, ezek ők. Ezek a mi szerbiai parlamenti képviselőink.

Ezért a VMDK szabadkai képviselete úgy döntött, hogy eleget tesz az elkeseredett és egyben dühös szabadkai lakosoknak, és egyeztetésre szólítja fel Szabadka város polgármesterét az ügy megnyugtató rendezésének érdekében.

Ha erre nem lesz hajlandóság, úgy vesszük számukra nem fontos a nemzetek közötti dialógus, ami további jogi és közéleti akciókra fog kényszeríteni bennünket.

https://www.vmdk.org.rs/tudatos-torvenyszeges-a-szabadkai-onkormanyzat-reszerol/


Tóth Csaba
Sajnos ilyen nemzeti fénykavalkád van Gomboson és Nemesmiliticsen is. A kihelyezett útirányjelző táblákról Magyarkanizsa és Zenta községben ne is beszéljünk.

Rózsa Kancsár
No, meg a nyelv, tegnap a trafikba kérdezem a hölgyet tud-e magyarul, mindjárt visszakérdez, hogy én tudok e szerbül? Kérdem én, ő van miértünk, vagy mi vagyunk őérte? Csak a telefonomra tettem pénzt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése