2023. március 14., kedd

Nem fizet az állam Mészáros Lőrinc alvállalkozójának, magyar kisvállalkozások kerültek nehéz helyzetbe

A Szabad Európa honlapja

2023. március 14.

Jó reggelt kívánok!
 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nem fizet Mészáros Lőrinc alvállalkozója, mert az állam sem fizet Mészárosnak; magyar kisvállalkozások kerültek nehéz helyzetbe

Számos magyar kisvállalkozás került anyagilag lehetetlen helyzetbe, miután két hete közölték velük, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. mint fővállalkozó egyelőre nem fizeti ki elvégzett munkájukat egy európai uniós beruházás keretében. Az R-Kord arra hivatkozik, hogy az állam sem fizet nekik. A cég nem cáfolta értesülésünket.

Úgy tudjuk, olyan cég is van, amelynek vezetőjét idegösszeomlás miatt kórházban ápolták. Van, aki hitelt vett fel, hogy fizetni tudja az alkalmazottait, más már elbocsátásokra kényszerült, és olyan cég is van, amelyik lízingelt gépparkját veszítheti el, ha nagyon gyorsan nem jut a pénzéhez. Értesüléseink szerint már tavaly is előfordult, hogy nem fizettek egyes kivitelezőknek.


Korrupcióellenes Munkacsoport: A civilek egy része nemmel szavazott az éves jelentésre

Az Integritás Hatóság elnöke szerint szimbolikus jelentőségű, hogy a civil és kormányzati tagokból álló, tavaly decemberben megalakult Korrupcióellenes Munkacsoport hétfőn elfogadta első, három hónap alatt, rohamunkában készült éves jelentését. A hivatalos közleményből ugyanakkor kimaradt, hogy a Transparency International (TI), a K-Monitor és az Átlátszó képviselői nemmel szavaztak, mert nem elégedettek a jelentés tartalmával.


Elindult a tiltakozásuk miatt kirúgott gimnáziumi tanárok pere

Polgári engedetlenségük miatt nyolc fővárosi gimnáziumi tanárt kiválasztott és kirúgott az állam, amely hónapokkal korábban elvette az érdemi sztrájk lehetőségét a pedagógusoktól. Minden kirúgott pert indított, úgy vélik, hogy bosszúból kerültek utcára, mert kiálltak magukért a munkáltatóval szemben. Cikkünk az eddig történteket tekinti át nagy vonalakban.


Költségvetési csalás miatt nyomoz a NAV a 3,6 millió eurós visszafizetéssel járó uniós projekt miatt

Mint nemrég megírtuk, az OLAF 3,6 millió euró Magyarországnak nyújtott európai uniós támogatás visszafizettetését javasolta, mert szabálytalanságokat talált egy, az iskoláknak szánt digitális fejlesztési projektben. Most megtudtuk, hogy egy országgyűlési képviselői kérdés nyomán az ügyészség vizsgálatot kezdeményezett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál, ahonnan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztályára került az ügy.


Az EU 2050-ig kivonná a szén-dioxidnál is sokkal károsabb F-gázokat

A globális felmelegedés okozói a fluortartalmú gázzal működő berendezések is, amelyek az Európai Unióban az üvegházhatású gázok okozta szennyezés 2,5 százalékáért felelősek. Az EU 2050-ig szeretné teljes mértékben megszüntetni az F-gázok okozta káros hatásokat, ezért kivonja őket a forgalomból. Helyettesítésüket természetes alternatívákkal kell megoldani, a vállalatok fejlesztései már el is indultak ebbe az irányba.


Az újjáépítés nem a háború előtti Ukrajna helyreállítása lesz

Ukrajna újjáépítésének már most, minél előbb meg kell kezdődnie a felszabadított területeken. A művelet egyúttal kiváló lehetőség az ország modernizálására és posztszovjet arculatának megváltoztatására is – hangsúlyozták a résztvevők egybehangzóan az Európai Politikai Központ által Ukrajna újjáépítéséről rendezett szakértői beszélgetésen.

Bár az újjáépítés költségeit a háború által mostanáig okozott károkra alapozva körülbelül 750 milliárd euróra becsülik, Egy kutató szerint kezdetnek a nem frontközeli területeken már megindulhatna az újjáépítés a nemzetközi közösség által eddig az ország rendelkezésére bocsátott közel 56 milliárd euróból.


Amit még tudni érdemes

"Modellváltás" kezdődhet a közoktatásban is, a Szinyei Merse Pál Gimnázium az alapítványi működésű Óbudai Egyetem fenntartásába kerülhet (Népszava)

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére bejelentkező Óbudai Egyetem rektorhelyettese szerint az állami szerepvállalás a köznevelésben is csökkenni fog.


Elzárták a pénzcsapot a Szerencsejáték Zrt.-nél, de azért jutott 40 millió Bayer Zsolt cégének (HVG)

Az utóbbi hónapokban szokatlanul kevés, alig 200 millió forint támogatást osztottak szét a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs keretéből. A kevésből jutott 40-40 millió Bayer Zsolt és az egykori ATV-vezér cégeinek, illetve a dunakeszi sportegyesületnek is, ahol egykor Szijjártó Péter futsalozott.


„Technikai landolás” során szállt ki Orbán Viktor a kormánygépből Toszkánában, állítja a kormány, de sántít a dolog (RTL)
A pisai kitérő nem felelt meg a technikai leszállás kritériumainak.

A kormány ötmilliárd forintos támogatást nyújt az alapítványi egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására (Telex)

A segítséget azok az egyetemek kapják, amelyeket Brüsszel döntése kizárna a Horizont kutatási együttműködésekből – tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium.


Nem indulnak új nagyberuházások Székelyföldön 2023-ban az államtitkár szerint (Index)

Az elkezdett beruházások mindegyikét befejezi a magyar kormány Kárpát-medence-szerte azonban már új, nagyszabású beruházások nem indulnak el idén – közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése