2023. március 7., kedd

Már 12 ezer orvos jelezte maradását a kamarában

 A Szabad Európa honlapja

2023. március 7.

Jó reggelt kívánok!
 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

 
MOK: Már 12 ezer orvos jelezte maradását a kamarában
Öt nap alatt a Magyar Orvosi Kamara teljes tagságának negyede, az aktív tagok több mint harmada jelezte, hogy a köztestület tagja kíván maradni. Kincses Gyula MOK-elnök szerint sikeres volt a kamara nyomásgyakorló akciója, ezért kapták a pofont: egy durva, minden igazságalapot nélkülöző támadást, majd a sürgősséggel elfogadott törvénymódosítást.

„​A politika most adott nekünk egy pofont. Nagy a csábítás a visszavágásra, de ez egyfajta kváziellenzéki szerepbe kényszerítene minket. Ezt viszont nem szeretnénk. Mi változatlanul szakmai közösség szeretnénk maradni, amelyiknek az a célja, hogy jobb ellátás legyen, és jobb munkakörülmények” – fogalmazott Kincses Gyula a Forbesnak adott interjúban.

Itt a statisztika, csak a finn és a svéd NATO-csatlakozás osztja meg a fegyelmezetten szavazó Fidesz–KDNP-frakciót
A parlamenti szavazások adatai alapján soha nem fordult még elő, hogy jelentősebb számú kormánypárti képviselő szavazzon egy kormányzati előterjesztéssel szemben, a Fidesz szerint a svéd és a finn NATO-csatlakozással kapcsolatban most mégis ez a veszély fenyeget.

Februártól fejenként napi 1500 forintot költhetnek a gyermekotthonok étkezésre
Tavalyig hétszáz forintnál is kevesebb jutott a gyermekotthonok lakóinak napi étkeztetésére. Az összeget most februártól kicsivel több mint duplájára emelték, de a jelenlegi infláció mellett nem biztos, hogy érezhető változást hoz a költségvetésből erre elkülönített másfél milliárd forint. Ráadásul több forrásunk szerint nem az alacsony étkezési keret a legnagyobb probléma ezekben az intézményekben.

Mától újra jóval drágább a taxizás Budapesten
Ismét drágul a hatósági áras budapesti taxizás, március 6-tól pontosan tíz százalékkal. A fővárosi vezetés igazából csak egy sávot határozott meg, amelytől lefelé is el lehetett volna térni, de a kormány lényegében azonnal megfúrta egy saját rendelettel. Így ezután is tiltott a hivatalos árnál olcsóbban fuvarozni a legnagyobb taxis piacon. A legtöbb környező nagyvárostól eltérően Budapesten betiltották a versenyt a taxisok között, 2013 óta tilos a hatósági árnál olcsóbban taxizniuk az utasoknak.

Hiába a tiltakozás, a kormány bezáratja az őriszentpéteri orvosi ügyeletet
Vas megye két városában, Bükön és Őriszentpéteren is megszűnik az orvosi ügyelet. Az őriszentpéteri ügyelet bezárása az egész Őrséget és Vas megye déli, aprófalvas térségét is érinti, innen a szentgotthárdi vagy a körmendi ügyelet van a legközelebb. A belügyminisztérium az ötnapos társadalmi egyeztetésre mutogat, kérdés, hogy lesz-e elég orvos az új ügyeleti rendszerhez.

Tavaly novemberben derült ki, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása során hol szüntetik meg az felnőtt orvosi ügyeleteket. A terv értelmében az egész országban – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat működteti az ügyeleteket, a korábbi csaknem háromszáz helyett 102 ügyeleti központ lesz.

A népirtás egyik formája: ukrán gyermekek ezreit hurcolják el az oroszok
Legalább 16 ezer ukrán gyermeket kényszerdeportáltak eddig az oroszok, a szám pedig folyamatosan nő. Az elrabolt gyermekeknek rövid időn belül új személyazonosságot adnak, majd orosz családok fogadják őket örökbe. Néhányukat a szüleik orosz televízióban láthatnak viszont, amint arról beszélnek, örülnek annak, hogy felszabadították őket. Az ukrán gyermekek kényszerdeportálása és adoptálása háborús bűn, a népirtás egyik formája.

Az Oroszországgal szembeni legutolsó, tizedik európai uniós szankciós csomagban új elemként helyet kapott azoknak a személyeknek a tiltólistára helyezése, akik közreműködtek ukrán gyerekek kényszerdeportálásában.
 
Amit még tudni érdemes
Brüsszel kérésére sürgős eljárásban írják át ismét a vagyonnyilatkozati szabályokat (Telex)
Sürgősségi eljárásban tárgyalja az Országgyűlés a vagyonnyilatkozati rendszer újabb módosítását, amelyet az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében nyújtott be a kormány.

Hét éve szabotálja a kormány a digitális oktatás reformját (HVG)
A netadó elleni felháborodás hívta életre az elmúlt 13 év leginkább előremutató oktatási reformtervét, de az azóta is csak írott malaszt. A kormány 2016-ban elfogadott Digitális Oktatási Stratégiájából szinte semmi nem valósult meg. Ez különösen fájón mutatkozott meg a Covid idején, és a helyzet ma sem jobb.

Lesújtó a helyzet Magyarországon, bármikor kieshetünk a jóléti országok sorából (Portfolio)
Tíz év alatt Magyarország visszacsúszott a jóléti indexen, és hiába kezdett el javulni a hazai helyzet, a kelet-közép-európai között a leglassabb a magyar fejlődés. Főként a politikai kiszámíthatatlansága, a szabadságjogok körüli helyzet rontja le az itthoni átlagot, miközben a szociális ellátórendszer minősége és az ahhoz való hozzáférés is alacsony európai összevetésben.

Levelet írtak az Európai Bizottság elnökének magyar egyetemi rektorok (Magyar Nemzet)
Elfogadhatatlannak tartják a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást érintő döntéseket, és Ursula von der Leyen azonnali intézkedését kérik azoknak a magyar egyetemeknek a rektorai, amelyek az Erasmus-program finanszírozásának felfüggesztése miatt fordultak az Európai Bizottság elnökéhez.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése