2023. március 17., péntek

Đilas: Az EU nem formálisan már most is szankciókkal sújtja Szerbiát

 Đilas: Az EU nem formálisan már most is szankciókkal sújtja Szerbiát

2023-03-15 20:46

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) elnöke szerdán úgy értékelt, hogy az EU nem formálisan már most is szankciókkal sújtja Szerbiát, amiért az ország nem hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióéval.

A politikus Kragujevacon a „Szerbia Európában” elnevezésű tribünön azt mondta, hogy Szerbiában manapság azok a beruházások valósulnak meg, amelyeket még a „korona előtt” szerződtek le, ellenben újabb nagy beruházások nem érkeztek.

– Az aláírásra váró nagy ügyleteket is sorra mondják le, mert nem hangoltuk össze külpolitikánkat az EU-val – közölte Đilas.

Az SSP elnöke rámutatott, hogy Šumadijából és a Morava mentéről származó exportcikkek 80 százaléka az EU-s piacra meg, de „hasonló a helyzet Szerbia más térségeiben is.”

– Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a hazai vállalkozók – akiktől az ország gazdasági fejlődése függ – aggódnak, mert tudják, milyenek az EU nem formális szankcióinak a következményei, amelyeket Szerbiával szemben alkalmaznak – húzta alá Đilas.

Véleménye szerint elengedhetetlen, hogy Aleksandar Vučić államfő és a Szerb Haladó Párt haladéktalanul meghozzák azt a döntést, amellyel megerősítik, hogy Szerbia Európához tartozik.

– Egy év alatt 26 százalékkal drágultak az élelmiszerek. A fizetések nem tudják követni ezt a mértékű drágulást. Az effajta politika folytatása az ország és a nemzet jövőjének elherdálását jelenti, ezért ennek azonnal véget kell vetni – üzente az SSP elnöke.

https://szmsz.press/2023/03/15/dilas-az-eu-nem-formalisan-mar-most-is-szankciokkal-sujtja-szerbiat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése