2023. március 31., péntek

A négy legfontosabb témában akár napokon belül áttörés lehet az EU-val

 A Szabad Európa honlapja

2023. március 31.

Jó reggelt kívánok!
 

Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Egészpályás letámadás helyett szalámizás - taktikát váltott a kormány az EU-elvárások teljesítésében
Magának szabta meg a március 31-i határidőt az Európai Bizottság feltételeinek teljesítésére az EU-s forrásokra váró magyar kormány. Az összes kérdésben messze a megegyezés, de a négy legfontosabb témában akár napokon belül áttörés lehet. A tét 13 milliárd euró, de ezen még nyolcmilliárd sorsa is múlik. Erről beszélt állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán a Szabad Európa podcastsorozatának  legfrissebb részében.

Európai uniós alku a megújuló energiaforrások arányának jelentős növeléséről
Megállapodtak az EU-intézmények a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv módosításáról, jogilag kötelezően a most érvényes 32 százalékról 42,5 százalékra növelve 2030-ig a megújuló energiaforrások részarányát a teljes energiafogyasztáson belül.

Az alku elvileg megnyitja az utat az atomenergiából előállított „rózsaszínhidrogén” zöldhidrogénként történő elszámolása előtt, ahogyan azt Franciaország és még kilenc tagállam, köztük Magyarország is akarta. Markus Pieper német néppárti jelentéstevő szerint azonban a megállapodással olyan magas határértékeket szabtak meg, hogy a valóságban egyedül Svédország lehet képes a nukleáris hidrogén beszámítására. „Bármit tehetsz, ha bizonyítani tudod, hogy 2030-ra eléred a megújulók 42,5 százalékos részarányát. De ez a küszöb olyan magas, hogy a legtöbb tagállam nem fogja tudni elérni” – mondta.

„Nincs senkijük” – Bérlőik lakhatásáért is küzdenek egy kisajátított debreceni ingatlan tulajdonosai
Állami kisajátítás miatt vesztette el az albérletét két, nehéz körülmények között élő, nyugdíjközeli ember Debrecenben. Főbérlőjük, az ingatlan korábbi tulajdonosa csereingatlant szeretett volna az államtól, de ezt a kormányhivatal elutasította. Pénzt kapott, de annyit, amennyiből Debrecenben nem lehet másikat venni. A kisajátított ház volt tulajdonosa ezért beperelte a kormányhivatalt. A beruházást, amely miatt a kisajátításra sor került, azóta leállították, a bajba került bérlőket a főbérlő családja fogadta be.

A bíróság szerint nem titkosak az autópálya-koncessziós szerződés mellékletei
A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint a Nemzeti Koncessziós Iroda nem titkolhatja tovább, hogy milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak. Az ítélet nem jogerős, a vesztes még fellebbezhet.

Két pert is nyert a Kincsem Park szürke házainak lakói ügyében az Utcajogász
Jogszerűtlen lakbéremeléssel és erre alapozott jogszerűtlen felmondásokkal próbálta ellehetetleníteni a Kincsem Park szürke házában lakókat az új tulajdonos. Közülük nyolc bérlőt képvisel az Utcajogász Egyesület. A Lovi egykori dolgozóinak a ház új tulajdonosa háromszorosára emelné a lakbérét, az eddig megszületett két ítélet azonban a bérlőknek ad igazat.

Egy elemzés szerint Oroszországnak kedvez a TikTok címkézési gyakorlata
Egy éve, Oroszország ukrajnai inváziójának megindítása után a TikTok elkezdte címkézni az orosz állami propagandaügynökségek fiókjait, hogy tudassa a felhasználóival: a Kreml dezinformációinak teszik ki magukat. Elemzők most arra jutottak, hogy következetlenül alkalmazzák a gyakorlatot, figyelmen kívül hagyják olyan fiókok tucatjait, amelyek több millió követővel rendelkeznek.

Kémkedés gyanújával Oroszországban őrizetbe vették a Wall Street Journal riporterét
Az FSZB orosz biztonsági szolgálat közölte, hogy őrizetbe vették a The Wall Street Journal amerikai lap riporterét, akit azzal gyanúsítanak, hogy Washington javára kémkedett. Ez a legsúlyosabb nyílt lépés külföldi újságíró ellen azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Evan Gershkovich a hidegháború lezárulta óta az első amerikai riporter, akit kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban. 

Amit még tudni érdemes
Újabb EP-küldöttség jön Magyarországra, az uniós pénzek felhasználását fogja vizsgálni (Népszava)
A költségvetési ellenőrzési bizottság célja, hogy megismerje a korrupciós veszélyek miatt elindított jogállamisági eljárás fejleményeit, illetve megvizsgálja, hogy Magyarország képes-e lesz megfelelően hasznosítani a helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokat.

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz (G7)
Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő európai uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

50 millió dollárból rendezünk Forma-1-es futamot 2024-ben (24.hu)
Csütörtökön este megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a magyar kormány egyetért a hungaroringi versenypálya fejlesztésével és a Forma-1 Magyar Nagydíj rendezéséről szóló szerződés 2032-ig való meghosszabbításával.

Lekötözik a betegeket a kórházakban, mert nincs elég ápoló, aki foglalkozna velük (RTL)
Az alapvető jogok biztosa már öt éve felkérte az egészségügyért felelős minisztert, hogy rendeletben szabályozza a betegekkel szemben alkalmazható korlátozó intézkedéseket, de azóta sem történt semmi.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése