2023. március 16., csütörtök

EU-s feketelistára tett orosz diplomaták tűntek fel Szerbiában

Exkluzív: Kémkapcsolatokkal bíró, Nyugatról kiutasított orosz diplomaták bukkantak fel Szerbiában
Legkevesebb három, az Európai Unió államai által feketelistára tett orosz diplomata tűnt fel Szerbiában akkreditált orosz diplomataként. Közülük ketten kapcsolatban állnak az orosz hírszerzéssel – derült ki a Szabad Európa nyomozásából.

A legtöbb európai országgal ellentétben Szerbia nem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben, miután Vlagyimir Putyin elnök elindította az Ukrajna elleni háborút. Azzal pedig, hogy „diplomáciai menedéket” nyújt a kiutasított diplomatáknak, Belgrád még inkább akadályozhatja saját integrációs törekvéseit. „Szerbia lépését Nyugaton úgy érzékelhetnék mint az általános ukrajnai orosz háborús erőfeszítések diplomáciai és esetleg hírszerzési támogatását” – mondta egy szakértő.

Hasonló és eltérő gondok is vannak a Facebook és a TikTok szigorodó szabályozása mögött
Az emberek hozzászokhattak a közösségi médián belül jobban terjedő álhírekhez, adatbiztonsági és más gondokhoz. Ennek nem kellene így lennie, bár tényleg nem egyszerű jól szabályozni. Az EU most szigorítani kezdett a politikai hirdetések kapcsán, kár, hogy ez a magyarországi helyzeten várhatóan nem sokat fog segíteni. Az Európai Unión belül is óriásira növekedett TikTok viszont a külső megfigyelés lehetősége miatt néz szembe egyre több helyen betiltással.

Szándékosan, esetleg a feladat nehézsége miatt, de a világ legtöbb részén nem vagy lazán szabályozzák ezen vállalatok működését, az EU eddigi törekvései így iránymutatók lehetnek az egész világnak.

A Nyugat szigorítja a szankciók betartatását, mivel Oroszország elkerülte az összeroppanást
A kiterjedt nyugati szankciók ellenére Oroszország gazdasága a vártnál jobban tartja magát, ami jórészt a magas energiaáraknak és a korlátozások kijátszásának köszönhető. Most a Nyugat arra összpontosít, hogy bezárja a kiskapukat és megfojtsa az orosz gazdaságot, de egyes közgazdászok figyelmeztetnek, hogy ez könnyedén egyfajta „Csapd le a vakondot!” játékba fordulhat.

Dr. Szemelyácz János: A lakosság a saját ügyeit képviselni képtelen, jó alattvalóvá válik
Az ország egyik legkeresettebb addiktológusa szerint Magyarországon az utóbbi 12 évben elfogytak a preventív programok, EU-s pályázatokból lehet csak prevenciót csinálni. 2020-ban megszűnt a nemzeti drogstratégia, és azóta sem készült új, alkoholstratégiánk pedig nem is volt soha. A kormány rendészeti eszközökkel próbálja a helyzetet kezelni, miközben ez láthatóan eredménytelen – hangsúlyozta Dr. Szemelyácz János. Úgy látja, a magyar lakosság elképesztően rossz állapotban van, és ha a függőségek magas szinten pörögnek az országban, az szerinte azt jelzi, hogy társadalmi szinten komoly problémák vannak, miután ahogy ő fogalmaz, nagyon sok addiktív sztorit nem addiktológus tud megoldani. A Szelfi podcastsorozatban elhangzott interjú szerkesztett változata.

Hogy fordította az orosz invázióval szembeni ellenállás Ukrajna felé a Nyugat figyelmét?
Még jóval a Szovjetunió összeomlása után is sokan úgy gondoltak Ukrajnára Nyugaton, mint az orosz világ részére – pontosan ezt akarja most elérni Moszkva. De Oroszország Ukrajna elleni háborúja éppen ellenkező hatást vált ki; az ukrán ellenállás közepette változott a külföldi megítélés.

„Nincs holttest, nincs kifizetés” – Eltitkolják a Wagner-zsoldosok halálát a családjuk elől
A kelet-ukrajnai áldozatok számának növekedésével egyre több családot nem tájékoztatnak a Wagner-zsoldoserők soraiban harcoló hozzátartozója haláláról, hogy ne kelljen kifizetni családjuknak a beígért ötmillió rubelt. Az amerikai kormány becslései szerint mintegy ötvenezer Wagner-zsoldost küldtek az ukrajnai háborúba, azóta harmincezren meghaltak vagy megsebesültek.

Amit még tudni érdemes
EP-jelentés: A KESMA a bizonyíték, hogy a független magyar médiát felszámolják és rákényszerítik az Orbán-kormány szolgálatára (Népszava)
Központosítás, öncenzúra, nacionalista narratíva, ideológiai beavatkozás - komoly aggályokat fogalmaz meg a média, az oktatás és a kultúra helyzetéről az Európai Parlament küldöttségének magyarországi látogatásáról készült jelentés.

Medián: Kétharmaddal szavazná le a nép Orbán Viktort, ha a Huxit mellett kampányolna (HVG)
A tavaly év végi mélypont után újra négyötödösnél nagyobb többség áll ki Magyarország EU-tagsága mellett. Egy esetleges népszavazás határozottan elutasítana bármiféle kilépési kísérletet.

EP: Az EU politikájával ellentétes Szijjártó Péter februári minszki útja (Telex)
Friss állásfoglalásában az Európai Parlament nevesítve sajnálatát fejezte ki a magyar külügyminiszter februári minszki látogatása miatt, amely – mint írták – ellentétben áll a Belarusszal és az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatos EU-s politikával.

Indul a határozatlan idejű munkabeszüntetés a hazai iskolákban (Index)
Csütörtökön elstartolt a határozatlan idejű sztrájk a hazai iskolákban. A munkabeszüntetéshez immár a közoktatásban tanítók mellett a szakképzésben oktatók is csatlakoztak, céljaik ugyanis közösek: továbbra is a magasabb bérekért és a munkaterhek csökkentéséért küzdenek.
 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése