2023. március 1., szerda

Rohamtempóban elfogadták a Magyar Orvosi Kamara jogait csorbító törvényjavaslatot

Két nap alatt átment a kormány törvénymódosító javaslata az Országgyűlésen. Hétfőn nyújtották be, kedden pedig már meg is szavazták sürgősséggel, hogy megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság. A Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte módosítás azt állítja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket. A kamara valótlan állításokról beszél, és közölte, hogy hitelrontásért pert kezdeményez a tárca ellen.

A módosítás nem csak megszünteti a kötelező tagságot, hanem automatikusan ki is lépteti az orvosokat a kamarából, csak az maradhat tag, aki harminc napon belül erről külön nyilatkozatot tesz. Emellett az etikai eljárásokat is elveszik a testülettől, azok az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz kerülnek, amely új etikai kódexet készít.

Hasonló problémák és célok: összefognak-e a tanárok az egészségügyi dolgozókkal?
Több mint egy éve tart a pedagógusok tiltakozása. Miután a kormánnyal való tárgyalások nem vezettek sikerre, sztrájkokkal, polgári engedetlenséggel és demonstrációkkal küzdenek a munkakörülmények javításáért, a magasabb fizetésekért. Hasonló célokért harcolnak az egészségügyi dolgozók is, egyik szakszervezetük február végén kezdett sztrájktárgyalásba a belügyminisztériummal, még sincs komoly összefogás a szerepelők között.

A Szabad Európa podcastjának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének országos választmányi tagja volt a vendége, akik a helyzetről beszéltek, arról, hogy mi akadályozza a két összefogását, milyen belső ellentétek vannak az egyes szakmákon belül, és hogyan erősíti a kormányzat ezt a megosztottságot?

A 22-es csapdája: a Fidesz úgy szavaz az Európai Parlamentben, hogy nem szavaz
A Szabad Európa összesítése szerint a Fidesz képviselőcsoportja ebben az évben legalább hat esetben nem vett részt az Európai Parlament egyes állásfoglalásainak szavazásán. Az esetek többsége Oroszországot elítélő, Ukrajnát támogató szavazások alkalmával történt, de nem volt véleményük a fideszeseknek egy egyenlítői-guineai és egy marokkói emberi jogi jogsértésről sem. Utóbbi azért érdekes, mert Marokkó Katar mellett a másik ország, amely EP-képviselőket vesztegetett meg a belga rendőrség szerint.

Aggodalom és kivárás – Környező települések vezetői a debreceni akkumulátorberuházásról
Az egész térségben aggódnak a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyár miatt. Hajdúszoboszló és Balmazújváros saját monitoringrendszert készít, Ebes önkormányzata kikéri a debreceni mérési adatokat. Hajdúbagos polgármestere szerint néhány nap alatt szakértők sem tudják autentikusan elbírálni a CATL-gyár hónapok alatt összeállított dokumentációit.

Az elmúlt hónapokban jelentős lakossági ellenállás bontakozott ki a Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár tervével szemben. A CATL beruházásával kapcsolatban elsősorban az ivóvizet, az ott használt és tárolt veszélyes anyagokat, valamint a sokak szerint várhatóan nagy számban érkező külföldi vendégmunkásokat illetően fogalmazódtak meg aggályok.

Finnország a svédek nélkül is csatlakozna a NATO-hoz
Finnország megkezdte a parlamenti vitát, amelynek célja a NATO-csatlakozás felgyorsítása. Miután Stockholmnál kevesebb diplomáciai akadállyal szembesül, Helsinki a jelek szerint még az áprilisi finnországi általános választások előtt előrelép, mivel a közvélemény is támogatja a tagságot. Ezzel nőtt annak valószínűsége, hogy maga mögött hagyja szomszédját és katonai partnerét, Svédországot.

Mit tudhat a Wizz Air? Találgatások indultak Moldovában a járatok felfüggesztése miatt
Repülési szakértők szerint a jelek arra utalnak, hogy inkább üzleti megfontolás állhat a Wizz Air döntése mögött, hogy a légitársaság március 14-től felfüggeszti a moldovai fővárosba közlekedő járatait. A társaság biztonsági okokra hivatkozott, ugyanakkor a moldovai légi közlekedési hatóság szerint biztonságos a légtér.

A Wizz Air Ukrajnában eléggé megégette magát a háború kitörésekor, ezért most akár túlzott óvatosság is lehet a döntés hátterében. A moldovai közösségi médiában azonban elindult a találgatás arról, hogy a vállalatnak esetleg lehetnek-e információi egy készülő orosz támadásról, köszönhetően Moszkva és Budapest szoros viszonyának.

Eközben a román kormány orosz álhírnek nevezte, hogy katonákat és hadi felszereléseket vontak volna össze Moldova határán. „Emlékeztetünk mindenkit, hogy az ilyen szenzációhajhász és pánikkeltő információk pontosságát leginkább a hivatalos források megkérdezésével lehet ellenőrizni” – közölte a védelmi minisztérium.

A moldovai hírszerzés pedig bejelentette: két, magát turistának kiadó külföldi állampolgárt utasítottak ki az országból, miután az ország destabilizálására irányuló „felforgató akciókban” érték tetten őket.

Maia Sandu elnök február 13-án arról számolt be, hogy Moszkva összeesküvést szervezett a kormány megdöntésére annak érdekében, hogy Moldovát „Oroszország rendelkezésére” bocsássák, s letérítsék arról a pályáról, hogy egy nap majd csatlakozzon az Európai Unióhoz.
 
Amit még tudni érdemes
Soron kívül tehetett végrehajtói szakvizsgát a volt helyettes államtitkár, ma a Legfőbb Ügyészségen ügyész (Telex)
Decemberben ügyésznek nevezte ki Polt Péter a belügyminisztérium volt helyettes államtitkárát, Pintér Sándor volt titkárságvezetőjét, aki Völner Pál és Schadl György közbenjárásával soron kívül tehetett végrehajtói szakvizsgát 2021 októberében.

Túlteljesítette az EU a gázspórolási célt, Magyarország komoly fogyókúrán van túl (Portfolio)
Túlteljesítette az Európai Unió a saját maga számára kötelezően előírt gázfogyasztás csökkentési célt, és Magyarország még a közösségi átlagnál is komolyabb gázpiaci „fogyókúrán” van túl, hiszen legalább 15 éve nem fogyott ilyen kevés gáz nálunk, mint a tél eddigi szakaszában.

Lelassult Orbán Viktor nagy terve, a magyar cégek külföldi terjeszkedése (Telex)
A kormány elvárása alapján a sikeres magyar cégeknek minél nagyobb mértékben kellene a környező országokban és a Nyugat-Balkánon részesedést szerezniük. Ez zajlik ugyan a bankpiacon, az olajiparban és a távközlésben is, de 2022 már nem volt annyira sikeres.

Áldását adta az Európai Bizottság, 34 milliárd forintos állami támogatással bővülhet a gödi Samsung-gyár (Népszava)
A brüsszeli testület szerint a projektnek a regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai egyértelműen meghaladják az állami támogatás által előidézett versenytorzulás zavarait.

Orbán Viktor Kínába készül (Index)
A portál megkérdezte a kormányfő sajtófőnökét, aki megerősítette, hogy Orbán Viktor Kínába készül.

 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése