2023. március 23., csütörtök

Kostreš Vajdaság iránti magyar területi igényeket vizionál

 Kostreš  Vajdaság iránti magyar területi igényeket vizionál - A cikkhez tartozó kép 

Bojan Kostreš
2023. március 22. 16:10

Bojan Kostreš, a liberális Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnöke a mai pártközleményben azt találta állítani, hogy a magyar tisztségviselők egyre gyakrabban fejezik ki kétségtelen területi igényüket Vajdaság iránt.

Mint fogalmazott a ma kiadott közleményben, a magyar tisztségviselők, Orbán Viktor miniszterelnöktől kezdve, egyre többször támasztanak igényt a Szerb Köztársaság ezen részével szemben. Ezt elfogadhatatlannak, ugyanakkor nagyon veszélyesnek nevezte. Állítását azonban semmi konkrétummal nem támasztotta alá.

„Minden határváltoztatás összetűzésekhez vezet, ezért felszólítom a Szerb Köztársaság elnökét és a szerb kormányt, hogy világosan és egyértelműen reagáljanak, és akadályozzák meg az ilyen jellegű magatartást”, írja Kostreš, a nem túl népszerű vajdasági balliberális szervezet vezetője.

A közleményben emlékeztetett arra is, hogy Vajdaságot az alkotmány autonóm tartományként határozza meg, amely a Szerb Köztársaság területének elválaszthatatlan része.

Úgy gondolja, hogy "a vajdasági polgárok kivétel nélkül mind saját országukként élik meg Szerbiát". Ezért egyértelmű reakciót várunk az államtól, mondta. „Ma olyan hisztériának lehetünk tanúi a közvéleményben, ahol a nacionalisták nem adják Koszovót, de egyikük sem reagál a Vajdasággal szembeni területi követelésekre”, zárta gondolatait az LSV mostani elnöke, aki az ellentmondásosnak tartott Nenad Čanak pártalapítótól vette át a már többször köpönyeget fordító szervezet vezetését.

https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/28386/Kostres-Vajdasag-iranti-magyar-teruleti-igenyeket-vizional.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése