2023. október 11., szerda

Izraelben megingott a bizalom a hadseregben és a kormányban, de a társadalom összezárt

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 11. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

„Több osztálytársukat megölték, még nem mondtuk el nekik” – izraeli magyarok a terrorhullámban
Izraeli magyarok, akik még nem merték elmondani a gyerekeiknek, hogy az osztálytársaikat szombaton lemészárolták. Sokan közülük azt mondják, hogy népirtás volt a palesztin támadás, s nem háború, mert azt hadseregek vívják. Körkép Izraelből, ahol a magyarok pontos száma nem ismert, de a legóvatosabb becslések szerint is tízezer körül lehet a Magyarországon született, ott élő állampolgárok száma. Egyes számítások azonban akár kétszázezer magyar származású izraeli állampolgárról számolnak be. Közülük többen a Hamász támadássorozatának fő célpontjai, a Gázai övezet melletti kibucok lakói. Őket, szakértőket és más, Izraelben élő magyarokat kérdeztünk a történtek lehetséges következményeiről.

Egy másik cikkünkhöz is szakértőkkel beszéltünk a helyzetről. Egyikük úgy vélte, hogy paradox módon a Gázai övezet zártsága és az utóbbi időszak fokozatos nyitása is a Hamásznak kedvezett. Fontos tanulság az is, hogy a terrorszervezet láthatóan képes volt jelentős innovációra és stratégiaváltásra az elmúlt években-hónapokban, amiben akár az ukrajnai háború tapasztalatai is szerepet játszhattak.

Hiába a kézfogás, jelen állás szerint megvétózzuk decemberben Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásait
Ukrajna még mindig nem hajtotta végre teljes mértékben a Velencei Bizottság által kért módosításokat a kisebbségi nyelvekről szóló törvényen a magyar kormány szerint. Más okokból, de más tagállamok is vétózhatnak majd az európai uniós csúcson.

Szeptemberben már csak 12 százalékkal drágult az élet Magyarországon
Az előző hónapban 12,2 százalékos volt az infláció, azaz tavaly szeptemberhez képest ennyivel drágult az élet. Jó hír, hogy havi alapon csökkent az élelmiszerek ára, az rossz viszont, hogy az üzemanyagra és a ruházkodásra többet kellet költeni, mint augusztusban.

Egy másik cikkünkben is ezt a témát boncolgattuk: e szerint 30 százalékkal drágultak meg a tankönyvek. Suppan Gergely, az MBH elemzője kiemelte, hogy a vártnál alacsonyabb inflációhoz a szolgáltatások árának vártnál kissé mérsékeltebb áremelkedése is hozzájárult, amelyet az üzemanyagárak további drágulása ellensúlyozott.

Bűnös vagy bűnbak a palesztin pénzekről üzenő Várhelyi Olivér?
Várhelyi Olivér bővítési biztos nem egyeztetett az Európai Bizottság egyetlenegy tagjával sem a nagy visszhangot kiváltó bejelentése előtt, miszerint azonnali hatállyal felfüggesztenek valamennyi palesztin kifizetét – szögezte le a brüsszeli testület szóvivői szolgálatának vezetője. Megfigyelők ugyanakkor furcsaságokat találtak a bizottsági kommunikációban, egyesek szerint felvetődik a kérdés, nem dobták-e oda Várhelyit bűnbakként egy olyan hibáért, amelyet nem csupán ő követett el.

Még ősszel javítaná a kormány a melegellenes törvény híressé vált vesszőhibáját
„A többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban” – a törvény szerint csakis így árulható olyan könyv, amelyben „megjelenik homoszexualitás”. Csakhogy előbbi kifejezés magyarul mást jelent, mint amit kormány akart, ezért valószínűleg hiába bírságolták meg Sára Botond főispánék 12 millió forintra a Líra könyvesboltot. A kormány még ősszel módosítaná a törvényt, javítanák a vesszőhibát.
 
Amit még tudni érdemes
A magyar oktatási rendszer elindult a latin-amerikanizálódás útján (G7)
Az OECD friss oktatási jelentéséből kiderült, hogy sokkal jobban keres, aki tovább tanul, és még több diplomás kellene az országnak, mégis csak nálunk nő az iskolaelhagyók aránya.  

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése