2023. október 4., szerda

Az EU eurómilliárdokat oldhat fel Magyarország számára Ukrajna támogatásának fejében

A Szabad Európa honlapja

2023. október 4.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az EU befagyasztott eurómilliárdokat oldana fel Magyarországnak Ukrajna támogatásáért cserébe
Magas rangú illetékesek szerint az Európai Unió több milliárd eurónyi, jogállamisági aggodalmak miatt befagyasztott összeg felszabadítását fontolgatja Magyarország számára, miközben igyekszik elnyerni a kormány jóváhagyását a további ukrajnai segélyekhez és Kijev tagsági tárgyalásainak megkezdéséhez.

Magyar tudós kapta megosztva a fizikai Nobel-díjat
Németországban élő magyar kutató, Krausz Ferenc kapta a fizikai Nobel-díjat a Svédországban dolgozó Anne L’Huillier-vel, valamint a Kanadában kutató Paul Corkummal megosztva. A kutató tulajdonképpen lefényképezte a természet leggyorsabb, atomi mozgásait.

Magyarország újabb tízmilliárdokkal segítheti meg a Boszniai Szerb Köztársaságot
Milorad Dodik, a Putyin-párti boszniai szerb vezető szerint Magyarország finanszírozhatja majd azokat a projekteket náluk, amelyek mögül Németország nemrég büntető céllal kihátrált. Ezek értéke mintegy 105 millió eurót (nagyjából 40 milliárd forintot) tehet ki. Mindezt azután jelentette be a politikus, hogy hétfőn Orbán Viktorral találkozott. Az MTI ugyanakkor nem számolt be az újabb jelentős magyar anyagi segítség lehetőségéről a tárgyalás kapcsán.

Az EP a kormányok elé dobta a kesztyűt a média függetlenségéért vívott ütközetben
Az Európai Parlament által megszavazott jelentés értelmében az uniós jogban először tiltanák azt, hogy a tagállamok bármilyen módon beavatkozzanak a szerkesztőségek döntéseibe. Az EP alapesetben az újságírók kémprogramokkal való megfigyelését is tiltaná.

Ungár Péter: „Elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”
Az LMP frakcióvezetője szerint „valós probléma Karácsony Gergely ötszázmilliós varázsdobozos ügye”, és „akik a főpolgármester mögött állnak, remélhetőleg elmondják majd, mi történt pontosan”.

Teljes irányváltást ígért a kormány a Fertő tavi beruházás kapcsán az UNESCO-nak
Az ENSZ kulturális szervezetének tanácsadó missziója ellenőrzi a Fertő tavi beruházást. A világörökségi listán sorolt helyszín kapcsán komoly kifogások merültek fel a magyar és az osztrák területen tervezett beruházások miatt. Ha a kormányok nem kezelik az UNESCO által sorolt problémákat, akár a Fertő-part világörökségi címét is kockáztathatják. Ez pedig óriási presztízsveszteséget jelentene idegenforgalmi szempontból, és az érintett országok rossz hírét kelti, ha megtörténik.

Százmillió forintért vásárol meg egy ingatlant a katolikus egyház Szombathelyen
A város egyik ikonikus épületét veszi meg százmillió forintért a Szombathelyi Egyházmegye – jelentette be Székely János megyéspüspök. A közelmúltig az önkormányzat is megvásárolta volna az évek óta üresen álló és omladozó Brenner-villát.

Parragh László egyre erősebben kritizálja Matolcsyékat
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyre sűrűbben ostorozza a Magyar Nemzeti Bankot, az infláció és árfolyamproblémák egyedüli bűnbakjának megtéve, a kormányt nem is említve. Ezúttal arra tett javaslatot, hogy az állam „einstandolja” az MNB ingatlanjait, mert túl nagy a jegybank vesztesége.

Csúszó vasúti beruházások, 110 milliárdnál forintnál több közpénz Mészáros Lőrinc cégeinek
Az Építési és Közlekedési Minisztérium válaszolt közérdekű adatigénylésünkre.

A Kreml szóvivője Fico győzelméről: a Nyugat kezd belefáradni az ukrajnai háborúba
Moszkva azt jósolja, hogy egyre inkább bele fognak fáradni a nyugatiak az ukrajnai háborúba, miközben az amerikai konzervatívok egyre gyakrabban sürgetik a Kijevnek nyújtott gazdasági és katonai segélyek leállítását, Szlovákiában pedig a jelek szerint oroszbarát párt fog kormányozni.

Szerbia azt állítja, hogy visszavonta extra katonáit a koszovói határról
Szerbia azt közölte, hogy katonái száma újra a szokott szinten van a koszovói határ közelében a halálos áldozatokkal járó összecsapások után. Koszovó azzal vádolja a szomszédos országot, hogy annektálni próbálja az ország szerb többségű, északi részét.
 
Amit még tudni érdemes
Magyarország az Európai Unió negyedik legszegényebb országa (Qubit)
A friss Regionális Évkönyv területi bontásban mutatja be, hogyan viszonyulnak egymáshoz a magyar régiók, és hogyan viszonyulnak a magyar régiók más európai uniós tagállamok egyes területeihez.

Totális ellenőrzés: az iskolák ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat (Népszava)
A tárca  utasításba adta, hogy csak a tankerületek és a Klebelsberg Központ fogadhatja el az oktatási intézményeknek szánt magán- vagy civil felajánlásokat. A szakszervezet szerint ez több szempontból is aggályos.

Orbán Ráhel barátját bízta meg az MTÜ a turisztikai projektek hasznosságának vizsgálatával (24.hu)
Az MTÜ alá tartozó Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. óránként 28 740 forintot fizet a munkáért Berényi Vince András cégének. Az állami társaság 2476 oldalas dokumentumhalmazt tett közzé, ennek a 2473. oldalán található a Bluehornnal kötött megállapodás pár részlete.

Túlszaladt a költségvetési olló, 90 milliárdot kell kérnie Lázárnak vonatokra és buszokra (G7)
A portál forrásai szerint körülbelül 90 milliárd forint többletforrást kér most Lázár János a MÁV-Start, a MÁV, a GYSEV és a Volánbusz közszolgáltatási szerződés keretében végzett feladatainak utólagos finanszírozására.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése