2023. október 31., kedd

Szakértő: politikai okai lehetnek az akkugyár-beruházásoknak, ezekhez semmi nem adott Magyarországon

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 31.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Az autólobbi Magyarországon erősebb, mint Németországban – Axel Friedrich az akkugyárakról
Politikai, szabályozási és anyagai okai is lehetnek annak, hogy Magyarországon tömegesen valósulnak meg akkumulátoripari beruházások, miközben semmi nem adott az akkumulátorgyártáshoz – mondta a Szabad Európának adott interjúban a német szövetségi környezetvédelmi ügynökségnél több mint húsz éven át dolgozó Axel Friedrich. A nemzetközileg elismert szakember szerint az autóipar lobbiereje Magyarországon erősebb, mint Németországban, a magyar kormány pedig különösen bőkezű.

Ezrével ragadhatnak Szlovákiában a migránsok
Rengeteg menekült és bevándorló jutott át sikerrel a magyar–szlovák határon, ahol – Magyarországgal ellentétben – egyből a rendőröket keresték. A helyiek szerint nagy baj nem történt eddig, azonban a közbiztonság romlik, és a közelgő hideg a migránsokat is veszélyezteti. A héten északi szomszédunkban jártunk a Szabadon stábjával, hogy megtudjuk, mi lesz azokkal a menekültekkel, akik Magyarországon még átjutottak, de a záródó határok miatt Szlovákiát már nem biztos, hogy el tudják hagyni.

Kecskeméti fideszes körhöz kerül a Nemzeti Vágta állami támogatásának jelentős része
Egykori fideszes országgyűlési képviselő (jelenleg polgármester) és testvére, valamint a kormánypárttal kitűnő viszonyt ápoló művészek és vállalatvezetők is fellelhetők a Nemzeti Vágta szervezésében részt vevők között. Valamint persze néhány érdekes szerződés és „közbeszerzés”. A magyar lovassport állami támogatásának visszásságait bemutató cikksorozatunk harmadik része.

Több mint százezer szavazóval zárulhat az alternatív oktatási népszavazás
Vácon ellopták a sátrukat, a közterület-felügyelők is akadékoskodtak, illetve az időjárás sem kedvezett a hétfőn lezárult, nyolc napon keresztül tartó alternatív oktatási népszavazásnak. A 7IGEN elnevezésű alternatív népszavazást szervező Egységes Diákfront és aHang szerint átlépheti a százezret a résztvevők száma.

Megkezdődnek a bírósági meghallgatások a Donald Trump kizárását célzó keresetek ügyében
Új szakaszba lép az eljárás, amelynek célja az előző amerikai elnök eltiltása a következő évi választástól az alkotmány felkelési záradéka alapján, amelynek értelmében nem tölthet be választott posztot, aki lázadásban vett részt az Egyesült Államok ellen.

Izrael kiterjesztette a szárazföldi hadműveletét Gázában
Az izraeli hadsereg alakulatai hétfőn mélyebben behatoltak az övezet északi és középső részén, míg az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a légicsapások miatt veszélyben vannak a kórházak, ahol a sebesültek mellett menedéket kereső civilek tízezrei tartózkodnak.

A figyelmeztetések ellenére több helyen is tüntettek Iránban egy diáklány halála után
Kormányellenes demonstrációkat tartottak több városban is az iszlám köztársaságban, miután nemrég vitatott körülmények között meghalt a 16 éves Armita Garavand egy hónap kómában töltött idő után, sokak szerint a rettegett erkölcsrendészet tagjainak verése következtében.
 
Amit még tudni érdemes
„Csak szétkenjük a baktériumot az egész kórházban” – miért terjednek a veszélyes kórházi fertőzések Magyarországon? (Direkt36)
„Ma nincs következménye, ha egy osztályon egy orvosnak több szeptikus szövődménye van. Szégyen, hogy Magyarországon ilyen sokan halnak bele szepszisbe. És ez szörnyű halál” – mondta Dr. Hegedűs Zsolt ortopéd szakorvos, aki gyakran beszél nyilvánosan a kórházi fertőzések elleni harc fontosságáról, és rossz véleménnyel van a magyar infekciókontroll színvonaláról.

Állami támogatásból vett dobogókői telket a Kitörés túra szervezője, de senki sem árulja el, hol épül fel a turistaház (24.hu)
A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet nem csupán 70 millió forint turisztikai támogatást kapott, de a Miniszterelnökség alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelő is segítette őket 85 millió forinttal.

Kényszerpályára került a vita a kormány és Brüsszel között az uniós forrásokról (Portfolio)
Most már gyakorlatilag csak politikai hibák vezethetnek oda, hogy legalább a kohéziós forrásokat ne oldják fel a közeli jövőben. Csakhogy ehhez a limithez már elég közel volt Orbán Viktor kínai találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint újabb, Brüsszel ellen megfogalmazott kijelentései.

A Hamász terrortámadásának magyar állampolgárságú áldozata is van (Hetek)
Egy másik magyar-izraeli tinédzserlányt és édesanyját is elhurcolt Gázába a Hamász. A szintén magyar-izraeli édesapáról sajnos a támadás óta nincs hír, őt eltűntként tartják számon. A hozzátartozóktól úgy értesült a lap, hogy a terrortámadásnak magyar állampolgárságú áldozata is van. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése