2023. október 30., hétfő

Politológus: ha Orbán Viktoron múlna, az orosz kapcsolat nem lenne kampánytéma

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 30. 

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

 
Kéri László: Orbán beszédei hemzsegnek a zagyvaságoktól, de fel vannak építve
A politológus szerint amennyiben Orbán Viktoron múlna, Vlagyimir Putyin és az orosz kapcsolat nem is lenne kampánytéma, ez ugyanis a legkevésbé megmagyarázható a Fidesz-tábor számára. Aláhúzta: bár a kormányfő beszédei velejéig zagyvák, és hemzsegnek a belső ellentmondásoktól, fel vannak építve, és komplex álvalósággá állnak össze.

A Corvinus kirúgott docense: Meg akartak szabadulni tőlem, mert veszélyben érezték magukat
Lényegében két el nem küldött e-mailre hivatkozva bocsátották el rendkívüli felmondással Ádám Zoltánt, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét, aki egyik hallgatója levizsgáztatása ügyében indított etikai vizsgálatot egyetemi vezetők ellen idén év elején. Az oktató várhatóan munkaügyi bíróságon támadja meg elbocsátását.

Az EU-tagállamok vezetői megfúrták az Európai Bizottság pénzügyi javaslatát
Az európai uniós költségvetési felülvizsgálatról tartott első állam- és kormányfői vita rámutatott a közel százmilliárd eurós brüsszeli javaslat tarthatatlanságára. Ötórás megbeszélést követően az Európai Tanács naprakésszé tette álláspontját az izraeli helyzetről, „humanitárius célú szünetek” beiktatására hívva fel Gázában, és egy békekonferencia közeli megtartását sürgetve.

Borkai Zsolt: Kamukéró a korrupcióra épített kampány ellenem
„Kamukéró” – így válaszolt Borkai Zsolt arra, hogy voltak-e korrupciós ügyei. Szerinte Győr visszasírja az ő 13 éves polgármesterségét. Nem fél a Fidesztől, és nem készül lejáratókampányra.

Megszereztük: csak az olimpiáról nincs szó az „olimpiai lovasprogram” szerződésében
A Magyar Lovassport Szövetség tulajdonában álló Lovassport Nonprofit Kft. a saját szerződésében ismerte el, hogy teljes mértékben közpénzből finanszírozzák az olimpiai lovasprogramot, miközben a nyilvánosság előtt arra hivatkoztak, hogy az állami támogatás „elvesztette közpénzjellegét”. Hab a tortán, hogy mint megtudtuk, a szövetség hétmillió forintos kötbér megfizettetésével fenyegeti azokat, akik bármilyen gazdálkodási adatot (így közérdekből nyilvánosat is) nyilvánosságra hoznának a szervezettel kapcsolatban.

Negyedszázada óvja a fővárosi állatkert lakóinak egészségét – interjú Sós Endre állatorvossal
Dr. Sós Endre, a fővárosi állatkert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója már több mint 25 éve óvja az állatkert lakóinak egészségét, és arról számolt be, hogy nincs két egyforma napja, mindegyik tartogat valami új kihívást, amit varázslatosnak tart. Hivatása mellett arról is beszélt, hogy elvállalná-e az állatkert vezetését, és ha korlátlan anyagi lehetőségei lennének, milyen fejlesztéseket hajtana végre a főváros szívében elterülő, idén 157 éves állatkertben. Interjú.

„Magyarországon állami szociálpolitikát nem tudunk felmutatni” – Interjú a Van Esély Alapítvány kuratóriumi elnökével
Egy nagylelkű mérnök házaspár adományából jöhetett létre huszonhárom éve a Van Esély Alapítvány, amely szervezet anyagi, tárgyi segítséget és személyre szabott mentorálást nyújt olyan embereknek, akik megpróbálnak kiemelkedni a hajléktalanlétből. A kuratórium elnöke, Breitner Péter arról beszélt a Szabad Európának adott interjújában, hogy miként próbálják lehetőségekhez juttatni pályázóikat.

Gázai konfliktus: a háborúnál is nagyobb kérdés, hogy mi lesz utána
Semmi jele nincs annak, hogy mi a terv a Gázai övezettel a háború után, Izrael inváziójának nincs világos kivonulási stratégiája. Az arabok attól tartanak, hogy a konfliktus eszkalálódik. Joe Biden figyelmeztette az izraelieket a szeptember 11. után elkövetett amerikai hibákra.

Egy másik cikkünben arról írtunk, hogy bár az amerikai elnök kételyeinek adott hangot a gázai vezetés által a halottak számáról közzétett adatok kapcsán, több nemzetközi humanitárius szervezet is jórészt pontosnak és hagyományosan megbízhatónak tekintik ezeket.

Hűség mindenekfelett – Hszi engedelmesség iránti igénye állhat több kínai miniszter eltávolításának hátterében
A kínai védelmi és külügyminiszter menesztése kapcsolatban lehet azzal, hogy Hszi Csin-ping elnök maximális engedelmességet követel, illetve rövid úton megszabadul minden lehetséges riválisától a kommunista párton belül – közölték elemzők.
 
Amit még tudni érdemes
Na, kit találtunk az ország legtitokzatosabb, hat Margit-szigetnyi rémprojektje mögött? (Válasz Online)
Soha nem látott méretű ingatlanfejlesztés előtt nyitotta meg az utat a kormány Soroksáron és Gyálon. Az érintett földek birtokosai csillagászati haszonnal adhatják tovább az ingatlanjaikat a fejlesztőknek. A főbb nyertes két-három család és a Földber Kft. lehet; utóbbiba tavaly szállt be a Tiborcz-kör egyik legaktívabb magántőkealapja.

Egyre több a vendégmunkás, pedig nem munkaerő-, hanem bérhiány van Magyarországon (Népszava)
Idehaza mostanra elfogyott a munkaerő, miközben sorra jelentik be a többezer foglalkoztatottra igényt tartó fejlesztéseket. A B-terv megszületett: jöjjenek a vendégmunkások.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése