2023. október 16., hétfő

Az Európai Bizottság alelnöke kizárta a politikai alku lehetőségét a magyar kormánnyal

A Szabad Európa honlapja

2023. október 16.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Věra Jourová: Nem lesz politikai alku a magyar kormánnyal a pénzekről
A brüsszeli testület alelnöke a Szabad Európának adott interjúban kizárt bármifajta olyan politikai alkut a magyar kormánnyal, amely megnyitná a pénzcsapokat a költségvetési felülvizsgálat átengedésének fejében. Ugyanakkor leszögezte, hogy ha Budapest ki tudja javítani a hiányosságokat, akkor nem lesz akadálya a források folyósításának.

A magyarok és a lengyelek homlokegyenest eltérően ítélik meg a Putyinék jelentette veszélyeket
Ég és föld a különbség a lengyelek és a magyarok valóságérzékelésében, ha Oroszország kockázatairól vagy az ellenük hozott szankciókról van szó – derült ki egy friss felmérésből. Nehezen lehetne nagyobb a különbség az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij megítélésében is. Szintén totálisan eltérően látja a két ország lakossága Biden elnök vagy általában az Egyesült Államok szerepét.

Lengyel László: Migránsozás helyett a munkaerőhiányt kellene beismerni
A politológus szerint Magyarországon migráns nélküli migránsellenesség alakult ki, hiszen a kérdés a hatalom fenntartásának legfontosabb eszköze. Közben az utcán tízezrével sétálnak a vendégmunkások és a színes bőrűek. Orbán hazudozik a választóinak, pedig véglegesítés előtt áll az EU-s migránscsomag.

Hajdu Szabolcs: „Levegőt akarok venni, az új projekteket már nem itthon készítem elő”
Miután elhozta a fődíjat és a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is a Karlovy Vary-i filmfesztiválról az egy fillér magyar állami támogatás nélkül készült Ernelláék Farkaséknál című filmjével, egy államtitkár ezt úgy kommentálta, hogy „nyertünk”, valamint a magyar film sikeréről beszélt. Azóta pedig elkészült a Békeidő, leforgatták az Egy százalék indiánt és a Kálmán-napot – ugyancsak magyar állami támogatás nélkül. Azt mondja, mostanra belefáradt, a következő filmes, színházi projektjeit már külföldön készíti elő.

„Mi a barlangban vagyunk profik, ahhoz értünk. Itt kint csetlünk-botlunk”
„Több mint ötven év, több mint ötszáz megmentett élet önkéntes munkában” – áll a Magyar Barlangi Mentőszolgálat honlapján. Civilek, akiket a közös szenvedély hajt, akikről csak akkor hallani, amikor valaki bajba kerül egy nehezen megközelíthető helyen, és csak ők tudják kihozni. Nagyon szűkös költségvetésből, nagyon nagy önkéntes áldozatvállalással visznek véghez rendkívüli dolgokat. Horváth Richárd, a szervezet vezetője a törökországi mentés mellett arról is beszélt a Szabad Európának, hogy miért jó civilként működni, milyen anyagi gondjaik vannak, és hogy az ilyen bravúros mentés, mint amit a Morca-barlangban vittek véghez, hozzásegíti-e őket ahhoz, hogy jobb anyagi körülmények között működjenek.

Lengyel választások: Kaczyński pártja vezet, mégis örülhet az ellenzék
Lengyelországban a kormányzó konzervatívok vezetnek a választásokon, de a vasárnap esti exit poll alapján nem érik el a parlamenti többséget. A választáson rekordmagas, 73 százalékos volt a részvétel, és hétfő reggel kezdtek el szivárogni az első eredmények.

Összefoglalónkot itt olvashatják, ebben összeszedtünk mindent, amit tudni kell a lengyel választásról. Egy másik cikkünkben pedig arról írtunk, hogy egyre erősebb a lengyelországi szélsőjobb, amely kevésbé barátságos Ukrajnával.

EP-képviselő: A helyes Kína-politikához Európának tanulnia kell az oroszokkal elkövetett hibákból
Európa még mindig naiv Kínával való kapcsolataiban, szigorú tanulságokat kellene levonnia a múltbeli nemzetbiztonsági kudarcaiból Oroszországgal, ha a jövőben sikeresen akarja irányítani viszonyát Pekinggel – figyelmeztetett Reinhard Bütikofer, az Európai Parlament egyik befolyásos képviselője.

„Elvették a szabadságukat”: megugrott a női öngyilkosságok száma Afganisztánban a tálibok uralma alatt
Afganisztánban a tálibok 2021-es hatalomátvétele óta megugrott a női öngyilkosságok száma, így az ország azon kevesek közé tartozik a világon, ahol több nő vet véget az életének, mint férfi. A hirtelen növekedés azután következett be, hogy a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a nőkkel szemben, többek között az oktatáshoz és a munkavállaláshoz való jogukra vonatkozóan.
 
Amit még tudni érdemes
Pofonegyszerű módszerrel rejtik el tízmilliárdok útját a NER oligarchái (G7)
Kinyomtatnak egy papírt, néhány százezer forintért eladják, átírnak a hátoldalán egy nevet, ezzel máris követhetetlenné válik több milliárd vagy tízmilliárd forint útja. Nagyon leegyszerűsítve így működik az a NER-es körökben egyre elterjedtebb módszer, amellyel megpróbálják elrejteni néhány nagyobb, gyakran közpénzmilliárdokat is felemésztő biznisz végső haszonélvezőjét.

Elkészült a felmérés, a magyar szülők több mint fele igenis látja a tanárhiányt az iskolákban (Népszava)
Arra, hogy az általuk ismert iskolákban hogyan változott a helyzet az elmúlt években, a megkérdezettek 56 százalék válaszolta azt, hogy rosszabb lett, 37 százalék szerint nem változott, 4 százalék szerint jobb lett.

"A magyarországi álláshirdetések 15 százaléka Ausztriába szól" (HVG)
Egyre inkább érződik az osztrák munkaerőpiac elszívó hatása, a határ mentén élők egyre nyitottabbak – mondta a lapnak a Trenkwalder munkaerő-kölcsönző és -közvetítő kereskedelmi igazgatója. A kérdés már csak az, hogy ha jóval magasabb a fizetés, hogyhogy nem dolgozik mindenki odaát?

Bűzlik-e a Karácsonyékra célzó OTP-s feljelentés? (24.hu)
Csányi Sándor bankja a jelek szerint feljegyezte a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom befizetéseinél használt bankjegyek számát. Hogy miért, azt az OTP nem árulja el, de más pénzintézetektől kapott válaszok alapján ez nem bevett gyakorlat. A szakértő szerint viszont nem meglepő, hogy a befizetések gyanúsak lettek, inkább az a kérdés, miért vártak a feljelentéssel.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése