2023. október 2., hétfő

Szövetségeseket kell szereznie a kormányzáshoz a szlovákiai választást megnyerő Robert Ficónak

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 2.

Jó reggelt kívánunk!

Legfontosabb cikkeink az utóbbi napokból:

Az oroszbarát Robert Fico nyerte meg Szlovákiában a választást
Szlovákiában az egykori baloldali miniszterelnök, az ukrajnai katonai segélyezés beszüntetésével is kampányoló Robert Fico nyerte a szombati választásokat. Ám ahhoz, hogy ténylegesen ő alakíthassa meg a következő kormányt, szövetségeseket kell szereznie a vasárnap közzétett eredmények szerint.

Kampányriportunkban a szlovákiai magyar etnikai szavazás hattyúdaláról írtunk, mások mellett annak az esélyeit latolgatva, hogy lesz-e ismét parlamenti képviselete a közösségnek Pozsonyban.

A Political Capitallal induló új podcastsorozatunkban pedig a választási kampány során tapasztalható dezinformációkról volt szó.

Szakértő: egyértelmű az orosz inspiráció a magyar szuverenitásvédelmi törvény esetében is
Takácsy Dorka, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutató munkatársa szerint összecsengnek az orosz és magyar politikusok mondatai a külső és belső ellenség meghatározásánál. Hozzátette: már a 2017-es civiltörvény és a 2018-as Stop Soros törvény is az orosz mechanizmusokat követte.

Vétópolitika Hongkongtól Koszovóig: mit bír el az EU-s egység?
Az európai uniós vétó eltörlése tulajdonképpen segítene a vétózni szándékozó országoknak is – többek között ezt állítják egy új tanulmány készítői. A tanulmány már az Európai Parlamentben is napirendre került. A téma állandónak tekinthető, de sokkal hangosabbak azok az érvek, amelyek az egyhangúság eltörlése és a többségi szavazás bevezetése mellett szólnak – igaz, a magyar kormány nem épp tartozik közéjük.

Börtönbe kerülhet egy állami intézet több volt vezetője egy kétmilliárdos költségvetési csalás miatt
Bilincsben vitték el 2021 tavaszán a Nemzeti Örökség Intézete több munkatársát. A Szabad Európa most megtudta, hogy letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség a szervezet két volt vezetőjére és egy munkatársára. Az állami alkalmazottakon kívül további hat vádlottra is hasonló büntetést indítványoztak, a többiekre – egyebek mellett pénzmosás miatt – pénzbírság, cégvezetéstől eltiltás várhat.

Kálid Artúr: Harcolhatok és küzdhetek, de én fogok éhen halni
A színész azt mondja, hogy karrierjére kihatással volt a származása, később munkái között már szép számmal szerepeltek nem színesbőrű emberek is. A közéleti szereplésekbe belefáradt, Don Quijote-féle harcnak érezte. Tudja, hogy készülnek listák, és bizonyos castingokra azért nem jutott el, mert épp aláírt egy petíciót.

Oroszország az élelmiszerpiacokon is támadásba lendült
EU-s források váltak elérhetővé Ukrajna számára, amelyekből fejlesztheti a gabona elszállításához szükséges infrastruktúráját. A háború előtt az ukránok a mezőgazdasági termékek kilencven százalékát tengeri úton szállították, ez viszont most lehetetlenné vált az orosz tengeri blokád miatt. Mindeközben az EU és a tagállamok négy év alatt nyolcmilliárd eurós kötelezettségvállalásra tettek ígéretet a világ élelmezésbiztonságának erősítése érdekében.

A belarusz vezető útlevélcsapdát állít, hogy hazacsalogassa ellenségeit
Aljakszandr Lukasenka friss rendelete szerint a külföldön élő belaruszoknak haza kell majd menniük, ha meg akarják újítani vagy ki akarják váltani az útlevelüket. Az ellenzékiek szerint ez csak az ország de facto urának legújabb kísérlete arra, hogy letartóztassa a 2020 óta elmenekült, több tízezer bírálóját.

„Mintha besoroztak volna”: botrány a kínai bányavállalat szerbiai dolgozóinak munkafeltételei miatt
Egy kínai üzemeltetésű, kelet-szerbiai bányában bevezetett szigorú új szabályok vitát és visszatetszést váltottak ki az országban, mivel aggodalmak merültek fel, hogy a vállalat megsérti a helyi munkaügyi törvényeket.
 
Amit még tudni érdemes
Így járta be a világot Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője a külügyminisztérium pénzén (444)
Azt nem árulják el, hogy Orbán Viktor kedvenc sportújságírójának utazásai az adófizetőknek mennyi pénzébe kerültek.

Svédkérdés Magyarországon: titkolja a kormány, hogy mit kér a NATO-tagságukért (Válasz Online)
A törökök ha gorombán is, de legalább világosan elmondták, hogy miről szól az alku – hangzott el egy NATO-ról szóló konferencián. A magyar kormány viszont össze-vissza beszél a NATO északi bővítésének halogatásáról.

Völner és Schadl dolgát igencsak megnehezítheti, hogy 22-ből 10 vádlott már beismerte a bűnösségét (Telex)
Kisebb nyári kihagyás után folytatódik az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügye, amelyben a két főszereplő a végrehajtói kar egykori elnöke, Schadl György és a fideszes volt igazságügyi miniszterhelyettes és államtitkár, Völner Pál.  

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése