2023. október 25., szerda

Szerbiának abba kellene végre hagynia a kettős játékot, ha az európai utat választja


Szerbiának abba kellene végre hagynia a kettős játékot, ha az európai utat választja

2023. október 25.

A Neue Zürcher Zeitung kommentárja szerint Szerbiának vállalnia kell, hogy felelősség hárul rá a régió stabilitása ügyében, ám ha erre nem hajlandó, akkor az EU-nak lépnie kell. Úgy áll ugyanis, hogy az ukrajnai háború miatt az Unió végre ismét elővette a keleti bővítést. Ez azonban csökkenti a jelentkező államok mozgásterét. Belgrád az utóbbi években illiberális demokráciát alakított ki, élén egy autokrata elnökkel. Már ez kizárja, hogy sima legyen a szerb csatlakozási folyamat. Az országon belül revansista hang dívik, ami persze összefügg az uralmi modellel. Ám emiatt lehetetlen a rendezés Koszovóban, illetve a jó viszony a szomszédokkal. Ezt azonban Brüsszel nem nézheti tovább tétlenül. Ha nem hajlandó változtatásra, akkor az Uniónak pénzeket kell visszatartania. Ha pedig továbbra is beleavatkozik a koszovói ügyekbe, akkor meg kell vonni a szerbektől nyugaton a vízummentességet. Vissza kell szorítani az autokráciát, elsősorban a sajtószabadságot kell helyreállítani.

A fő gond éppen a politikai modellel van. Vučić a hatalom kiváló technikusa, céltudatosan magyar mintára építi át az államot. Ő képviseli az illiberális demokrácia szerb változatát. Azaz gyenge a hatalmi ágak szétválasztása, erős viszont a végrehajtó hatalom. A sajtó meg lett zabolázva. A legfőbb azonban a kormánypárt körül kialakított kegyencrendszer, amely azt sugallja a többségnek, hogy neki nagyon is jó az elnök uralma.

A hatalom másik pillérét Koszovó adja. A többség nem tud belenyugodni az egykori jugoszláv autonóm tartomány elvesztésébe, bár tudják, hogy nem képesek azt visszakapni. A problémát a propaganda tartja napirenden, megoldás azonban nincs. Maga Vučić odahaza hazafias nyilatkozatokat tesz, ám a nyugati megbízottakkal szemben tesz engedményeket. Aztán persze azokat vagy betartja, vagy nem. Mindenesetre időt nyer.

Ebben jó partner számára koszovói kollégája, aki nem hajlandó megadni a kért jogokat a szerb kisebbségnek. Ezt azután meglovagolja a szerb propaganda, kiemelve, hogy csakis Vučić lehet a megmentő. Neki kapóra jön, hogy az EU és az USA rá épít, viszont ő maga pont ezért nem törekszik a koszovói kérdés megoldására, mert ily módon sokáig élvezheti a külső támogatást, belföldön pedig legitimitást szerez.

Ha nem hajlandó változtatásra, akkor az Uniónak pénzeket kell visszatartania. Ha pedig továbbra is beleavatkozik a koszovói ügyekbe, akkor meg kell vonni a szerbektől nyugaton a vízummentességet. Vissza kell szorítani az autokráciát, elsősorban a sajtószabadságot kell helyreállítani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése