2023. október 3., kedd

Karikó Katalin és amerikai kutatótársa kapta idén az orvosi Nobel-díjat

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 3.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Volt idő, amikor még ösztöndíjat sem kapott a kutatásaihoz az immár Nobel-díjas Karikó Katalin
Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapta idén az orvosi Nobel-díjat. Karikó több évtizedes kutatásai alapján alkotta meg a BioNtech a Pfizerrel közösen az első mRNS-alapú, koronavírus elleni vakcinát. Magyar származású tudósnak utoljára csaknem húsz éve, 2004-ben ítélték oda a Nobel-díjat, magyar nőnek pedig még soha.

Egy másik cikkünkben Karikó Katalin volt professzora, Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Orvosi Biológiai Intézet emeritus professzora mesélt volt tanítványáról, hangsúlyozva, hogy rendkívüli türelemre, kitartásra és szívósságra volt szükség ehhez az eredményhez.

Egyre terjed a kokainfogyasztás az európai adatok alapján
Egyre népszerűbb, tisztább, illetve reálértéken egyre olcsóbb is a kokain Európában – derült ki egy friss jelentésből. A többek közt Magyarországon lényegesen elterjedtebb ecstasy tabletták MDMA-tartalma viszont átlagosan esett. Ömlenek az olcsó dizájnerdrogok Kínából és Indiából. Kizárólag az értékelésben felmért fő illegális termékcsoportok helyzetét mutatjuk be a cikkünkben, nincs benne szó az alkoholról, koffeinről, nyugtatókról és más legális szerekről.

Szülők: „A tanárt úgy hívják, hogy betöltetlen álláshely”
A tanárhiány egyes helyeken akkora, hogy csoportokat, sőt egész osztályokat kell összevonni, s gyakran nem is szaktanár helyettesít. Ilyenkor a diákokat, sőt a szüleiket is jogsérelem éri. Eközben egyre több diákot próbálnak alapítványi vagy egyházi oktatásba menekíteni a szülők az állami intézményekből.

EU-s külügyminiszteri találkozó Kijevben, éjszaka folytatódtak az orosz bombázások
Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn Kijevben tárgyaltak. Josep Borrell, a blokk kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, amelyen Szijjártó Péter nem vett részt. Eközben Oroszország folytatta a halálos tüzérségi támadásokat lakott területek ellen Ukrajna déli részén.

A szlovák választás eredménye az Ukrajna-fáradtság első valódi politikai megnyilvánulása
Egy ponton úgy tűnt, hogy meglepetésre a liberális, EU-párti Progresszív Szlovákia nyerhet, azonban végül nagy valószínűséggel Robert Fico baloldali populista volt kormányfő kerülhet ismét hatalomra, öt évvel azután, hogy lemondani kényszerült egy újságíró meggyilkolását követő botrány nyomán.

Valóban azok a gépek dolgoznak Biatorbágynál, amelyeknek a Budapest–Belgrád vasutat kellene építeniük
Az SMD–80-as vágányépítő gépláncot fotózta és videózta le munkatársunk a hétvégén Biatorbágynál. A munkaterületen csak Mészáros Lőrinc cégeinek jelenlétét tapasztaltuk.

Három nyelvvel bővítené az EU hivatalos nyelveinek körét Spanyolország – a tagállamok óvatosak
Egyelőre nem lesz az Európai Unió hivatalos nyelve a katalán, a baszk és a galíciai, hiába szerette volna egy nap alatt a spanyol kormány végigverni a javaslatot a tagállamokon. Még azt is vállalták volna, hogy az ezzel kapcsolatos összes költséget Spanyolország viseli. Az ügy mögött a jelenlegi spanyol belpolitikai küzdelmek és az ügyvezető baloldali kormány azon törekvése húzódik meg, hogy újabb mandátumot szerezzen, ehhez pedig kell a kis pártok támogatása is.
 
Amit még tudni érdemes
Az EU heteken belül eurómilliárdok utalását engedheti meg Magyarországnak (Portfolio)
Míg a magyar kormány kommunikációjában rendre arról van szó, hogy az Európai Bizottság visszatartja a Magyarországnak járó forrásokat, most a portál arról értesült, hogy Brüsszel hamarosan feloldhat 13 milliárd eurónyi kohéziós támogatást.

Brutális, ezermilliárdos veszteséget halmozott fel fél év alatt a jegybank (Népszava)
A veszteség a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank korábbi hibás döntéseinek, és az elmúlt hónapokban követett szigorú inflációellenes monetáris politikájának az együttes következménye.

Megzsarolt egy végrehajtót, védelmi pénzt szedett Schadl titkárnője, aztán az első pillanatban elárulta főnökét (Telex)
Schadl György egyik legközelebbi munkatársa nemcsak asszisztált a védelmi pénzek beszedésére épülő hálózathoz, de maga zsarolt meg és szervezett be egy végrehajtót, akinek a nyeresége háromnegyedét elvették. A végrehajtói kamara elnökének letartóztatása után F. Vivien azonnal vádalkut kötött, és most a per egyik koronatanújaként vall volt főnökére.

Még a nigériai csalókat is lehúzta a nekik dolgozó magyar pénzmosó banda (HVG)
A számlaváltós csalások néven ismert internetes átverések esetén a magyar bűnözők leginkább a pénz tisztára mosását végzik. Az egyik magyar brigád azonban még azokat a nigériai csalókat is átverte, akik az átverésekből származó pénzt mosatták velük tisztára. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése