2023. október 10., kedd

A honvédség vezérkari főnöke szerint Magyarország éltanuló a NATO-ban

A Szabad Európa honlapja

2023. október 10. 

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Böröndi Gábor a Szabad Európának: A NATO-ból és az EU-ból is kapunk információkat a háborúról
Exkluzív interjút adott a Szabad Európának a Magyar Honvédség vezérkari főnöke. Böröndi Gáborral nemcsak arról beszéltünk az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán, hogy miben bénák az oroszok és mi is, és milyen fegyverbeszerzések várhatók még, de kitértünk a honvédségi sofőrök nyári táborfalvi kiképzésére, a testületen belül történt zaklatási ügyekre, illetve a Gripenekre és a svéd NATO-tagságra is.

Gáza "totális blokádját" jelentette be Izrael a brutális terrortámadást követően
Joáv Galant izraeli védelmi miniszter közölte, hogy megszakítják a Hamász iszlamista terrorszervezet uralta terület üzemanyag-, élelmiszer- és áramellátását, miután az átkelőket már hétvégén lezárták a személy- és teherforgalom előtt. Hétfőn ismét jelentős rakétazáport zúdítottak Gázából az ország déli és középső részére. A szombaton Izraelbe betörő palesztin szélsőségesek több mint 700 embert öltek meg, mintegy 260-at egy zenei fesztiválon. Az izraeli haderő válaszul több száz célpontra csapást mért az övezetben, a két napja tartó akciónak mostanra több mint 500 halálos áldozata van.

„Életműve elválaszthatatlan a köztársaság felemelkedésétől és a bukásától is” – Tóth Gábor Attila alkotmányjogász Sólyom Lászlóról
Precedens nélküli intellektuális és szakmai vállalkozás volt az 1990 utáni első alkotmánybíróság, amely jogi és békés keretek között tudta tartani a rendszerváltást. A vasárnap elhunyt Sólyom László az AB elnökeként és köztársasági elnökként is azt képviselte, hogy ő az alkotmány őre – értékeli munkásságát Tóth Gábor Attila alkotmányjogász, egyetemi oktató. Szerinte Sólyom államfőként szinte alternatív kormányprogramot képviselt, a köztársaság megszüntetése idején pedig kevéssé élt a lehetőségeivel.

A templom már a zaciban – az eladósodott MET egyház és a kormány csatája
Sosem voltak puszipajtások, de tisztelték egymást. Összeadta Orbán Viktort Lévai Anikóval, és később az első két gyermeküket, Ráhelt és Gáspárt is ő keresztelte meg. Ám a Fidesz 2010-es kétharmadával a tiszteletnek vége lett. Iványi Gábort és egyházát azóta próbálja ellehetetleníteni a kormány, ha kell, akár alkotmánysértően, törvényt szegve. A lelkész szerint azért, mert ellentmondott a kormányfőnek, és nem állt be a sorba. Elmondta, hogy már 2010-ben levelet kapott, amelyben az állt: írja össze, hogy melyik intézményét kinek ajánlja fel ingyen; ha nem teszi, baj lesz. Lett is baj.

Nem indul új nyomozás, hiába az ítélet arról, hogy a rendőrök verték véresre a menedékkérőt
Az Emberi Jogok Európai Bírósága nemrégiben kimondta, hogy Kurram Sahzad menedékkérőt a magyar rendőrök annyira megverték a senkiföldjén, hogy szerb kollégáiknak már a szabadkai kórház sürgősségi osztályára kellett vinniük. A magyar ügyészség nem volt hajlandó rendesen kivizsgálni az ügyet, ahogy a mostani ítélet után sem kívánnak újra nyomozni.

Recski sárlavina: visszavont ötszázmillió, diszkrét közlemény a bánya felelősségéről
Már szeptember közepén kiadta a bányahatóság, hogy a recski bánya nem tartotta be az előírásokat, ezért hárommillió forint bírságot szab ki. A hírt azonban jól elrejtették, és a károsultakat képviselő ügyvédi irodát sem tájékoztatták – kérése ellenére. Úgy tudni, a kormány visszavonta az ötszázmilliós keretösszeget, és most házat házért az ajánlat, a különbözet kifizetésével.

Válaszolt Mészáros Lőrinc bankja: ezért nem tudtak egyes céges ügyfelek még munkabért sem utalni
Az MBH sajtóosztálya szerint a pórul járt ügyfelek valószínűleg nem olvasták el elég figyelmesen a bank előzetes tájékoztatását az informatikai átállásról, és a „régi online felületre vagy alkalmazásba akartak belépni”.

Oroszország visszavonhatja az Átfogó Atomcsendszerződés ratifikációját
Az orosz parlament alsóházának tanácsa hétfőn arról vitázott, hogy szükség van-e a kísérleti nukleáris robbantásokat tiltó egyezmény ratifikációjának visszavonására, miután Vlagyimir Putyin elnök az előző héten nem zárta ki annak a lehetőségét.

Súlyos vereséget szenvedtek a német kormánykoalíció pártjai Bajorországban és Hessenben
Az előrejelzések szerint a jobbközép ellenzék nyerte a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választást mindkét németországi tartományban, de a szélsőjobboldal is megerősödött. A Der Spiegel szerint a szavazók egyféle „félévi bizonyítványt” állítanak ki az Olaf Scholz kancellár vezette kormányról a négyéves ciklus félidejében. „Az eredmény katasztrofális. A koalíciónak újrakezdésre van szüksége, ha két év múlva újrázni szeretne” – írták.
 
Amit még tudni érdemes
Nemzetközi vihart okozott a magyar EU-biztos, aki a palesztinoknak szánt támogatás felfüggesztéséről írt (HVG)
Néhány órán belül maga az Európai Bizottság és több tagállam is cáfolta és bírálta Várhelyi Olivért, aki bejelentette, hogy az EU felfüggeszti a Palesztin Hatóságnak biztosított támogatásokat. Aztán kiderült, hogy ez nem igaz.

A NER sunnyog, a recski sárlavina károsultjai kártérítési követelést küldenek a felettük kialakított bánya tulajdonosának (Népszava)
Azokra a szabálytalanságokra alapoznak, amelyeket a bányakapitányság tárt fel. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése