2023. október 12., csütörtök

Inkább ideológiai és politikai, mintsem gazdasági okai lehetnek az akkugyár-beruházásoknak

A Szabad Európa honlapja

2023. október 12.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Német nyomás, kínai érdek, orbáni politika: ez áll az akkumulátorberuházások hátterében
Magyarországon ért össze a német és a kínai érdek, ez lehet az alapvető oka annak, hogy itt épülnek fel azok az akkumulátorgyárak, amelyek Európa meghatározó szereplőjévé tehetik Magyarországot az akkumulátorpiacon. Hogy Magyarországnak milyen gazdasági haszna származik mindebből, egyelőre nem világos, de az igen, hogy miért járnak jól a német autógyárak és az ázsiai akkumulátorcégek.

Meghaladta az 1200-at az izraeli terrortámadások halálos áldozatainak száma
A brutális hétvégi palesztin merényletsorozatra adott válaszcsapásoknak is már legkevesebb kilencszáz halottjuk van. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy „szavakkal leírhatatlan atrocitásokat” tártak fel több településen, amelyek némelyike „apokaliptikus látványt” nyújt. A Gázai övezet határvidékénél lévő Beri kibucban több mint száz holttestet találtak, a Kfar Aza kibucban pedig lefejezett csecsemők maradványaira bukkantak.

Friss podcastunkban Bihari Ádámmal, a Szabad Európa szerkesztő-riporterével beszélgettünk, aki egy évig Izraelben járt egyetemre. Szerinte az izraeli társadalom egyik legnagyobb dilemmája lehet a túszok sorsa.

Gyárfüggő lett a magyar gazdaság: újabb és újabb beruházások kellenek
A második Orbán-kormány volt külgazdasági államtitkára szerint nem figyeltünk arra, hogy az európai uniós pénzekből végrehajtott beruházások mennyire hatékonyak hosszú távon és jók strukturálisan. Becsey Zsolt beszélgetésünkben úgy vélekedett, hogy nehéz lejönni arról a gazdasági modellről, amely szinte csak a növekedésre fókuszál. Kiemelte: érthetetlen, hogy mi haszna lesz annak a sok ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkásnak, aki már nem itt fogja elkölteni a fizetését.

Putyin mellett Orbán Viktor is ott lesz a pekingi Egy övezet, egy út fórumon
A miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy Orbán Viktor is felszólal a jövő heti rendezvényen a kínai fővárosban. A Politico brüsszeli híroldal arról írt, hogy a magyar kormányfő lesz az Egy övezet, egy út fórum egyetlen résztvevője az európai uniós tagállamok vezetői közül.

Kétezer diákra jut egy iskolapszichológus Kecskeméten
A közoktatási törvény szerint ötszáz diák után igényelhet egy iskola egy félállású iskolapszichológust, teljes állású szakembert csak ezer főnél nagyobb intézményben tudnak alkalmazni. Egy kecskeméti, három iskolában dolgozó iskolapszichológus úgy érzi, az állam elhanyagolja és szinte semmibe veszi a hálózatukat. Pedig óriási szükség lenne több, a gyerekek, főleg a tinédzserek lelki életére, problémáira odafigyelő szakemberre – mondta.
 
Amit még tudni érdemes
MVM-szerződések: akár 13 milliárd forintot is kaphat az FTC tíz év alatt (RTL)
Milliárdokat költött adófizetői pénzekből reklámokra, sporttámogatásra és a kultúra szponzorációjára a Magyar Villamos Művek. A cég 10 év alatt összesen akár 13 milliárd forintot is fizethet a Ferencvárosi Torna Clubnak.

Érkeznek a Szerencsejáték-milliók Patakyhoz, Tiborcz közelébe és Szijjártó testvéréhez (24.hu)
Bő félmilliárd forintot szórt szét az elmúlt két hónapban a Szerencsejáték Zrt., méghozzá zömében már jól ismert, NER-kedvenc vállalkozásoknak. Ezek évek óta rendszeresen megkapják a maguk sokmilliós szponzorpénzeit: a kormányfő vejéhez közeli érdekeltség éppúgy, mint Szijjártó Péter testvérének vagy éppen az Edda énekesének a cége.

Pegasus-botrány: három hónapot adtak Magyarországnak, hogy választ adjon a lehallgatási szoftverek használatáról (Népszava)
A kémprogramok politikai célú használata több ponton is sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét – figyelmeztettek az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében nagy többséggel elfogadott jelentésben.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége 

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése