2023. október 17., kedd

Már szinte biztosra vehető a kormányváltás Lengyelországban

A Szabad Európa honlapja

2023. október 17.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Nyolcévnyi konzervatív uralom után a centrista ellenzékre szavazott a lengyelek többsége
Nagy valószínűséggel a jogállamiság helyreállítását, illetve az európai szövetségi kapcsolatok javítását zászlajukra tűző pártok alakíthatnak kormányt Lengyelországban a vasárnapi választások nyomán. Egy elemző kiemelte, hogy a szavazáson a kormánypárt felé lejtett a pálya a különböző módosítások miatt, így az eredmény még inkább figyelemre méltó.

Megvan, kik lehetnek az önkormányzati választás főszereplői
Egymás ellen induló fideszesek, újabb botrányvideók, ügyészségi nyomozás – ezek mind befolyásolhatják a 2024-es önkormányzati választást. Miközben a Fidesznek még mindig nincs főpolgármester-jelöltje, és az eddig az ellenzéki oldaltól megszokott castingolás most őket jellemzi, ellenzéki oldalon is beindult egy-egy kerület fölött a marakodás. Tájkép csata előtt Benyó Ritától.

Kerüljön képbe a Hamász és Izrael háborújáról!
A Hamász terrorszervezet fegyveresei október 7-én kitörtek Gázából, behatoltak Izraelbe, s eddig példa nélküli mészárlást rendeztek a civilek között. Emellett túszokat ejtettek, ráadásul katonai célpontokat is eredményesen támadtak. Ebben a cikkben leegyszerűsített áttekintést adunk a bonyolult konfliktus hátteréről.

Csőzik László: 2024-ben polgármesterekből lehet majd ellensúlyt szervezni a kormánnyal szemben
Újjá szeretné szervezni polgármestertársaival a 2019-ben hamvába holt Szabad Városok Szövetségét a 2024-es helyhatósági választások után – jelentette ki a Szabad Európának adott interjújában Érd első embere. Csőzik Lászlóval arról is beszéltünk, milyen ellenszélben a kormánnyal dolgozni, mit gondol az ellenzéki pártokról, milyen híres fideszeseket ismer még egyetemista korából, és arról is, hány érdi kormánypárti fog rá szavazni.

Itthon is elrejtheti már legálisan a vagyonát, nem kellenek az offshore cégek
A kormányközeli üzleti körök egy pofonegyszerű és legális módszerrel kerülik el, hogy megjelenjenek a különböző hatóságok adatbázisában és a céginformációs rendszerben. Elég ehhez kinyomtatni egy papírt, aprópénzért eladni, átírni a hátoldalán egy nevet, és máris követhetetlenné válik több milliárd forint útja.
 
Amit még tudni érdemes
Az Orbán-rendszer csúcsvállalatának titkai (Direkt36)
Orbán Viktor titokban tárgyalt a 4iG egyik privát üzletében, és a hivatalosan magántulajdonban lévő vállalat rejtett módon hozzájutott több mint hetvenmilliárd forintnyi állami befektetéshez is. A portál kiszivárgott dokumentumok segítségével, több hónapos nyomozás során tárta fel, miért olyan fontos ez a cég a miniszterelnöknek.

MVM-szerződések: Milliókat kapott Antall Péter cége és a Férfiak Klubja, de jutott pénz ló mediálta önfejlesztő műhelyre is (RTL)
Két év alatt csaknem hétmilliárd forint értékben kötött szponzorációs és egyéb szerződéseket a Magyar Villamos Művek. Az állami vállalat milliókkal támogatta például a Férfiak Klubját, tízmilliók jutottak Demjén-szponzorációra, de nem sajnálták a pénzt egy „ló mediálta önismereti műhelyre” sem.

Csak az első 427 milliárdot ne firtassa senki! – itt a Tiborcz-kör teljes vagyonleltára (Válasz Online)
A lap arról számolt be, hogy Orbán Viktor veje és csapata ágazatokon átívelő vállalatbirodalmat épített, benne pénzpiaci, szállítmányozási, vasbetongyártó, napelemparkos, informatikai, illetve szépségipari és hulladékgazdálkodási érdekeltségekkel.

Szicíliai nyaralóparadicsomba is tanulmányutat szervezett a XVI. kerület, beszámoló erről sem készült (24.hu)
Minden évben külföldi tanulmányutat szervez az önkormányzat az oktatási intézmények vezetőinek, miközben tíz éve nem fenntartója az iskoláknak. A legutóbbi, a francia Riviérára szervezett úton a polgármester és helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is részt vett.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése