2023. október 18., szerda

Temerinben (is) folytatódik a kiszorítósdi?

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló (294.)

Szeptember 17.
Nem jut, amire szükséges!



Egymás mellett a zentai tűzoltók legrégebbi és legújabb tűzoltókocsija
(Fotó: Horváth Zsolt felvétele)

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagjai szirénázásással fogadták azt az 1992-es évjáratú (!!), közepes csapatszállító tűzoltóautót, amit zentai születésű Rácz Jenő adományozott a szervezetnek. – Ezzel egy régóta dédelgetett álma valósult meg az egyesület tagjainak, hiszen a zentai tűzoltóegység gépkocsiparkja igencsak elavult és az önkéntes tűzoltók már régóta próbáltak beszerezni egy újabb (!!) rohamkocsit – írja a Magyar Szó[1].
– A tartályában 600 liter víz tárolására és 9 személy szállítására képes, nagyon jó állapotban lévő rohamkocsi kiválóan fel van szerelve tömlőkkel, sugárcsövekkel, haboltóanyagokkal, különböző osztóvillákkal is – ecsetelte Vasas Balázs elnök, aki hozzáfűzte, hogy ez a tűzoltókocsi gyakorlatilag a legfiatalabb és a legjobb állapotban lévő a zentai tűzoltók rohamkocsijai közül és azt is elújságolta, hogy e mellett védőruhákat és sisakokat is adományoztak nekik[2].

Ha az ajándékba kapott oldtimernek számító 92-es tűzoltóautó a zentai tűzoltók rohamkocsijai közül „a legfiatalabb és a legjobb állapotban van”, akkor mennyi éves és milyen állapotban lehet a többi?!
Nem a zentai tűzoltók szégyene, hogy elavult felszereléssel kell kiszállniuk a tűzesetekhez, hanem a városi vezetőké, akik a költségvetésről döntenek.
Milyen hatékonysággal lehet védeni a várost ósdi tűzoltó felszereléssel? Ki tudja mióta várnak a zentai tűzoltók egy korszerű rohamkocsira és mikor lesz nekik új? Az állam ezt sem, mint ahogy sok mást sem tud megoldani. Mi lenne, ha nem lennének ajándékozók?
A zentai tűzoltótestület felszereltsége is jól illusztrálja az általános szerbiai állapotokat. Mindenre jut pénz, csak arra nem, amire szükséges!


Szeptember 22.
A VMSZ propaganda terjeszkedése?


Dávid Csilla felvétele

Módosította költségvetését a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a 8. rendes ülésén. „Erre azért volt szükség, mert a tartományi kormány 160 millió dinárt (középárfolyamon 1 millió 365 ezer eurót – B.A.) biztosít a Magyar Szó Lapkiadó Kft. részére konferencia- és multifunkciós terem kialakítására”[3].
Fremond Árpád MNT-elnök szeptember 20-ai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy „az említett összeg beépül az MNT költségvetésébe, később ebből utalják át azt a Magyar Szónak”[4].
– A Magyar Szó székházában multifunkcionális termet, illetve konferenciatermet alakítanak ki az elkövetkező időszakban. A nyomdacsarnok építési munkálatai befejeződtek, így kezdődhet meg az újvidéki székház fejlesztésének soron következő szakasza. Itt lesz majd a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény kihelyezett tagozata, valamint sajtó- és nyomdamúzeumot alakítanak ki, továbbá multifunkcionális épületszárnyat és konferenciatermet. Értékelésem szerint a Magyar Szó székházában a munkakörülmények így jobbá válnak, míg a különböző lehetőségek tárháza bővül. Az Újvidéken és a környékén élő magyarság szempontjából is méltó komplexum épül ki – fejtette ki Fremond Árpád[5].
Az elmondása szerint Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség, az 1,6 milliárd dinár felemésztéséről elhíresült Palics Park vállalat[6] (a közéletből egy ideje távol levő), stb. elnöke, „gyakorlatilag folyamatosan mindent megtett annak érdekében, hogy segítse ezt a projektet”[7].

Több kérdés is felmerül azonban ezzel a „projekttel” kapcsolatosan: Miért volt szükséges az összeget előbb az MNT-nek és nem közvetlenül a Magyar Szónak utalni? Talán így kisebb lesz az ellenőrzés? A nyilvánosságnak lesz-e lehetősége, hogy betekintsen, mire is költötték el az adófizetőknek ezt a temérdek pénzét? Félő ugyanis, hogy a VMSZ propaganda-gépezetének a terjeszkedését szolgálja.


Szeptember 28.
Temerinben (is) folytatódik a kiszorítósdi?


A pártzászló világosan tükrözi a jogviszonyokat
(Fotó: Tóth D. Lívia)


– Még mindig semmilyen előrehaladás nem történt a temerini kulturális központ épülete ügyében. Továbbra is várnak annak az (újratárgyalási – B.A.) indítványnak a jóváhagyására, amelyet az állami vagyonkezelő ügyész nyújtott be a Legfelsőbb Semmítőszéknél azt követően, hogy tavaly decemberben az említett, 3600 négyzetméteres telken fekvő épületegyüttes tulajdonjogát a Szerbiai Szocialista Pártra (СПС/SPS) ruházta a bíróság. Az önkormányzat mindaddig nem tehet jogi lépéseket, amíg a párt és az állam közötti per újratárgyalása le nem bonyolódik, ugyanakkor az épület fenntartása továbbra is a községi büdzsét terheli – nyilatkozta Pásztor Róbert, a helyi képviselő-testület elnöke a Magyar Szónak[8].
A SPS és az állam között (2017 óta – B.A.) zajló bírósági per ideje alatt a párt továbbra is élvezi a település művelődési életét többnyire meghatározó épületegyüttes tulajdonjogát, amit „a temeriniek saját eszközökből és önkéntes munkával építettek az ötvenes években”[9].
Az épületben működik a több mint 200 aktív tagot számláló Szirmai Károly MME, Temerin Kulturális Központja, de itt kapott helyet a Galéria, a Helytörténeti Múzeum és a helyi idegenforgalmi központ ajándéküzlete is.
– Az ott működő civil egyesületek és szervezetek támogatásának címén tulajdonképpen továbbra is az önkormányzat fedezi az épülethez kapcsolódó költségeket, annak ellenére, hogy a tulajdonjog átruházását az állítólagos karbantartás okán ítélték meg a pártnak. A döntéssel a pályázati lehetőségek is bezárultak: párttulajdonban levő épület fenntartásának költségtérítésére, esetleges felújításokra nem igényelhetőek eszközök a különböző kiírásokon – mondta Pásztor Róbert a lapnak[10].

A néhai, háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milošević alapította SPS[11] bizonyára minden jogi eszközt bevet, hogy megtartsa a hatalmas értéket képező épületegyüttest.
Az ügy különlegessége, hogy a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) a Szerbiai Szocialista Párttal és a Szerb Haladó Párttal (SNS) közösen gyakorolja a hatalmat (!) Temerinben is.[12] Az írásban azonban említés sem történik arról, hogy a VMSZ és a helyi székhelyű Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) vezetői léptek-e bármit is a kulturális központ épületének községi tulajdonba való visszaszerzése érdekében. Vagy a párt- és a koalíciós érdekek felülírták a közösségi érdeket?!
Az épületben működő polgári egyesületeknek és szervezeteknek az épületből és a település közéletéből való kiszorítása a magyar közösség művelődési életének további leépülését eredményezné. Ahogy a Temerini Rádió 2016. december 1-jei felszámolása is „pótolhatatlan kárt okozott”[13] az ott dolgozóknak, valamint a helység lakosságának.
Temerinben (is) folytatódik a kiszorítósdi?

BOZÓKI Antal
__________
[1] HHZS: Teljesült a zentai önkéntes tűzoltók régi álma. https://www.magyarszo.rs/vajdasag/zenta/a.295868/Teljesult-a-zentai-onkentes-tuzoltok-regi-alma, 2023. szeptember 17. 13:22

[2] Uo.

[3] Majdnem félszáz iskolában van tizenötnél kevesebb magyar diák egy-egy osztályban. https://szmsz.press/2023/09/22/majdnem-felszaz-iskolaban-van-tizenotnel-kevesebb-magyar-diak-egy-egy-osztalyban/, 2023. szeptember 22. 14:27, és Tómó Margaréta: Még másfélmillió eurót kap a tartományi kormánytól a Magyar Szó Lapkiadó Kft.https://szmsz.press/2023/09/20/meg-masfelmillio-eurot-kap-a-tartomanyi-kormanytol-a-magyar-szo-lapkiado-kft/, 2023. szeptember 20. 11:06

[4] P.E.: Módosul az MNT költségvetése. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.296034/Modosul-az-MNT-koltsegvetese, 2023. szeptember 20. 11:06

[5] Uo. Lásd még P.E.: 160 millió dinár a Magyar Szónak. https://www.magyarszo.rs/kozelet/a.296171/160-millio-dinar-a-Magyar-Szonak, 2023. szeptember 22. 9:58 és Magyar Szó, 2023. szeptember 23. 5.

[6] D.J.:Eddig 1,6 milliárd dinárba került a délvidéki adófizetőknek az épülő palicsi Aquapark. https://delhir.info/2023/06/13/eddig-16-milliard-dinarba-kerult-a-delvideki-adofizetoknek-az-epulo-palicsi-aquapark/

[7] MNT: 48 iskolában nyílhat 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztály. https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/28927/MNT-48-iskolaban-nyilhat-15-fonel-kisebb-letszamu-magyar-tannyelvu-osztaly.html, 2023. szeptember 22. 15:00

[8] Tóth D. Lívia: A bizonytalanság ára. Magyar Szó, 2023. szeptember 28. 6. és/vagy https://www.magyarszo.rs/gazdasag/a.296490/A-bizonytalansag-ara, 2023. szeptember 28. 12:07

[9] Lásd még Tóth D. Lívia: Pártérdekek a közösségi érdek felett. Magyar Szó, 2023. január 26. 1. és 6. és/vagy https://www.magyarszo.rs/vajdasag/temerin/a.27972/Parterdekek-a-kozossegi-erdekek-felett, 2023. január 26. 7:05

[10] Tóth D. Lívia: A bizonytalanság ára – a 8-as jegyzetben.
Lásd még a Csáki szalmája c. írásom. https://bozokiantal.blogspot.com/search/label/Jegyzetek, 2023. február 11. 11:24; https://naplo.org/index.php?p=hir&modul=minaplo&hir=15262, 2023. február 11., és
https://delhir.info/2023/02/13/kinek-a-tulajdona-a-temerini-muvelodesi-haz/, 2023. február 13.

[11] Szerbiai Szocialista Párt. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerbiai_Szocialista_P%C3%A1rt

[12] G.B.: Megalakult az új képviselő-testület.
https://www.magyarszo.rs/hu/4384/vajdasag_temerin/225098/Megalakult-az-%C3%BAj-k%C3%A9pvisel%C5%91-test%C3%BClet.htm, 2020. augusztus 22. 11:57 >> 2020. augusztus 23. 19:59

[13] G.B.: Elkerülhetetlen volt a privatizálás vagy a megszűnés. Magyar Szó, 2016. december 3. 9.
Lásd még G.B.: Megszűnik a Temerini Rádió. Magyar Szó, 2016. november 26. 9. és G. B.: Pótolhatatlan kár. http://www.magyarszo.rs/hu/3228/vajdasag_temerin/156950/P%C3%B3tolhatatlan-k%C3%A1r.htm, 2016. december 1. 09:11

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése