2023. október 5., csütörtök

Egyre több szélsőjobboldali költözik Magyarországra az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából

 A Szabad Európa honlapja

2023. október 5.

Jó reggelt kívánunk!
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Miért érzik otthonosan magukat Magyarországon külföldi szélsőjobboldali aktivisták?
Két ismert, fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai is beiratkozott az ELTE egyik nyári magyar nyelvi kurzusára. Egyikük évek óta itt él. Csoporttársaikban félelmet keltett a jelenlétük: volt, aki emiatt be sem fejezte a fizetős kurzust, amikor kiderült, kikről van szó. Friss podcastunk vendége a történetet megíró Garamvölgyi Flóra volt, aki a munka háttere mellett arról is beszélt, hogy miért kell különösen körültekintően eljárni, amikor kirekesztő nézeteket valló, szélsőséges személyekről, csoportokról, ideológiákról kell írnia az újságírónak.

A nikkel nem is veszélyes – így győzködték az ácsiakat a katódgyárról tartott lakossági fórumon
A nikkel tulajdonképpen hasznos anyag, a gyógyszeriparban is használják depresszió ellen – az Ácsra tervezett katódgyárról tartott lakossági fórumon az egyik tiltakozó szerint a beruházót képviselő kommunikációs cég illetékese ezzel is próbálta nyugtatni a tervezett üzem környezetszennyezése miatt aggódó helyieket. A polgármester szerint ez az elhangzottak kiforgatása, a tiltakozókat pedig semmivel sem lehet meggyőzni. A Greenpeace szakértője hangsúlyozta, hogy a gyárban használni tervezett NMC rákkeltő, a nikkeles példa pedig csúnya csúsztatás.

Majdnem hárommilliárd forintba került, mégsem lesz magyar díjugrató lovas az olimpián
Szakmailag és gazdaságilag egyaránt átláthatatlan és megkérdőjelezhető döntések kísérték a csaknem hárommilliárd forintból megvalósított olimpiai lovasprogramot, amelynek fő célja az volt, hogy legyen magyar díjugrató a párizsi örkarikás játékokon. A cél nem teljesült, a lovasszövetség vezetői már 2028-ról beszélnek, az információközléstől pedig elzárkóznak.

Migráció: megint továbblépett az EU a magyar és a lengyel ellenálláson
A visegrádi négyek (V4) vagy nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak, de így is megkapta az Európai Unió Tanácsában a szükséges szavazati többséget a menekültügyi és migrációs paktum még hiányzó utolsó láncszeme, a válsághelyzetekre vonatkozó rendelet, amelynek értelmében ilyen esetben a szolidaritás egyik választható formája lehetne a menedékkérők elosztása.

Elismerte bűnösségét, elítélték a volt fideszes polgármestert
T. Mészáros Andrásnak és az érdi közműcég volt vezetőjének is pénzbüntetést kell fizetnie, amiért a 2019-es helyhatósági választás kampányidőszakában balesetveszélyes állapotban nyitottak meg egy játszóteret.

Szlovákia szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezet be ideiglenesen a magyar határon
Pozsony csütörtöktől átmenetileg visszaállítja az ellenőrzést a szlovák-magyar határ teljes hosszán, az egyelőre tíz napra szóló intézkedés célja az illegális bevándorlók számának visszaszorítása.

A nanovilág kikutatásáért járt a 2023-as kémiai Nobel-díj
Három kutató kapta megosztva az idei kémiai Nobel-díjat, Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus és Alekszej I. Jekimov. A díjat a kvantumpontok felfedezéséért és előállításáért ítélték nekik. Ezek a rendkívül kicsi (azaz nano-) kristályok számítanak azóta is a nanotechnológia sarokkövének.

Lemondásra szólították fel a belarusz Vöröskereszt ukrán gyerekek deportálásával vádolt vezetőjét
A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) november 30-ig adott időt Dzmitrij Saucov elmozdítására, máskülönben felfüggesztik a volt szovjet tagköztársaságban működő tagszervezetet. 

Amit még tudni érdemes
Amiről Szijjártó hallgat: a Paks II. legfontosabb engedélye még mindig a levegőben lóg (HVG)
Majdnem egy év elteltével még zajlik annak a frissített dokumentumnak az elbírálása, amely Paks II. végleges létesítési engedélyének az alapja – az atomhivatal az elbírálást eredetileg 120 napra taksálta. 

Páncélautók, VIP-kocsik: Orbán Viktor vendégeinek utaztatása hatalmas összeget emésztett fel (RTL)

Elképesztő vendégsereget csődített össze a kormány a nemzeti ünnepre és az atlétikai világbajnokság kezdetére – igaz, sem az Európai Unió, sem a visegrádi országok vezetőit nem hívták meg. A vendégek szállítási szolgáltatásainak beszerzésére bruttó 444,5 millió forintért szerződtek az állami hirdetések miatt ismertté vált, nyíltan fideszes Balásy Gyula cégeivel.

Az észrevétlen aranykor vége – a cigányság szenvedte meg leginkább az oktatási reformot (Válasz Online)

A magyar oktatásügy „aranykora” a 80-as évek közepén kezdődött a cigányság számára, és a 2011-ben kezdődő reformlépésekkel fokozatosan ért véget. A közoktatás átalakítása az utóbbi években egyre súlyosabban érinti a középosztályt is, de ez a hatás a roma gyerekeknél szinte azonnal jelentkezett, és évtizedek óta nem látott oktatási diszkriminációt okozott egy most megjelent kutatás szerint. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése