2024. április 11., csütörtök

A nemrég lebukott orosz propagandaoldal cikkeit vette át a magyar közmédia és a KESMA

 A Szabad Európa honlapja

2024. április 11.

Jó reggelt kívánunk
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Korábban többször hivatkozta a magyar közmédia a nemrég lebukó, orosz finanszírozású hírportált
A mai napig működik az X- oldala annak a prágai székhelyű hírportálnak, amelyet az orosz finanszírozási háttér miatt nemrégiben leleplezett a cseh titkosszolgálat több európai társszervvel együttműködve. A bejelentés óta már nem elérhető Voice of Europe weboldalról kiderítették, hogy orosz befolyásolási hálózat állt mögötte. Az orosz propagandacélokat is erősítő, többek között Ukrajna-ellenes anyagokat közlő portál cikkeinek egy részét korábban a magyar közszolgálati média is átvette, ahogy a közpénzből is finanszírozott Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) több lapja is.

Freedom House: Erősebb nemzetközi nyomás javíthatna a magyar demokratikus intézményeken
A demokratikus átmenetben lévő országok továbbra is inkább antidemokratikus irányba tartanak egy-két üdítő példától eltekintve – áll a Freedom House éves jelentésében. Magyarország pozíciója nem változott, már nem demokrácia, de még nem is stabilizálódó autokrácia, bár inkább utóbbi felé tart. A szerzők szerint Orbá Viktorék még érzékenyek a nemzetközi nyomásra, sokkal erősebben kellene ezért használni.

A Tisztelet és Szabadság Párttal indulna az EP-választáson Magyar Péter
Magyar Péter beadta pártja nyilvántartásba vételi kérelmét a Nemzeti Választási Bizottságnál, és erről már csütörtökön meg is születhet a döntés. Ennek nyomán a Tisztelet és Szabadság Párt indulhatna is majd a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választáson.

Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – Mohos Zsófia fotográfus Görbeország projektje
„Ezek az idősek viszont a tornácon ülve annyira a jelenben vannak, és meglátják a saját környezetükben a szépet. Szerintem valahogy ezt érdemes eltanulni tőlük, hogy megtanuljunk örülni annak, ami van. Hogy nem kell mindig valami új ingert keresni, valami újra vágyni, hanem egyszerűen csak megtanulni értékelni, ami elérhető számunkra.” A Szelfi vendége Mohos Zsófia fotográfus volt, aki hagyományőrző palóc falvak lakóinak életét dokumentálja több éve. Ez a beszélgetés szerkesztett, rövidített változata.

Orosz milliárdosokat vett le a szankciós listáról az Európai Unió Bírósága
Az Európai Unió Bírósága szerdán úgy döntött, hogy törli Mihail Fridman és Pjotr Aven orosz milliárdos nevét azok listájáról, akikkel szemben szankciókat rendeltek el az ukrajnai invázió megindítása után.

Biden szerint téves Netanjáhú hozzáállása a háborúhoz, mélyül a szakadék a két ország között
Az amerikai elnök hibának nevezte, ahogyan az izraeli kormányfő kezeli a gázai háborút. Kiemelte, hogy el kell árasztani a palesztin enklávét segélyekkel, ezzel is próbálva rábírni Jeruzsálemet a tűzszünetre. Ezen megjegyzéseivel tovább mélyítette a háború elhúzódásával növekvő szakadékot a két szövetséges között.
 
Amit még tudni érdemes
Szijjártó Péter saját magának engedélyezi a luxusrepülős hivatali utakat (Átlátszó)
A miniszter saját magának engedélyezi, hogy magánrepülőgépet béreljenek neki a rendeletben amúgy meghatározott utazási juttatás helyett. A szabályozás nem kontrollálja, mennyiért bérelnek Szijjártóék különgépet, így ez tulajdonképpen alkalmas arra, hogy megkerüljék a jogszabály közpénzfelhasználást keretező funkcióját.

„Lupkovics nagyon fél” – Schadl György a későbbi utódjának is egyetemi vizsgát intézett volna (Telex)
Schadl György megpróbált egyetemi vizsgát intézni későbbi utódjának, Lupkovics Beátának is, aki ráadásul Varga Judit volt igazságügyi miniszter évfolyamtársa volt Miskolcon.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése