2024. április 18., csütörtök

(ÁMOK)FUTÓ A „KITAPOSOTT ÚTON”

Pásztor Bálint nyolc értelmetlen érve

Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és Nebojša Marjanović, a VMSZ
belgrádi szervezetének vezetője (Fotó: Pásztor Bálint / Facebook)


Április 7-én a belgrádi városi választási bizottság (GIK) kihirdette az Aleksandar Vučić – Belgrád holnap [Beograd sutra] elnevezésű választási listát, amely részt vesz majd a június másodikára kiírt (ún. megismételt) fővárosi önkormányzati választásokon.
A Szerb Haladó Párt (SNS) vezette hosszú elnevezésű – ismét törvényellenesen – Aleksandar Vučić nevével jelölt választási listán eltérő ideológiai beállítottságú pártok is szerepelnek, a Zöldek Szerbiától [Zeleni Srbije], a Szerbiai Szociáldemokrata Párttól (SDP), a miloševići Szerbiai Szocialista Pártól (SPS) és a Szocialisták Mozgalmától (PS), egészen a szélsőjobboldali Szerb Fogadalomtevők Pártjáig [Zavetnici] és a szélsőséges, soviniszta Szerb Radikális Pártig (SRS) [1].

A Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció listáján „együtt szerepel a háborús bűnökért Hágában jogerősen elítélt dr. Vojislav Šešej, a vajdasági magyarokat egy szendviccsel kiűzni akaró soviniszta csetnikvajda, és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének neve” is[2].
„A koalíciós megállapodás alapján az SNS egy képviselői mandátumot szavatol a VMSZ-nek. Nebojša Marjanović, az álmagyar bizniszpárt belgrádi szervezetének elnöke” [3] „a 45. helyen szerepel”[4] majd a vörös-fekete választási listán.

Nebojša Marjanović a 2023. december 17-ei választásokon is szerepelt a SNS koalíciós listáján, akkor a 42. helyen[5]. A koalíciót akkor a SNS, a Szolidaritás és igazság (PUPS), a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (SDP) és a VMSZ alkották[6] – az említett szélsőséges nacionalista pártok nélkül.
Vučićéknak azonban most válogatás nélkül minden mindenkire szükségük van, mivel semmiképpen nem akarják elveszíteni a hatalmat az ország fővárosában. Itt történnek ugyanis a legnagyobb befektetések (a metró, a Belgrád a vízen, az Expo 2027, stb. építése), amelyek alkalmasak a különböző pénzügyi és egyéb machinációkra, a visszaélésekre és a korrupcióra is. (Az ellenzéki pártok e sorok írásáig még nem döntötték el véglegesen, hogy indulnak-e ezen a választáson.)

A június 2-ára meghirdetett belgrádi önkormányzati választásokon első alkalommal szerepel egyazon a választási listán a VMSZ a közismerten szerb nacionalista, soviniszta pártokkal, ami azt jelenti, hogy elfogadja azoknak a programcéljait, célkitűzéseit, bármilyenek legyenek is azok.
Pásztor Bálint (P.B.) Facebook-bejegyzésben nyolc pontban próbálta megmagyarázni a „sokkoló” hírt, miszerint a VMSZ egy listán indul Belgrádban többek között a kilencvenes években az őshonos vajdasági magyarokat elűzni szándékozó Szerb Radikális Párttal. Bejegyzését „a tárgyilagos közvélemény mellett a liberálisok és az oknyomozók figyelmébe is ajánlotta”.
A junior Pásztor a bejegyzésére reagálva Pressburger Csaba, a Magyar Szó leváltott főszerkesztője azt írta, hogy „a VMSZ azokkal a radikálisokkal állt össze, akik sohasem távolodtak el eredeti eszméiktől és nem tagadták meg egyetlen cselekedetüket sem. Továbbra is Nagy-Szerbia megteremtéséről hadoválnak, a koszovói albánokat simán lesiptárterroristázzák, a horvátokat meg leusztasázzák, Ratko Mladićot és Radovan Karadžićot, ezt a két utolsó, senkiházi háborús bűnöst pedig dicsőítik”[7].

Mit írt a junior Pásztor (az idézőjelben lévő) bejegyzésében?[8]
 
1. „A Vajdasági Magyar Szövetség büszke arra, hogy önállóan méretteti meg magát a parlamenti választásokon és azokban az önkormányzatokban, ahol a magyarok nagyobb számban, hagyományosan élnek.”
P.B. azt akarja mondani, indokolni, hogy Belgrádban a VMSZ „magyar” érdekképviselete Nebojša Marjanović által azért szerepel a SNS koalíciós listáján, mert ott kisebb számban élnek a magyarok. Ez teljesen elfogadhatatlan magyarázat egy olyan lista esetében, amelyiken szerb nacionalisták és radikálisok is vannak.
 
2. „Nagyon fontos, hogy közösségünknek ott is legyenek képviselői, ahol esélytelen az önálló választási lista indítása.”
Az előző, jól ismert mondat kiegészítése, amivel indokolni szeretné pártjának a vörös-fekete választási listán való jelenlétét.
 
3. „A Belgrádban élő többezer magyarnak is kijár az érdekképviselet!”
Ebből az világlik ki, hogy az őshonos magyar közösségnek nincsen garantált képviselete az önkormányzatokban, de tartományi és köztársasági szinten se, mint például Horvátországban és Szlovéniában. Ezt a VMSZ-nek kellett volna biztosítani, csak persze képtelen volt erre.
 
4. „Nebojša Marjanović, a VMSZ jelöltje a befutó, 45. helyen szerepel az Aleksandar Vučić – Beograd sutra elnevezésű önkormányzati választási listán.”
Nebojša Marjanović persze, hogy „befutó” lehet, mivel lehetséges, hogy az ellenzéki pártok nem is vesznek részt a június 2-ára bejelentett belgrádi választáson. Hogyan képviselheti Marjanović a magyarokat, ha még a nyelvet sem ismeri? Miféle motivációja lehet ennek az egyénnek a magyar érdekek képviseletére?!
– Mivel a listán a (hatalmon levő) magyar párt is képviselteti magát, számomra ez a tett, semmi más, mint a vajdasági (délvidéki) magyarok szégyenfalra tűzése, vagyis én nemcsak, hogy nem szeretnék ezzel dicsekedni, helyette/helyettük is szégyellem magamat (úgy hiszem, minden jóérzésű itteni nemzettársam is ezt teszi) – írta reagálásában Balla Lajos, aki korábban szövetségi parlamenti képviselő és Magyarkanizsa polgármestere is volt[9].

5. „Igen, a választási lista nevében szerepel pl. Vojislav Šešelj, Rasim Ljajić, Ivica Dačić, Miloš Vučević és az én nevem is. Ha az ellenzék tömbösödik, így kell tennie a hatalmi koalíciónak is. Nincs itt semmi látnivaló, megspórolom a liberálisoknak és az oknyomozóknak a ’nagy leleplezést’.”
P.B. vicces kedvében van, a csőcselék szétzavarására szolgáló kifejezést használ, őszerinte „nincs itt semmi látnivaló” – próbálja elterelni a nyilvánosság figyelmét és az ellenzék „tömbösödésével” magyarázni a hatalmi koalíció pöcegödrébe merülését. Ebből is látszik, hogy nem a magyar közösség érdekképviselete, hanem a hatalom mindenáron való megőrzésére törekvés a cél, Vučić (és a Pásztor) hatalmának a folytatása.
– Ettől a Pásztor–Šešelj-összeborulástól minden tisztességes, a józan eszét és emlékezőképességét még őrző vajdasági magyarnak borsódzik a háta és felfordul a gyomra, mert megbocsáthatatlan és elfogadhatatlan eszmék és tettek bocsáttattak meg és fogadtattak el általa – ha tetszik, ha nem: a vajdasági magyarok nevében – írja reagálásában Pressburger Csaba[10].

6. „Köszönöm a Szerb Haladó Pártnak a lehetőséget és a partnerséget és azt is, hogy bennünket is kiemeltek a választási lista elnevezésében. A belgrádi képviselő-testület esetében ez az egyetlen mód, hogy ott lehessünk, ahol a döntések születnek.”
A VMSZ-nek a haladókkal kötött – a 2014. évi koalíciós szerződéssel kezdődött – rossz, téves és megalázó koalíciós politikáját a néhai Pásztor István az „életszerű” kifejezéssel jellemezte. P. B. is ezt szajkózza, hogy „ez az egyetlen mód, hogy ott lehessünk, ahol a döntések születnek”.
Marjanović majd ott lesz, „ahol a döntések születnek”, csak éppen nem fogják semmiről sem kérdezni, a szava éppen semmiben nem lesz döntő. Akár ott se lenne! A döntéshozatalban a VMSZ eddig sem hangoztatta a magyarok édekeit, hanem pont fordítva, sunyított és névleges jelenlétével csak legitimálta a haladók uszító, magyarellenes politikáját.

7. „A VMSZ eredményességét az önállóság megőrzése és a reális politizáláson alapuló együttműködés biztosítja.”
Reális? Életszerű?! Legyünk őszinték, a VMSZ se nem eredményes, se nem önálló, se nem reális!
Az erőszakpárt „politizálásának” eredményességét mutatja, hogy a néhai Pásztor István (P.B. apja) pártelnöksége alatt az itteni magyar közösség eddig nem ismert mértékben megfogyatkozott – 70.000 személlyel lettünk kevesebben, ami 27,36 százalékos csökkenést jelent!

8. „Kérek mindenkit, aki Belgrádban jogosult szavazni, vegyen részt a június 2-i fővárosi választásokon és szavazzon a mi listánkra! Folytatjuk!”
A június 2-i belgrádi választások sem lesznek legitimek. Csak arra szolgálnak, hogy Vučić & Company megőrizzék a hatalmat, és hogy a VMSZ még egy fizetett (semmittevő) képviselői helyhez, no meg némi pénzhez jusson, a párt belgrádi szerb-magyar szervezetének értelmetlen fenntartásához.
Ha Marjanović képviselői helyhez is jut, akkor az nem a magyar szavazatok száma, hanem a SNS mindent letaroló propagandája és az irányított választások miatt lesz!

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) április 8-án közleményben ítélte el „a VMSZ vezetőségét, hogy mindenben követi és támogatja Alekszandar Vučić politikáját, behunyva a szemét Vučić soviniszta múltja és magas pozíciója felett, amit a kilencvenes években a Szerb Radikális Pártban (SRS) töltött be”[11].
– A belgrádi centralistákhoz való szoros kötődéssel, akik elszegényítik Vajdaságot, és különösen a politikai házassággal, amit a VMSZ az elítélt háborús bűnös Šešeljjel és radikális pártjával kötött, túlhaladták a haszonlesés szintjét, amelynek az utóbbi években tanúi vagyunk – írja az LSV közleményében.
– A VMSZ és Šešelj koalíciója azt jelenti, hogy elfogadják Vajdaság Autonóm Tartománynak a radikális politika általi megszüntetését? […] Ez a politika nagyon veszélyes Vajdaságra, minden polgárára, különösen a vajdasági magyarokra, mert ugyanez a Šešelj a kilencvenes években a vajdasági falvakban sétált és üldözte a kisebbségieket. […] A VMSZ és Vojislav Šešelj koalíciója szégyen, de veszély is és biztosak vagyunk, hogy a vajdasági magyarok többsége el fogja elítélni. Mi elítéljük – áll egyebek mellett az LSV közleményében[12].

– A belgrádi választásoknak nevezett színjátékban való részvételükkel Pásztor Bálint és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) bebizonyította, hogy bűnrészesek a választási csalások elkövetésében, és a Szerb Köztársaság intézményeinek leépítésében. […]
Azáltal, hogy elvtelen koalíciót kötött Arkan egykori emberével, Milošević utódával, volt JUL-os vezetővel, Hágában elítélt háborús bűnössel, kripto-radikálisokkal és a Vajdaság autonómiájának felszámolását szorgalmazókkal, dr. Pásztor Bálint letaposta mindazokat az értékeket, politikai folyamatokat, amelyekért a magyar közösség pártjai küzdöttek az elmúlt harminc évben. […]
Ma Belgrád, holnap meg már a magyar többségű települések lesznek politikai kufárkodásuk túszai! Mondjunk nemet a kivándorlást gerjesztő politikára, a szerzett jogok további csorbítására és a magyar közösség folklórelem szintjére való süllyesztésére! – írja a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége az április 10-ei közleményében[13].

– A VMSZ szorult helyzetbe kerül. A radikálisokkal való koalíciós lista csak ennek a szimptómája. Pásztor Bálintnak nem volt más választása, minthogy elfogadja a SNS döntését, hogy csatlakozzon a belgrádi legszélesebb választások előtti koalícióhoz, amelyben minden „hazafias erőnek” részt kell vennie, kivétel nélkül. Valószínűleg nem merte kockáztatni a pozícióit Vajdaság északi községeiben, ahol úgyszintén minden a haladóktól függ – írja Pressburger Csaba a Radar nevű belgrádi hetilap legújabb számában[14].
Pásztor Bálint a Szerb Haladó Párttal, a Szerb Fogadalomtevők Pártjával és a Szerb Radikális Párttal szövetkezésben is valójában csak az apja retrográd, talpnyaló és közösségpusztító politikáját követi, ámokfutó „a kitaposott úton”!
Ideje lenne a VMSZ tagjainak Csipkerózsika-álmukból felébredni és a junior Pásztort a megérdemelt helyére, a történelem szemétdombjára küldeni!

BOZÓKI Antal
__________
[1] GIK: Proglašena lista broj 1 "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" [Kihirdették az Aleksandar Vučić – Belgrád holnap listát]. https://rtv.rs/sr_lat/izbori-2024/beogradski-izbori/gik-proglasena-lista-broj-1-aleksandar-vucic-beograd-sutra_1530171.html, 2024. április 7. 11.28 → 19.38
[2] Kihirdették a haladók-radikálisok-véemeszesek belgrádi listáját.
https://szmsz.press/2024/04/07/kihirdettek-a-haladok-radikalisok-veemeszesek-belgradi-listajat/, 2024. ápr. 7. 20:20

[3] U. Z.: A VMSZ egy listán indul a haladókkal, radikálisokkal, szocialistákkal Belgrádban.
https://delhir.info/2024/04/07/a-vmsz-egy-listan-indul-a-haladokkal-radikalisokkal-szocialistakkal-belgradban/2024.ápr.07/16:04

[4] Pásztor Bálint: Nincs itt semmi látnivaló. https://szmsz.press/2024/04/08/pasztor-balint-nincs-itt-semmi-latnivalo/, 2024. ápr. 8. 8:13

[5] Izborne liste [Választási listák]. 1. Izborna lista 1: Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane [Aleksandar Vučić - Belgrád nem állhat meg].https://www.beograd.rs/lat/gradska-vlast/1805075-izborne-liste/

[6] Uo.

[7] A „nagy leleplezés”-től a „szégyenfalig”. https://szmsz.press/2024/04/10/a-nagy-leleplezes-tol-a-szegyenfalig/, 2024. ápr. 10. 15:33

[8] Lásd a 4-es alatt.

[9] A „nagy leleplezés”-től a „szégyenfalig” – a 7-es jegyzetben.

[10] Uo.

[11] LSV: Koalicija SVM-a i Šešelja je šamar vojvođanskim Mađarima i uvreda svima u Vojvodini [VSZL: A VMSZ és Šešelj szövetsége pofon a vajdasági magyaroknak és sért minden vajdaságit].
https://vojvodjani.rs/koalicija-svm-i-seselja-je-samar-vojvodjanskim-madjarima-i-uvreda-svima-u-vojvodini/, 2024. április 9., és LSV: Koalicija SVM-a i Šešelja je šamar Mađarima [VSZL: A VMSZ és Šešelj szövetsége pofon a magyaroknak]. Danas, 2024. április 9. 4.

[12] LSV: Koalicija SVM-a i Šešelja je šamar vojvođanskim Mađarima i uvreda svima u Vojvodini – a 11-es jegyzetben.

[13] VMDK:A vajdasági magyarok elutasítják Pásztor és Šešelj koalícióját! (Közlemény). https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgzGxSbvNBxzkXmMggmCpBLzBLvKk, 2024. április 10.

[14] Čaba Presburger: Od autonomaša do radikala [Az autonómiástól a radikálisig]. Radar, 2024. április 18. 17.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése