2024. április 5., péntek

Ismét busás haszonra számíthatnak a közvetítők a főleg kínaiak számára meghirdetett újabb aranyvízum-programtól

A Szabad Európa honlapja

2024. április 5.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Letelepedési kötvény helyett ingatlanvásárlás: újabb aranyvízum-osztogatásra készül a kormány
A letelepedési kötvényhez hasonlóan könnyen megszerezhető tartózkodási engedélyt kínál júliustól a kormány a külföldieknek, ezzel friss pénzt a számára fontos hazai üzleti köröknek. Ahogy a korábbi program, ez is főleg kínaiaknak szól, akik már tűkön ülve várják az indulását. Állampapír helyett most lakást kell vásárolni vagy ingatlanalapba fektetni – ezek tulajdonosai között ott a NER-elit. A magyar államnak semmilyen előnye nem származik az üzletből, viszont ismét drágulhatnak a nagyvárosi ingatlanok; más EU-országokban ezért is hagytak fel az ilyen letelepedési programokkal. Egy későbbi rendelet nevesítheti majd a közvetítőcégeket, amelyek – ahogy a kötvénybiznisznél – most is busás profitra számíthatnak.

Már keresi a módot a blokkolás blokkolására az Európai Unió
Legkésőbb a következő hétéves költségvetési ciklusról kezdődő egyeztetésig megoldást kell találni arra az ellentmondásra, hogy a tagállami szuverenitást biztosító vétójog az egységes fellépés és a gyors döntések akadálya lett. Egy 22 oldalas tervezetben keresi a lehetőségeket az Európai Bizottság.

A Putyin-barát Milorad Dodiktól vehet át kitüntetést Orbán Viktor
Hivatalos látogatásra érkezett Bosznia-Hercegovinába Orbán Viktor. A miniszterelnök Szarajevóban találkozott Borjana Krištóval, Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának elnökével, majd pénteken Banja Lukában közeli szövetségesével, a Putyin-barát szakadár Milorad Dodiktól vehet át kitüntetést.

Sok minden kisülhet még az építési törvény körüli brüsszeli aggályokból
Megerősítette az Európai Bizottság a Szabad Európa érdeklődésére, hogy a regionális politikai főigazgatóság március 26-án az építési törvénnyel kapcsolatban levélben kérdésekkel fordult a magyar hatóságokhoz, ugyanakkor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a lehetséges következményekről.

Deutsch Tamás a nyilvánosságra hozott fideszes EP-listáról
A Fidesz Facebookon és X-en is közzétette európai parlamenti listáját a június 9-i választásra. Deutsch Tamás listavezető szerint az összeállt csapat alkalmas arra, hogy aktívan közreműködjön az EP-n belül remélt és várható jobboldali fordulatban. Az új neveket is tartalmazó EP-listát a párt választmánya április 15-én fogadhatja el.

Júniusig nem teszik ki az ott élőket Rákosrendezőről
A minisztérium (ÉKM) Jámbor András képviselő kérdésére közölte, hogy május 31-ig biztosan senkinek sem kell elhagynia az otthonát Rákosrendező környékén a mini-Dubaj-beruházás miatt.

Hernádi Zsolt több mint egymilliárd forintot kapott tavaly a Moltól
Rengeteg pénzt keres a Mol az ukrajnai háborún. Hernádi Zsolt vezérigazgatónak több mint egymilliárd forintnak megfelelő fizetést adott tavaly a cég.

Hetvenöt éves a NATO
Az észak-atlanti szövetség csütörtökön ünnepelte megalapításának hetvenötödik évfordulóját. Ennek alkalmából Jens Stoltenberg főtitkár ismét azt hangoztatta, hogy Európa és Észak-Amerika együtt hatékonyabban léphet fel minden biztonsági fenyegetéssel szemben.
 
Amit még tudni érdemes
A Rahimkulov család és Tiborcz István is megpróbálta megvenni a magyarországi Spart (Telex)
Több mint egy évvel ezelőtt a Rahimkulov család, nemrég pedig Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi Spart – írja a VSquare hírlevele üzleti forrásokra hivatkozva. 

Értelmetlen, túlárazott, bizonytalan megtérülésű projektekre költenék Lázárék az uniós vasútfejlesztési forrásokat (444)
Az Építési és Közlekedési Minisztérium infrastruktúra- és járműparkfejlesztésre költi az EU- forrásokat. A projektek között számos megkérdőjelezhető értelmű és bizonytalan megtérülésű vasúti beruházás van. 
Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése