2024. április 17., szerda

A srebrenicai bosnyák egyesületek vizsgálatot követelnek Vučić és Dodik ellen a népirtás tagadása miatt

 A srebrenicai bosnyák egyesületek vizsgálatot követelnek Vučić és Dodik ellen a népirtás tagadása miatt - A cikkhez tartozó kép 

Fotó: 021.rs

 2024. április 17. 18:09

A népirtás áldozatainak és tanúinak egyesülete, valamint a Srebrenica és Žepa Enklávé Édesanyáinak Mozgalom felszólította Bosznia-Hercegovina ügyészségét, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció ügyészségét, hogy folytassanak vizsgálatot Aleksandar Vučić ellen, írja a Beta. Kérték továbbá, hogy Milorad Dodik ellen is indítsanak nyomozást, melynek oka a népirtás tagadása.

Az említett egyesületek kérték, hogy a bosznia-hercegovinai igazságügyi minisztérium a bosznia-hercegovinai külügyminisztériumon keresztül tájékoztassa a hágai Nemzetközi Bíróságot és az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy Vučić tagadja a Nemzetközi Bíróság 2007. februári ítéletét, amely szerint Szerbia a felelős a kudarcért, amiért nem akadályozták meg a srebrenicai népirtást.

Utaltak Vučić tegnapi, a mostari gazdasági vásáron tett kijelentésére, miszerint „a Nemzetközi Bíróság megállapította, hogy Szerbia semmilyen módon sem felelős a srebrenicai állítólagos népirtásért”.

„Szerbia köztársasági elnöke ezzel megsértette Bosznia-Hercegovina Büntető Törvénykönyvét, amit a főképviselő határozata módosított a nemzetközi és hazai bíróságok ítéleteinek tagadásáról, valamint a népirtás és az emberiesség elleni bűncselekmények tagadásáról szóló határozatával”, áll a közleményben.

Kérték továbbá, hogy a bosznia-hercegovinai hatóságok tájékoztassák a Nemzetközi Bíróságot és az ENSZ-t, hogy Szerbia elnöke nem tartja tiszteletben a Nemzetközi Bíróság, mint a világ legmagasabb jogi autoritásának ítéleteit.

https://www.vajma.info/cikk/szerbia/34020/A-srebrenicai-bosnyak-egyesuletek-vizsgalatot-kovetelnek-Vucic-es-Dodik-ellen-a-nepirtas-tagadasa-miatt.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése