2024. április 16., kedd

Egy friss jelentés szerint Orbán Viktor megerősíti a magyar szélsőjobb Kreml-barát törekvéseit

A Szabad Európa honlapja

2024. április 17.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Mészáros Lőrincet és kormánytagokat is szankciós listára tennének kutatók az orosz befolyás miatt
A magyarországi orosz befolyás csökkentésének érdekében az Egyesült Államoknak szankcionálnia kellene az Orbán Viktor köré összpontosuló kormánytisztviselőket és oligarchákat, különös tekintettel Mészáros Lőrincre, aki például az orosz hátterű Paks II. nukleáris beruházásban is széles körűen érintett – javasolja többek között a hágai székhelyű Nemzetközi Központ a Terrorizmus Ellen (ICTT) kiadványa. A tanulmány részletesen bemutatja az elmúlt évek orosz befolyást bizonyító eseményeit és szereplőit.

Pikó András: Ötszáz lakót hozott lehetetlen helyzetbe a kormány a kisajátítással
A józsefvárosi polgármester szerint a kormány 210 család lakhatását veszélyezteti azzal, hogy október végéig kisajátítaná önkormányzati lakásaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további terjeszkedése érdekében. Pikó András szerint ennyi idő alatt lehetetlen ötszáz ember elhelyezése a kerületben, de még Budapesten is.

A helyiek egy része úgy érzi, hogy elvették tőlük a kétmilliárd forintból felújított, nyolcszáz éves jáki templomot
Kétmilliárd forintot kapott a katolikus egyház a jáki templom felújítására, de nem minden valósult meg a tervekből, a fűtés befejezésére például a helyiek gyűjtöttek adományt. A projektvezető szerint ennek nagy része elkészült. A jákiak azt is nehezményezik, hogy bekerítették a templomkertet.

Botka László és Őrsi Gergely is bejelentette újraindulását
Botka László, Szeged 22 éve hivatalban lévő polgármestere hivatalosan is bejelentette, hogy júniusban ismét elindul az önkormányzati választáson. Az MSZP-s Őrsi Gergely II. kerületi polgármester jelentette be újraindulását.

Megkezdődik Donald Trump történelmi büntetőperének tárgyalása
Ezzel fél évvel a választás előtt a milliárdos lett az első egykori amerikai elnök, aki büntetőper elé néz, mégpedig a Stormy Daniels pornósztárnak fizetett hallgatási pénzek ügyében.

Feszültséggel teli kampány után szerdán választást tartanak Horvátországban
A kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) vezető Andrej Plenković a baloldali és centrista pártok szövetségét informálisan irányító populista államfővel, Zoran Milanovićcsel csap össze.

Ukrajna ismét légvédelmi támogatásért folyamodott a szövetségesekhez
Az ukrán külügyminiszter „rendkívüli és bátor lépések” megtételére kérte a nyugati államokat, hogy hazája hatékonyabban tudjon védekezni az utóbbi hetekben újra magasabb fokozatra kapcsoló orosz légitámadásokkal szemben.
 
Amit még tudni érdemes
Kiterjeszti a sarcot az Orbán-kormány, idén 124-gyel több önkormányzattól von el pénzt szolidaritási hozzájárulásként (Népszava)
Tavaly 724 önkormányzattól vont el forrást a kabinet, idén már 848-tól. 

Magasabbra emelték a terrorkészültséget Magyarországon az iráni támadás után (Magyar Nemzet)
A Védelmi Tanács ülése után a terrorkészültség magasabb fokozatát rendelhették el hazánkban, ez azt is jelentheti, hogy ismét megerősített rendőri erők jelenhetnek meg a közterületeken.

A volt kerületi sportvezető családtagjainak neve szerepel a közpénzből fizetett luxusút hotelszámláján, 7 milliós karóra lett az eredményjelzőből (24.hu)
Becsey Péter, a II. kerületi önkormányzati cég volt vezetője százmilliókat költött el tao-támogatásból külföldi utazásokra, hotelszámlákra, luxuscikkekre.

Akkora gyárak épülnek Magyarországon, mint még soha, de mire jó ez az egész? (Telex)
Magyarország most is előkelő helyen áll az importfüggőségi rangsorban, az akkugyártás felpörgetése pedig ezt csak fokozni fogja, miközben a kínai cégek érkezésével a pekingi politika budapesti lobbiereje is nő.

A nagy rogáni patikabiznisz – államosítva, központosítva, mehet is privátba (Válasz Online)
Újabb jel mutat arra, hogy az egészségügy államosítása csak egy megálló: a végállomásnál baráti cégekhez kerülhet az, amit az elején államosítanak. A 300 milliárdos biznisz váltókezelője: Rogán Antal. 

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése