2024. április 4., csütörtök

Kivonulás helyett az OTP tavaly több mint megduplázta adózás utáni profitját Oroszországban

 A Szabad Európa honlapja

2024. április 4.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Mit keres az OTP még Oroszországban?
Van még néhány nagyobb EU-s pénzintézet Oroszországban. A legnagyobb a Raiffeisen leányvállalata, azonban az OTP orosz bankja is igen jelentős pénzt termelt. Egyiknél sem látszik, hogy mikor terveznek ténylegesen kivonulni, noha a lassúság miatt már amerikai szankciós retorziók is előkerültek.

Csak akkor mennek magyar katonák Csádba, ha azt az ország új parlamentje is kéri majd
A kormány azt válaszolta a Szabad Európának, hogy a májusi csádi választást követően az új parlament és kabinet döntésén múlik majd, hogy a védelmi együttműködés milyen konkrét formát fog ölteni.

Gondozottból segítő: „Piszkavassal verte anyámat, mi mellette feküdtünk”
Márciusban közöltük egy volt állami gondozott, ma már a gyermekvédelemben dolgozó szakemberrel készített interjúnk első részét. Akkor elsősorban az állami gondozásban tapasztalt körülményekről, a gyermekotthonok világáról és bántalmazó nevelőszülőjéről beszélt. Most visszamegyünk egészen vér szerinti szüleinek történetéig.

Egy rákospalotai gyermekotthonban követték el a szexuális visszaélést, amelyről Magyar Péter írt
Megtaláltuk az alapvető jogok biztosának jelentései között az esetet, amelyről Magyar Péter írt. Tavaly áprilisban egy rákospalotai gyermekotthon nevelője szexuális kapcsolatra vett rá egy 15 éves lányt, az eset kiderült, de az otthon vezetője nem tett feljelentést, csak kirúgták a férfit.

Alig látszik valami a nagy európai atomerőmű-építési lázból
Az energiaválság sokféle válaszreakciót csalt elő az európai uniós tagországok vezetőiből, sokan például új atomerőművek építését kezdték szorgalmazni. A krízis végül a vártnál jóval hamarabb véget ért, de érdemes mérlegre tenni, hogy néhány, az atomra tétet tevő országban meddig jutottak.

Nyomoznak Balásy Gyula cégeinek szerződései miatt, cikkünk nyomán fordultak az ügyészséghez
Március elején megjelent tényfeltáró cikkünkben annak jártunk utána, hogy miként is működik a Rogán Antalnak köszönhetően a kommunikációs és rendezvénypiacon monopolhelyzetbe került cégcsoport. Cikkünk megjelenése utána DK-s Vadai Ágnes fordult a legfőbb ügyészhez.

A NATO-tagok arról egyeztettek, hogyan nyújtsanak kiszámítható támogatást Ukrajnának
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is Brüsszelben volt szerdán, amikor a NATO-tagállamok képviselői megvitatták azt a javaslatot, amely százmilliárd eurós alapot hozna létre Kijev katonai támogatására öt éven keresztül, jelentős szerepet adva a szövetségeseknek a kritikus katonai segélyek biztosításában.

Megnevezhették a moszkvai koncerttermet az oroszoknak küldött amerikai figyelmeztetésben
Az amerikai hírszerzés két héttel a március 22-ei merénylet előtt figyelmeztette az orosz hatóságokat, és ebben meg is nevezték a Crocus City Hall koncerttermet, amelyen a terroristák végül rajtaütöttek – jelentette a The Washington Post.
 
Amit még tudni érdemes
Kiszivárogtak az MCC luxusköltései a 100 milliós téli tábortól a kirívóan drága fogadásokig (Direkt36)
Az MCC közel 600 millió forintot költött rendezvényei étel- és italellátására. Sok külföldi tanulmányutat tartanak. Rengeteg pénzt költenek kormányközeli cégeknél is: a propagandakampányokat lebonyolító, Balásy Gyula tulajdonában álló cégeknél nettó 1,8 milliárd forintot költöttek nyolc hónap alatt.

Nem árulja el az Alkotmányvédelmi Hivatal, tudtak-e arról, ha Magyar Péter zsarolta Varga Juditot és Gulyás Gergelyt (HVG)
Az AH a lapnak azt írta, hogy a volt igazságügyi miniszter 2023-ban nemzetbiztonsági ellenőrzésen esett át, ekkor nem találtak nála kockázatot.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése