2024. április 6., szombat

Több mint hétszáz professzor és tudós támogatja Dinko Gruhonjićot

 Több mint hétszáz professzor és tudós támogatja Dinko Gruhonjićot

 2024. ápr. 5. 17:54

Az akadémiai közösség mintegy 740 tagja írta alá azt a dokumentumot, melyben az Újvidéki Egyetemet arra kérik, hogy tartsa tiszteletben a véleménykülönbségeket, ugyanis egy bizonyos társadalmi kérdéssel kapcsolatos nézetkülönbség nem adhat okot a felmondásra, mint ahogyan azt Dinko Gruhonjić esetében követelik.

– Annak ellenére, hogy még mi is eltérően gondolkodunk azokról a témákról, amelyekről Gruhonjić kolléga beszél, abban mindenképpen egy állásponton vagyunk, hogy mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz az alkotmány és a törvények által meghatározott keretek között. A nyitott társadalmi kérdésekkel kapcsolatos eltérő vélemények tiszteletben tartása és a társadalmi párbeszéd erősíti az adott társadalmat és lehetőségeket nyit a legjobb, vagy a legkevésbé rossz megoldások megtalálására. Egy társadalmi kérdéssel kapcsolatos egyet nem értés nem lehet ok a felmondásra. Amennyiben azonban elfogadnánk az effajta gyakorlatot, az azt jelentené, hogy a szűk látókörűséget és konformizmust fogadjuk el alapvető értéknek, és hogy a véleményeknek való megfelelés elfogadható kritérium lesz a tanári személyzet kiválasztására, illetve annak elbocsátására – figyelmeztetnek a közleményben.

A szöveget a Belgrádi Egyetem 236, az Újvidéki Egyetem 276 és a Niši Egyetem 24 professzora írta alá. A támogatók között emellett megtalálható több szerbiai intézet tudományos munkatársának aláírása is.

– Elvárjuk az Újvidéki Egyetem, és az annak keretében működő kar képviselőitől, hogy csatlakozzanak hozzánk e társadalmi érték mentén történő elkötelezettségben, amely Szerbia alkotmányába és az ország törvényeibe is be van építve, és ezekkel összhangban óvják meg az egyetem dolgozóinak szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, az egyetem, és az egyetemi karok autonómiáját, hogy azok az akadémiai kritériumok alapján választhassák ki tanáraikat – áll a közleményben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése