2024. április 3., szerda

Az ellenzék bojkottálja az önkormányzati választásokat

Az ellenzék bojkottálja az önkormányzati választásokat

  2024. ápr. 3. 11:34

A Szerbia az erőszak ellen koalíció képviselője, Miroslav Aleksić kijelentette, hogy mivel a kormány nem járult hozzá ahhoz, hogy minden helyhatósági választást ugyanazon a napon tartsanak meg, és ennek elmulasztása megerősíti azon szándékukat, hogy a következő választási folyamatban is folytatják azt, amit eddig, ezért bojkottálják a választásokat.

Szeretnénk elmenni a választásokra, de a kormány úgy döntött, hogy ellenzék nélkül fog erre kimenni. Tehát vagy lesznek választások, vagy nem – mondta Miroslav Aleksić, a sajtótájékoztatón, amelyet a gyűlés után tartottak, ahol többek között, az ellenzék követeléseiről is szó volt. Kiemelte, Ana Brnabić, a közgyűlés elnöke arról tájékoztatta őket, hogy ma írják ki a belgrádi választásokat.

Az önkormányzati választásról szóló törvény módosításának határideje április 18-án jár le, ezzel 120-ról 150 napra emelnék a választások kihirdetésének határidejét, ami megteremtené annak feltételeit, hogy minden választást egy napon – június 2-án – tartsanak. Vojislav Mihailović, a NADA koalíció tagja azt mondta, nem vehetnek részt ilyen választásokon, és nem is lesznek érvényesek. Megállapodás nélkül ért véget az Ana Brnabić közgyűlés elnöke vezette, az ellenzék és a kormány képviselői közötti választási feltételek javításáról szóló parlamenti ülés. A kormány képviselői nem fogadták el a Szerbia az erőszak ellen koalíció és a NADA feltételeit.

Az ellenzékkel folytatott egyeztetések befejeződtek – mondta Brnabić abban a teremben, ahol az ülés zajlott, hozzátéve, hogy az összes egyeztetést befejezte. A találkozó után nem szólt a médiához. A belgrádi választások kiírásának törvényes határideje is ma van, ezt a parlament elnökének kell megtennie. Brnabić két napja azt mondta, hogy ma mindenképpen kiírja a belgrádi választásokat, mert nem akar törvényt sérteni.

https://szmsz.press/2024/04/03/az-ellenzek-bojkottalja-az-onkormanyzati-valasztasokat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése