2024. április 12., péntek

Összességében továbbra is jelentős inflációs nyomás uralkodik a magyar gazdaságban

A Szabad Európa honlapja

2024. április 12.

Jó reggelt kívánunk! 
Legfontosabb cikkeink ma reggel:

Infláció: már nem a boltok, hanem a mobilszolgáltatók miatt drágul az élet
Brutálisan emelkedett a mobilelőfizetés és az otthoni internetszolgáltatás ára márciusban. Ott tartunk, hogy mostanra már nem az élelmiszerek áremelkedése miatt drágul az élet Magyarországon, hanem a szolgáltatók átárazásai miatt. A 3,6 százalékos márciusi infláció 72 százalékát a szolgáltatószektor adja, és szakértők szerint ez a fajta infláció ragadósabb.

Az államtitkár kimondta: az ország méretére kell szabni az egészségügyi rendszert
A szokásosnál őszintébb hangon beszélt az egészségügyi államtitkár arról, hogy kórházbezárásokra van szükség, és számos ellátási helyen csökkenteni kell a kapacitásokat. Takács Péter azt is elmondta, hogy az „ipari lobbi” miatt törölték el a kötelező üzemorvosi vizsgálatot, és elárulta, hogy miért váltották le az OKFŐ vezetőségét. Élesen kritizálta az informatikai fejlesztéseket, illetve módosítana a most teljesen egységes orvosi bértáblán is. Abból viszont nem enged, hogy háziorvosok lássák el az ügyeletet, akkor sem, ha az átlagéletkoruk hatvan év körül van.

Minden részlet a két ügyről, amelyen Ursula von der Leyen újrázása múlhat
Ismét ringbe száll az Európai Bizottság elnöki posztjáért Ursula von der Leyen, de esélyeit ronthatja két ügy, amelyek nemrég láttak napvilágot. Az egyik a Covid-járvány idején történt vakcinabeszerzést, a másik egy tanácsadói kinevezést érint. Friss podcastunkból most részletesen megismerheti a vádakat.

Máris lemondott az új Országos Bírói Tanács egyik tagja
A januárban megválasztott testület alig néhányszor ülésezett, Gergye Tamás Károly már le is mondott a tagságáról. Információink szerint az elnökség és a testület egészének az OBT képviseletére vonatkozó jogosítványai közötti tisztázatlanságok miatt döntött így.

Kormányinfó: 675 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány
A rossz költségvetési helyzet miatt 675 milliárd forintnyi beruházást halasztanak el, de hogy pontosan melyekről van szó, arról nem beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Ez az első ilyen tájékoztató február 16. óta. Most szerepel először a sajtó előtt kormányszóvivőként Vitályos Eszter, aki a Fidesz főpolgármester-jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát váltotta a poszton.

Az ukrán parlament elfogadta az új mozgósítási törvényt
Ukrajna parlamentje, a Verhovna Rada elfogadta a katonai mozgósításról szóló törvényt, amely növeli a katonák számát. Az ország megfogyatkozott haderővel harcol a több mint két éve folyó orosz invázió ellen.

Ausztrál kérésre ejthetik az amerikai vádat a WikiLeaks-alapító Assange ellen
Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy fontolóra veszik Ausztrália kérelmét, hogy az Egyesült Államok ejtse a titkos iratok közzététele miatt emelt évtizedes vádat a WikiLeaks-alapító Julian Assange ellen.
 
Amit még tudni érdemes
Bizalmas iratok leplezik le, hogy Orbánék titokban finanszírozták az Euronews megvételét (Direkt36)
Kiszivárgott iratok szerint a magyar adófizetők pénzéből vette meg az Euronewst egy Orbánékhoz közel álló cég, pedig nagyon titkolták, ki áll a vezető európai hírcsatorna felvásárlása mögött.

Közeleg a Matolcsy-korszak vége: Ádám és barátai óriási vagyonátmentésbe kezdtek (Válasz Online)
A jegybankelnöki mandátumát szűk egy év múlva kitöltő Matolcsy György és a kormány a felszínen évek óta kóstolgatja egymást, ám a mélyben senki nem parancsol megálljt az MNB ingatlan-kiszervezési gyakorlatának. Pedig a Matolcsy fia által fémjelzett üzleti klub óriási vagyonátmentésbe kezdett.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

szabadeuropa@rferl.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése